måndag 13 juni 2011

Macarons

Macarons = franska bakverk
Nu har jag äntligen för första gången lagat macarons! Om jag får säga det själv så blev de faktiskt väldigt lyckade för att vara första gången! :) De beror ju också förstås på att jag hittade ett väldigt bra recept på macarons, från Mia Öhrns blogg! De blev släta och fina och sprack inte. Jag har länge velat laga dessa små franska bakverk, men aldrig faktiskt riktigt "vågat" eftersom de kanske helt skulle misslyckats och bli dåliga. Men, ja, det blev de inte, så de receptet kommer jag nog alltid att använda! (kanske provar på att laga en annan variant nån gång med sockerlag i)
Jag färgade mina blå med Dr.Oetkers hushållsfärg och dom blev helt bra färgade! Som fyllning hade jag två olika. En marshmallowsfyllning (recept från Söta Saker) och en vanlig smörkräm.
Macarons:
110 g mandelmjöl (mal själv eller köp från butiken)
170 g florsocker
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk socker
några droppar hushållsfärg
1. Blanda mandeln med florsockret.
2. Vispa äggvitan fluffig. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet.
4. Spritsa ut rundlar, stora som femkronor på två plåtar med bakplåtspapper. Låt de vila på plåten i ca 1 timme.
5. Grädda dem på nedersta falsen i 125°c i ca 20 min.
6. Lyft bort bakplåtspappret med dina macarons från plåten när de kommer ut ur ugnen så att de får svalna.
7. Bred ut fyllning på en macaronhalva, lägg på en annan halva så att de blir dubbla kakor. Gör så med resten.
Fyllningar: 
Marshmallowsfyllning: (jag hade bara sju marshmallows hemma så jag lagade en mindre sats, men receptet nedanom är originalreceptet - hel sats)
20 stora marshmallows, klippta i mindre bitar
1 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker
Värm grädden i ett vattenbad och låt marshmallowsen smälta där i tillsammans med vaniljsockret. Låt krämen svalna tills den blir tjock och seg och klicka sedan på den som fyllning mellan macaronshalvorna.

Smörkräm:
ca 100 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 äggula
2-3 tsk saft, hade koncentrerad jordgubbssaft men man kan också ha i någon annan saft, hushållsfärg, sylt m.m.
Blanda smör, florsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt äggulan och smaksättningen, rör om.Det här blir också mitt bidrag till Månadens Sötsak - Utländskt

//Matilda

10 kommentarer:

 1. Fina! :)

  Då ska jag också prova med flytande färg istället för pulver. Receptet med sockerlag ger klarare färger, men det tar mycket längre tid.

  SvaraRadera
 2. Tack! Har någon gång tänkt prova laga med sockerlag, men man måste väl ha godistermometer till det?

  SvaraRadera
 3. Kolla Malins recept - väldigt enkelt. Behövs ingen termometer, men du måste ha en Kitchen Aid eller liknande, eftersom man ska vispa minst 15 min.

  http://tartspecialisten.se/2010/august/recept-macaroons-originalreceptet.html

  SvaraRadera
 4. Det låter ju enkelt, men jag har ingen Kitchen Aid eller liknande. Går det med elvisp kanske? Fina macarons blir det ju! :)

  SvaraRadera
 5. Hej, vilka jättefina macarons, var dom svåra att göra? Har tänkt göra själv men har inte vågat än;)

  SvaraRadera
 6. Hej! Tack så mycket! :) Nej, alltså jag tänkte också före jag hade provat göra macarons att det skulle vara svårt och jag tvekade länge för jag ville inte misslyckas men det var faktiskt väldigt enkelt tycker jag. Nog kan det ju hända att dom inte stiger eller spricker lite, men jag hittade ett väldigt bra recept av Mia Öhrn så dom steg bra och blev helt släta. Testa vetja! Väldigt kul att göra! :D

  SvaraRadera
 7. Okej, tack för tipset, får prova till helgen när jag har lite tid på mig :)

  SvaraRadera