fredag 12 augusti 2011

Ta till vara på bärskörden - Röd vinbärskaka

Ja, det kanske börjar vara lite försent att plocka bären från buskarna. Jag vet inte, men man kan ju laga denna kaka av frysta bär. Dn här kakan är lite som sockerkaka med bär i. Den är väldigt enkel att baka och man kan variera bären i det oändliga! Blåbär, röda/svarta vinbär, björnbär, krusbär, hallon, jordgubbar, smultron... ta vad du tycker om för bär, helt enkelt.



















Röd vinbärskaka:

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 1/2 - 3 dl röda vinbär (eller nån andra bär)
1 msk mjöl
Till formen:
smör & ströbröd

Smält smöret, tillsätt sockret och vaniljsockret och rör om. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och rör om mellan varje ägg. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke och rör ner de torra ingredienserna i smeten. Rör smeten slät och häll upp i en smord och bröad form med löstagbar botten. Blanda vinbären med mjölet (så att inte bären sjunker till bottnet) och strö bären över kakan. Grädda i mitten av ugnen i 225°c i ca 20 min.

Servera gärna med vispad grädde (smaksatt med lite vaniljsocker).



















//Matilda

19 kommentarer:

  1. Ja, äppelkräm är väldigt gott och röd vinbärskakan doftade underbart och var lika god! :)

    SvaraRadera
  2. Det är för mycket smör... Det blir bättre med 70%!!!!!!!!!!! tröge fan

    SvaraRadera
  3. Det är inte alls för mycket smör, kakan blev riktigt god med den mängd smör som det var i!
    Om du inte tycker om receptet är det fritt fram för dig att ända smörmängden eller inte alls använda receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra svarat Matilda, gillar man inte vad man läser så behöver man ju inte skriva som "Anonym" utan det är ju då bättre att lämna sidan eller som du skriver ändra mängden smör själv. Dumma människor (eller som man säger ibland "idioter") finns det gott om... Kanske han/hon var onykter den kvällen, eller bara född sådan...

      Imponerande vad du är duktig på att baka Matilda! Kör på! :)

      Radera
    2. Exakt! Jag gillar inte att man ska tjata på ett recept som man inte tycker är bra som anynom utan då kan man själv ändra det till egen smak. Alla tycker ju olika.

      Och tack så hemskt mycket! :D

      Radera
  4. Ska testa din kaka ikväll! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  5. Kul! Varsågod :) Berätta gärna hur den blev.

    SvaraRadera
  6. Fantastiskt god, farligt god, hela tog slut. Vi var tre vuxna och en ettåring som satte i sig hela kakan. Det kommer antagligen bli många fler bakade, finns massvis med vinbär i trädgården.

    Tackar återigen och vi önskar dig lycka till med dina drömmar!
    Hälsningar en familj från Göteborg, Sverige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja väldigt god blev den så nu gör vi en till, men ikväll är vi bara två vuxna och en trött ettåring så förhoppningsvis får jag nån bit extra :D
      //Han som bakar

      Radera
    2. Då är bär tinade och vi ser fram mot en god kaka ikväll igen! :)

      Radera
    3. Nej men vad kul att ni gillar den så! :)

      Radera
    4. Fick googla lite för att hitta tillbaka men nu är det dags igen :) fast denna gång på svarta vinbär, det blev minst lika gott när vi provade sist. Ettåringen har blivit fyra och ett halvt och fått en tvåårig syster, men de gillar den också :D

      Radera
    5. Detta är faktiskt ett bra grundrecept för att testa med en massa olika bär och frukter och går nog inte att misslyckas med! Så roligt att höra att kakan blivit så omtyckt i hela familjen!

      Radera
  7. Vad kul att höra! Det är alltid så roligt när man berättar om något blivit bra :D
    Tack så hemskt mycket!

    SvaraRadera
  8. Den här kakan har varit en favorit här hemma sedan slutet på 90-talet då jag hittade det. Det går bra att använda hallon, blåbär, och andra bär som inte saftar av sig så mycket.

    SvaraRadera
  9. Det är en riktigt god kaka! Förstår att det har blivit en favorit :)

    SvaraRadera