måndag 8 augusti 2011

Müsli

Müsli är perfekt att ha hemma i en burk så att man kan äta hemlagad till frukost! Ganska så mycket nyttigare blir det ju än köpt, för de köpta varianterna brukar ju (oftast) innehålla ganska mycket socker. Och kanske lite godare med. Man kan variera vad man vill ha i müslin men i den här har jag ex. hasselnötter, kokosflingor, lite vetekli, russin m.m. Man kan också variera mycket med frukten (är inte nödvändigt men blir mycket gott), t.ex så kan man ha i torkade aprikoser, tranbär, äpplen m.m. Eller så struntar man i den torkade frukten och tillsätter lite färska fruktbitar eller bär när man äter den. Receptet kommer från den härliga boken "Gott att ge bort" av Linnéa Seidel, men med lite ändringar i receptet.
Müsli:
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1/2 dl linfrön
ca 4 1/2 - 5 dl havregryn
ca 1/2 dl vetekli
1 1/2 dl kokosflingor
1 dl grovhackade hasselnötter
3 msk smör
4 msk flytande honung
2 1/2 dl vatten
russin eller någon annan torkad frukt

Värm upp ugnen till 200°c.
Häll frön, havregryn, vetekli, kokos och hasselnötter i en bunke och rör om väl. Blanda smör, honung och vatten i en kastrull och värm tills smöret och honungen har smält. Häll den varma vätskan i bunken och blanda ordentligt.
Häll ut müslimassan på en plåt med bakplåtspapper. Den får gärna ha lite klumpar i sig men sprid ut den jämnt över hela plåten.
Rosta müslin i ca 20 min. eller tills den fått fin färg. Se bara upp så att den inte blir bränd.
Ta ut plåten ur ugnen och rör försiktigt om med en gaffel. Ställ in plåten och stäng av ugnen. Låt müslin stå och torka på eftervärmen i ugnen i ca 2 timmar och smaksätt den sedan med russin eller någon annan smaksättning. Häll upp i en fin burk med tättslutande lock.

//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar