lördag 13 augusti 2011

Ta till vara på bärskörden - Röd vinbärssaft med vanilj

Den här saften har vaniljsocker i sig och får därför en god vaniljsmak. Man kan säkert också använda vaniljstång och koka med saften om man vill. Hemlagad saft är ju så gott! Det smakar sommar och är så mycket godare än köpt. Till hösten/vintern kan man värma saften om man vill och så får man en god, varm dryck att värma sig med. Perfekt att ta med i en termos om man far och skidar en dag eller åker pulka eller nått sånt. Recept kommer från DanSukker.
Röd vinbärssaft med vanilj
2 l röd vinbär
8 dl vatten
6 dl socker
1 msk äkta vaniljsocker
(1 krm natriumbensoat, om man tror att saften kommer vara i kylskåpet ganska länge kan det vara bra att tillsätta konserveringsmedel)

Skölj bären i vatten. Lägg dem i en rostfri gryta och häll på vatten. Koka upp och låt sjuda i 10 min. under lock. Mosa bären mot grytans kant. Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna i 30 min. Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt socker och sjud i 10 min. Tag grytan från plattan. Skumma väl. Tag upp lite av saften och rör i vaniljsockret (och natriumbensoaten). Rör därefter ner det i saften. Häll på flaska.


//Matilda

6 kommentarer:

 1. Hej Matilda!
  Om du klickar på min besöksräknare (på siffrorna) så kommer du till Susnet som har dessa räknarkoder! Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Okej, tack! Ska försöka nångång.

  SvaraRadera
 3. Jag drack rödvinbärssaft smaksatt med ingefära för ett par år sedan. Varje år har jag tänkt att jag ska laga den varianten, men sedan har det glömts bort. Din vaniljvariant låter god den med.

  SvaraRadera
 4. Det låter spännande med ingefära i saften! :) Ja, den var riktigt god den.

  SvaraRadera
 5. Saften blev jättegod, tack för receptet! :)

  SvaraRadera