onsdag 31 augusti 2011

Surdegsbaguetter

Surdegsbröd är så gott! Här kommer ett till recept på bröd som är gjort av vetesurdeg. Om du vill laga rågsurdeg byter du bara ut vetemjölet mot rågmjöl. Väldigt enkelt! :) Det här receptet kommer från Kalasgott och hemma hos oss tog brödet slut på någon dag.
Surdegsbaguetter (4 st)

Dag 1, kväll
200g Vetesurdeg (recept finns på Kalasgott)
300g Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
300g Vatten, fingervarmt
Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke. Täck bunken med plastfilm och låt stå över natten.
Dag 2, morgon
Surdeg från dag 1
15g Jäst
2 dl Vatten, fingervarmt
7 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
1 tsk Strösocker
2 tsk Salt
+ ca 4 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special till utbakning

Gör så här

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i surdegen från gårdagen, mjöl och socker. Knåda degen riktigt smidig och slät, minst 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1,5 timma. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Knåda varje bit lite lätt så att det blir spänst i degen och rulla sedan till avlånga baguetter. Låt baguetterna jäsa övertäcka på mjölade, bakplåtspappersklädda plåtar i ca 45 minuter. Snitta baguettena och grädda dem i nedre delen av ugnen i 250 grader, ca 25 minuter.

HÄR och HÄR finns andra recept på surdegsbröd (det första är gjort på vetesurdeg, det andra på rågsurdeg).











//Matilda

2 kommentarer: