Skalet/degen:
4 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1- 2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Gröten/fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör
Låt riset koka i vattnet tills vattnet kokat in, tillsätt mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 min. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna.
Blanda alla degingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt i mitten och lämna en liten kant runt om (ca 1 cm). Vik över kanten, en liten bit i taget och pressa/nyp ihop runtom vart efter. Grädda pirogerna i 275°c i ca 15 min. När de är färdiggräddade och precis kommit ur ugnen penslas ovan- och undersidan med en blandning av vatten och smält smör. Låt svalna.
Servera med äggsmör.
Äggsmör:
3-4 ägg
lite mjukt smör (kanske 3-5 msk)
lite finhackad persilja
Koka äggen, skala dem och mosa äggen med en gaffel i en skål medans äggen ännu är lite varma. Blanda ner det rumsvarma smöret och den finhackade persiljan. Servera till karelska piroger.
//Matilda
Nämen ser man på, vilka fina! :-D
SvaraRaderaTack, tack! :)
SvaraRadera