Blommig blåbärspaj (blir en paj, i liten form)
3 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
125 g smör
1/4 dl vatten
Fyllning:
ca 3 dl blåbär
1/2 msk råsocker
äggula till pensling
lite råsocker
1. Sätt ugnen på 200°c.
2. Blanda mjöl och socker i en bunke. Skär smöret i små bitar och nyp ihop med mjölet och sockret. Häll i vattnet och blanda tills degen är fast.
3. Låt degen "vila" i kylskåpet i ca 15 min, så att degen blir lättare att arbeta med.
4. Tryck ut ca 3/4 av degen i en pajform. Häll i blåbären och strö över råsockret.
5. Om du vill laga mönster av den resterande degbiten; Kavla ut degen och ta ut någon form med hjälp av pepparkaksformar, t.ex blommor som jag har gjort.
6. Lägg blommorna ovanpå blåbären. Pensla blommorna (eller degremsorna) med lätt uppvispad äggula. Strö till sist över lite råsocker på blommorna.
7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 min.
Klart!
//Matilda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar