tisdag 2 augusti 2011

Chokladbiskvier - underbara små bakelser

Igår lagade jag chokladbiskvier till min mammas födelsedag. Hennes favoritbakverk! Dom blev jättegoda och det är inte alls nån svårt att få till fina och goda biskvier. En annan variant är Sarah Bernhardt-bakelser, som är likadana fast med chokladtryffel istället för chokladsmörkräm som fyllning. Det här receptet på smörkräm blir ganska mycket så du kan minska receptet eller så går det bra att frysa in smörkrämen och använda till något annat tillfälle. T.ex om du ska fylla småkakor, macarons eller rulltårta.
Mina chokladbiskvier:
Bottnarna:
200 g mandelmassa
1 äggvita
Smörkrämen:
ca 190 g mjukt smör
3 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
1 äggula
1 msk grädde
Garnering:
100 - 150 g mörk choklad

Bottnarna:
1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med äggvitan tills du får en fast och kladdig smet.
3. Spritsa ut små runda bottnar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda i (ungefär) mitten av ugnen i ca 13 - 15 min.
Smörkrämen:
5. Rör ihop smörkrämen med en slev/slickepott eller med elvisp. (Handvisp går också bra, sådan använde jag!)
6. Blanda alltså alla ingredienser i en bunke och rör tills du har en mjuk och smidig smörkräm.
7. Bred ut smörkrämen toppigt på undersidan av mandelbottnarna med en liten spatel eller någon annan "böjlig" kniv (eller slickepott).
8. Låt stå och stelna i kylskåpet en stund.
Garnering:
9. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa de stelnade biskvierna i chokladen så att fyllningen täcks. (Ej bottnarna.) Låt överflödig choklad rinna av och låt stelna på ett bakplåtspapper eller på en tallrik.

Med de här chokladbiskvierna är jag också med och tävlar i Kalasgott´s tävling, Månadens matutmaning som du hittar här. Månadens tema är choklad och vad passar inte bättre än chokladbiskvier! :)

















//Matilda

3 kommentarer:

  1. Gott! Tack så mycket! :-)

    SvaraRadera
  2. Nej men vad kul att du gillade dom! :)

    SvaraRadera
  3. Kanongoda och inte alls svåra att få till stuket på som du sa :)

    SvaraRadera