lördag 25 juni 2011

Parfaittårta med jordgubbar

Som jag redan skrev igår så lagade jag en parfaittårta med jordgubbar till midsommarn. Den var väldigt enkel att laga och den blev verkligen UNDERBAR! :) Alla som smakade på den tyckte den var jättegod och hela tårtan tog faktiskt slut! Tårtan består av två havrebottnar med en härlig jordgubbsparfait i mitten. Receptet kommer från tidningen Lantliv Mat & Vin och receptet är "skapat" av Mia Öhrn. (Det riktiga receptet har smultron i sig istället för jordgubbar, men det går jättebra att byta ut dem till jordgubbar som jag har gjort)
PARFAITTÅRTA MED JORDGUBBAR:
250 g jordgubbar (eller smultron)
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker
Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor
1. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
2. Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
3. Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
4. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
5. Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
6. Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min. tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt.
7. Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar (eller smultron) och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite.



















Bloggen Kryddburken har en tävling just nu som håller på tills den 28 juni. Man ska skicka in en bild på midsommar-tårtan man gjort, sen "lägger" hon ut bilderna på bloggen om så får man rösta på den tårta man gillar mest. Jag bidrar med bilden på tårtan ovanför.

//Matilda

2 kommentarer:

  1. Den ser verkligen jättegod ut :) ska testa ditt recept någon dag.

    SvaraRadera
  2. Ja, den är verkligen supergod! Smakar underbart, sommar! :)

    SvaraRadera