tisdag 16 augusti 2011

Kanel- och äppelbullar

Nu när det börjar bli höst passar det perfekt att ta till vara på sina äpplen som hänger och väntar på att plockas ner på äppelträden. Kanel och äppel passar ju perfekt ihop. En klassisk smakkombination! Och det här bullarna blir underbara och är bara så goda att äta lite ljumma med ett glas kallt mjölk! :) Och du vill kan du ju frysa in ett gäng med bullar ifall man skulle bli "bull-sugen" någon annan dag. Jag lagade en halv sats, om du vill gör du dubbelt.
Kanel- och äppelbullar:
2 1/2 dl ljummet vatten, 37°c
25 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 msk kardemumma
1/2 ägg
ca 75 g mjukt smör
ca 7 1/2 - 9 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 40 - 45 g mjukt smör
2 tsk socker
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl rivet äppel
ca 1 1/2 msk äppelmos
Till pensling:
ägg
pärlsocker


1. Smula ner jästen i en bunke och häll det ljumna vattnet över. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, det mjuka smöret och mjölet. Blanda om med handen eller en plast/träslev. Degen är klar när den släpper från bunkens kanter.
3. Låt degen vila i bunken under en bakduk i ca 10 min.

4. Kavla ut till en rektangulär platta och bred på kanel- och äppelsmöret. 
5. Rulla ihop plattan (likadant som när du rullar en rulltårta). Skär några centimeters-bitar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i bullformar. 
6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30-45 min.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225°c i ca 10-12 min.























//Matilda

4 kommentarer:

  1. Oj oj oj vad gott! Nybakade bullar, finns det något bättre?

    SvaraRadera
  2. Nej, inte slår mycket nybakade bullar! :D

    SvaraRadera
  3. Dessa ska jag baka :)

    SvaraRadera
  4. Vad kul :D Skriv gärna och berätta hur dom blev sen!

    SvaraRadera