tisdag 28 april 2020

Laminerade kardemummabullar med vaniljkräm & jordgubbs-rabarberkompott

Ganska exakt ett år senare och här är jag igen med ett recept att dela med mig av! Vad har hänt det senaste året undrar ni då? Varför denna tystnad på bloggen? Har intresset kallnat? Nej då, ni kan vara alldeles lugna! Bakningsintresset är fortfarande lika glödhett och passionerat som det alltid varit. Har bara haft fullt upp med att jobba och flyttat till grannlandet Sverige för att starta ett liv där. Bakningen har liksom satts åt sidan för en stund.

Men nu ska ni dock få ett recept på ett gäng fantastiska bullar gjorda på laminerad vetedeg. Att laminera betyder då att kavla in smör i degen och vika treslag några gånger, vilket ger flera lager smör. 27 lager för att vara exakt. Resultatet blir då en otroligt saftig, smörig och frasig bulle. Tänk dig en blandning av bulle och wienerbröd.


Bullarna fick en fyllning av kardemummaremons, rullades ihop och skars i bitar och fylldes därefter med både vaniljkräm och en kompott gjord på rabarber och jordgubb. Slutligen toppades de med ett krisp gjort på honung, mandel, valnötter, solrosfrö och flingsalt. VILKA bullar!


Laminerade kardemummabullar med vaniljkräm & jordgubbs-rabarberkompott:
ca 12 st stora bullar

250 g kallt vatten
25 g färsk jäst (eller 9 g torrjäst)
1 ägg
95 g strösocker
6 g mald kardemumma
95 g mjukt smör
ca 550 g vetemjöl
5 g salt

Smula jästen i en skål och lös upp i vattnet. Tillsätt resterande ingredienser förutom saltet. Om du använder torrjäst - blanda jästen med mjölet och gör på samma sätt. Kör degen i en assistent 2 minuter på låg hastighet, tillsätt saltet och kör sedan degen på medelhög hastighet ca 8 minuter, tills ett elastiskt glutennät har bildats. Testa genom att ta en bit deg och dra ut den, degen ska kunna dras ut till en nästintill transparent hinna. Häll ut på mjölat bord, täck med plast och låt vila ca 10 minuter.

190 g kallt smör till kavling

Lägg smörbiten mellan ett bakplåtspapper som du viker över. Banka med en kavel till en fyrkantig platta som är ca 1 cm tjock. Kavla ut degen till en fyrkant och lägg på smöret, vridet 45 grader. Vik över hörnen till ett paket. Mjöla lätt och kavla ut till en rektangel, ca 8 cm tjock. Gör ett treslag. Dvs. vik över ena sidan mot mitten och vik sedan andra sidan över, så du får tre lager deg. Lägg degen på ett mjölat bakplåtspapper på ex. en bricka och låt vila i kylen 15 minuter före nästa kavling. Gör likadant två gånger till, så du sammanlagt har vikt degen tre gånger med ett treslag. Efter sista vikningen, låt degen vila ca 15 minuter i kylen och sedan är den klar för att fyllas med remons.

Kardemummaremons:
100 g mjukt smör
60 g strösocker
40 g ljust muscovadosocker
6 g mald kardemumma
1 nypa salt

Blanda ihop alla ingredienser till en slät fyllning.

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
1 krm vaniljpulver (eller 1/2 urskrapad vaniljstång)
15 g smör

Vispa ihop alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Häll genast upp i en skål, rör ner smöret och låt smälta helt. Täck med plastfolie, så du undviker att få en hinna på krämen, och låt kallna i kylen.

Jordgubbs- och rabarberkompott:
100 g frysta eller färska jordgubbar
150 g rabarber
1,25 dl strösocker
skal och saft från 1/2 citron

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt koka till en något tjockare kompott, ca 15 minuter. Låt kallna.

Nöt- och frökrisp:
0,75 dl grovhackad mandel
0,75 dl grovhackade valnötter
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl honung
1 nypa flingsalt

Blanda ihop alla ingredienser i en skål.

ägg ihopvispat med en skvätt vatten och en nypa salt till pensling

Kavla ut degen till en rektangulär, stor platta. Bred ut kardemummaremonsen jämnt över hela degen. Rulla ihop från långsidan till en rulle. Skär i ca 12 bitar, 100 g/bulle. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper med jämna mellanrum och platta till något. Låt jäsa under plast till ungefär dubbel storlek, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och tryck ned en grop i mitten på bullarna med tummen. Fyll bullarna med vaniljkräm och kompott. Strö på nöt- och frökrispet. Grädda i mitten av ugnen, ca 11 minuter, tills de blivit gyllenbruna.



1 kommentar:

  1. Roligt med uppdatering och ett inlägg, ser framemot flera :)

    SvaraRadera