lördag 6 augusti 2011

Snabb filmjölkslimpa

Det här brödet är väldigt lättlagat, man behöver bara blanda sirap och filmjölk i en bunke, sedan häller man i alla torra ingredienser, häller i en form och gräddar! Tadaa, sen har man ett jättegott bröd fullproppat med goda saker! Och man kan variera innehållet i brödet ganska mycket, prova istället med lingon, torkade fikon eller aprikoser, mandel, grahamsmjöl istället för rågmjöl m.m. Testa vetja! :) Recept från boken "A piece of cake" av Leila Lindholm. Jag har ändrat lite ingredienser i receptet.
Det här blir även mitt bidrag till Månadens Sötsak på bloggen Söta Saker där temat just är "Lättlagat". 


Snabb filmjölkslimpa:
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl havregryn
2 1/2 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl "gurpitsfrön" (jag tror det är samma sak som pumpafrön)
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
(2 tsk brödkryddor)
1 dl hasselnötter
1 dl russin


Ovanpå:
lite havregryn


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
3. Hacka hasselnötterna grovt, blanda med russinen och de torra ingredienserna. Rör ner det i filmjölken. 
4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
5. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i cirka 45 minuter.


















//Matilda

4 kommentarer:

  1. Ska det verkligen vara 1,5 DECILITER salt, bakpulver och bikarbonat. låter mer rimligt med 1,5 tsk tycker jag :)

    SvaraRadera
  2. Oj! Stort misstag! Du har alldeles rätt! 1,5 tsk ska det vara! :)

    SvaraRadera
  3. Bakade underverket nu i kväll, väldigt uppskattat! Hittade dock ingen mörk sirap eller liknande i hyllorna här i Perth, så det blev maple sirup istället. Och filmjölk fick bytas ut mot grek-yoghurt och mjölk. Som avslutning fick macadamianötter och torkade svarta vinbär åka ner. Grymt bröd!

    SvaraRadera
  4. Ja, det är väldigt gott bröd! :) Låter gott med macadamianötter och svarta vinbär i! :) Torkade svarta vinbär! Det har jag aldrig hört talas om.

    SvaraRadera