torsdag 4 augusti 2011

Karelska piroger

Jag har alltså bakat karelska piroger eller karjalan piirakat som man säger på finska. Det är en pirog med rågmjölsdeg och som fyllning risgrynsgröt. Till det brukar man oftast servera äggsmör till. Det kanske låter konstigt med piroger fyllda med gröt, men dom är jättegoda! Speciellt med lite äggsmör på som är väldigt enkelt att laga. Man behöver bara ägg & smör. Receptet kommer från den fina bloggen Pickipicki, men jag har ändrat något litet i receptet. Receptet på äggsmör är eget. Så här lagar man denna finska delikatess:

Skalet/degen:
4 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1- 2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Gröten/fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör

Låt riset koka i vattnet tills vattnet kokat in, tillsätt mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 min. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna. 
Blanda alla degingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt i mitten och lämna en liten kant runt om (ca 1 cm). Vik över kanten, en liten bit i taget och pressa/nyp ihop runtom vart efter. Grädda pirogerna i 275°c i ca 15 min. När de är färdiggräddade och precis kommit ur ugnen penslas ovan- och undersidan med en blandning av vatten och smält smör. Låt svalna. 
Servera med äggsmör.

Äggsmör:
3-4 ägg
lite mjukt smör (kanske 3-5 msk)
lite finhackad persilja

Koka äggen, skala dem och mosa äggen med en gaffel i en skål medans äggen ännu är lite varma. Blanda ner det rumsvarma smöret och den finhackade persiljan. Servera till karelska piroger. 

 //Matilda

2 kommentarer: