Granskottssirap är ju ganska vanligt att göra och ett sätt att göra sådan sirap är att varva socker (strösocker eller råsocker) i en burk med granskott. Nu har jag testat att göra samma sak fast istället för att använda granskott har jag använt färsk mynta och lime. Det tog någon vecka till sockret smälte, men sedan blev det en ljus sirap med smak av just lime och mynta (kom ihåg att sätta burken vid ett soligt fönster så att det inte tar så jättelänge!). Det blev nog ändå mest smak av lime... Limen tar ju alltid över lite dom andra smakerna. Använda sirapen på t.ex plättar och pannkakor.
Mynta- och limesirap:
någon dl strösocker
några knippen mynta
1 lime
Varva skivad lime, myntablad och socker i en glasburk med lock. Låt stå i några veckor i ett soligt fönster, tills sockret smält och det blivit sirap. Sila bort limen och myntan. Förvara i en flaska eller i en burk.
//Matilda
torsdag 14 juni 2012
onsdag 13 juni 2012
Citrondressade rödbetor med sidfläsk, oregano och feta
Det är inte ofta jag har matrecept här på bloggen och det förstår man ju för det här är ju en bakningsblogg! Men det här lagade jag i alla fall igår till middag och det blev supergott. Perfekt sommarmat som är enkel och snabb att laga. Jag serverade sidfläsket helt till istället för att ha i det i salladen och det blev lika gott.
Servera salladen som en hel middag med kanske ett gott bröd till eller servera en köttbit till.
Receptet kommer från GP.
Citrondressade rödbetor med sidfläsk, oregano och feta:
4 port.
2 knippen späda rödbetor (eller 5 - 6 st lite större rödbetor)
100 g rökt sidfläsk
1 citron
1/2 dl olivolja
salt & peppar
1 knippa färsklök (vårlök)
150 g fetaost
1/2 dl pistaschnötter (använde istället hasselnötter)
färsk oregano
Dela rödbetorna om de är stora. Koka dem mjuka (15-20 min för späda, 40-60 min för höst). Strimla och stek fläsket under tiden. Riv ner skalet av citronen i olivolja och pressa i citronsaften. Tillsätt lite salt och peppar. Smaka av.
Skala rödbetorna, dela dem på hälften (eller i fyra bitar om dom är stora) och slå över citrondressingen medan de fortfarande är lite varma. Häll på fläsket och skivad eller hackad färsklök och blanda runt.
Smula över fetaost och grovhackade nötter. Strö över oregano och servera!
//Matilda
Servera salladen som en hel middag med kanske ett gott bröd till eller servera en köttbit till.
Receptet kommer från GP.
Citrondressade rödbetor med sidfläsk, oregano och feta:
4 port.
2 knippen späda rödbetor (eller 5 - 6 st lite större rödbetor)
100 g rökt sidfläsk
1 citron
1/2 dl olivolja
salt & peppar
1 knippa färsklök (vårlök)
150 g fetaost
1/2 dl pistaschnötter (använde istället hasselnötter)
färsk oregano
Dela rödbetorna om de är stora. Koka dem mjuka (15-20 min för späda, 40-60 min för höst). Strimla och stek fläsket under tiden. Riv ner skalet av citronen i olivolja och pressa i citronsaften. Tillsätt lite salt och peppar. Smaka av.
Skala rödbetorna, dela dem på hälften (eller i fyra bitar om dom är stora) och slå över citrondressingen medan de fortfarande är lite varma. Häll på fläsket och skivad eller hackad färsklök och blanda runt.
Smula över fetaost och grovhackade nötter. Strö över oregano och servera!
//Matilda
tisdag 12 juni 2012
Mandelbiskvier
Det här blir små mandelbiskvier, som sådana som finns att köpa i butikerna i Sverige. Det är gott att ha dom på t.ex nyponsoppa eller rabarberkräm. Eller ja, också i andra desserter, på glass m.m.
Biskvierna är mycket enkla att laga och man behöver inte många ingredienser. Bittermandelaromen hittar man i vanliga matbutiker av märket Dr. Oetker, men det är inget måste att ha i bittermandelarom. Det blir precis lika gott utan! Här följer en steg-för-steg beskrivning nedan;
Mandelbiskvier:
ca 130 g mandelmassa
1 äggvita
1/4 dl strösocker
ca 5 droppar bittermandelarom
1. Sätt ugnen på 200°c. Riv mandelmassan.
2. Blanda den rivna mandelmassan med äggvita, socker och arom i en bunke till en slät smet.
3. Spritsa ut på en plåt klädd med bakplåtspapper till små klickar.
4. Grädda i ca 10 min. Låt inte dom bli för bruna!
5. Klara!
//Matilda
Biskvierna är mycket enkla att laga och man behöver inte många ingredienser. Bittermandelaromen hittar man i vanliga matbutiker av märket Dr. Oetker, men det är inget måste att ha i bittermandelarom. Det blir precis lika gott utan! Här följer en steg-för-steg beskrivning nedan;
Mandelbiskvier:
ca 130 g mandelmassa
1 äggvita
1/4 dl strösocker
ca 5 droppar bittermandelarom
1. Sätt ugnen på 200°c. Riv mandelmassan.
2. Blanda den rivna mandelmassan med äggvita, socker och arom i en bunke till en slät smet.
3. Spritsa ut på en plåt klädd med bakplåtspapper till små klickar.
4. Grädda i ca 10 min. Låt inte dom bli för bruna!
5. Klara!
//Matilda
lördag 9 juni 2012
Glass, glass i stora lass...
Nu när det är sommar och varmt passar det ju allra bäst med kall, god, krämig glass! Här är tre tips på olika glassorter du kan göra, för det är ju förstås allra godast att göra sin egen glass.
Polkagrisglass
Dulce de leche-glass
Gräddglass
//Matilda
Polkagrisglass
Dulce de leche-glass
Gräddglass
//Matilda
fredag 8 juni 2012
Tips att baka till sommaren
Här kommer lite tips på vad du kan baka till sommaren. Nu är det ju dags för sommaren bärsäsong med underbara hallon, vinbär, blåbär, jordgubbar, krusbär... Den absolut bästa tiden på året!
Jordgubbsflarn
Grillade jordgubbar med vaniljyoghurt
Röd vinbärskaka
Parfaittårta med jordgubbar
Röd vinbärscurd
Halloncheesecake
Blommig blåbärspaj
//Matilda
Jordgubbsflarn
Grillade jordgubbar med vaniljyoghurt
Röd vinbärskaka
Parfaittårta med jordgubbar
Röd vinbärscurd
Halloncheesecake
Blommig blåbärspaj
//Matilda
tisdag 5 juni 2012
Sveriges nationaldag
Imorgon är det ju Sveriges nationaldag! Grattis Sverige! Därför passar jag på att tipsa om fina Sverige-cupcakes som man kan baka. Jag gjorde de här själv förra året och blev väldigt lyckade tycker jag.
För att komma till receptet, klicka HÄR.
//Matilda
För att komma till receptet, klicka HÄR.
//Matilda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)