Här kommer ett tips på godis som jag tycker man borde smaka. Om man tycker om jordnötssmör är det här något för en! Det är alltså Reesés Peanut Butter Cups jag talar om och jag bara älskar dom! Verkligen en favorit. Det är "chokladkoppar" fyllda med jordnötssmör och jag tänker nog testa att göra egna någon gång. Det är ju ganska enkelt. Recept kommer då.
Reesés Peanut Butter Cups hittar man i alla fall i Finland på de amerikanska hyllorna i matbutikerna, men vet inte riktigt var man kan hitta det i Sverige, om det ens säljs i Sverige.
Någon som vet?
//Matilda
torsdag 31 maj 2012
tisdag 29 maj 2012
Citron- och chokladpaj
Den här pajen gjorde jag till min mamma på morsdagen (i Finland firas morsdag den andra söndagen i maj). Receptet kommer härifrån och är en lchf-paj, som alltså är sötad med stevia (sötrix), men om man vill göra den med socker är det bara att ersätta stevia med socker. Man kan ta så mycket man tycker, ca 1- 1 1/2 dl. Men det är en mycket god paj! Blev omtyckt av hela familjen. Jag dekorerade min paj med grädde som jag bredde på och så halverade färska jordgubbar. Mycket, mycket gott och somrigt!
Citron- och chokladpaj:
Pajbotten:
100 g mörk choklad
50 g smör
1 äggula
2 dl hackad sötmandel
1 dl hackade pistagenötter
Fyllning:
400 g creme cheese, alltså philadelphiaost
2 ägg + 1 äggvita
3 msk sötrix-flor och 1/4 krm stevia eller ca 1 - 1 1/2 dl strösocker
Rivet skal & saft från 1 citron
Smält smöret, ta från plattan och lägg sedan i bitar av chokladen att smälta med. Rör ner äggulan. Blanda sedan i mandel och nötterna. Häll i en form (22-24 cm) med löstagbar botten (jag använde en hjärtpajform). Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred krämen över pajbottnet. Grädda i 175°c i ca 25-30 min. Servera rumstempererad eller ljummen med vispad grädde (och jordgubbar).
//Matilda
Citron- och chokladpaj:
Pajbotten:
100 g mörk choklad
50 g smör
1 äggula
2 dl hackad sötmandel
1 dl hackade pistagenötter
Fyllning:
400 g creme cheese, alltså philadelphiaost
2 ägg + 1 äggvita
3 msk sötrix-flor och 1/4 krm stevia eller ca 1 - 1 1/2 dl strösocker
Rivet skal & saft från 1 citron
Smält smöret, ta från plattan och lägg sedan i bitar av chokladen att smälta med. Rör ner äggulan. Blanda sedan i mandel och nötterna. Häll i en form (22-24 cm) med löstagbar botten (jag använde en hjärtpajform). Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred krämen över pajbottnet. Grädda i 175°c i ca 25-30 min. Servera rumstempererad eller ljummen med vispad grädde (och jordgubbar).
//Matilda
söndag 27 maj 2012
Söndagsinspiration
Här är tre olika saker med rabarber som jag hittat på mat- och bakningsbloggar under veckan som gått;
Tina eller Pickipicki som bloggen heter har gjort pavlova med rabarbercurd, som låter helt fantastiskt!
Rabarberglass har Cupcakesfluffan gjort
Bakspecialisten Jessica har bakat en rabarbercobbler med kokos & kardemumma
och en sak som inte är gjort med rabarber, utan istället med hallon;
Hallonsylt med vit choklad och lime har Helena/Bara en kaka till kokat till morsdagen
//Matilda
fredag 25 maj 2012
Polkagrisdrömmar
Polkagrisdrömmar. Det är verkligen vad det låter som... polkagrisdrömmar...! Det här är småkakor för alla dom (inkl. mig) som ÄLSKAR polkagrisar. Användbart och gott godis! Mina drömmar flöt tyvärr ut, vet inte varför (om någon vet det kan den gärna skriva det), så jag måste stansa ut kakorna med ett runt mått. Men alltid är det ju inte utsidan som räknas, utan insidan, smaken! Testa det här, receptet är från bakningsbloggen Söta Saker.
Polkagrisdrömmar:
100 g smör
3 dl socker
1 dl krossad polkagris
1 dl raps- eller solrosolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Rör samman smör, socker och polkagrisar (krossa polkagrisarna i en tjock påse med en kavel eller en hammare). Tillsätt sedan oljan, lite i taget. Blanda ihop hjorthornssalt och mjöl och rör i smeten. Forma till små kakor på bakplåtspapper och grädda i 20 minuter i 150°c.
//Matilda

100 g smör
3 dl socker
1 dl krossad polkagris
1 dl raps- eller solrosolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Rör samman smör, socker och polkagrisar (krossa polkagrisarna i en tjock påse med en kavel eller en hammare). Tillsätt sedan oljan, lite i taget. Blanda ihop hjorthornssalt och mjöl och rör i smeten. Forma till små kakor på bakplåtspapper och grädda i 20 minuter i 150°c.
//Matilda
onsdag 23 maj 2012
Rabarbern är här!
Ja, nu är det ju säsong för de underbara rabarberna! Man kan ju göra så mycket gott med dem. Här kommer i alla fall några tips på vad du kan göra utav dina rabarber;
Klassisk rabarbersmulpaj
Rabarber- och jordgubbsmarmelad
Krämig rabarberpaj
Rabarbersaft
Rabarber-toscakaka
Rekommenderar alla recepten!
//Matilda
Klassisk rabarbersmulpaj
Rabarber- och jordgubbsmarmelad
Krämig rabarberpaj
Rabarbersaft
Rabarber-toscakaka
Rekommenderar alla recepten!
//Matilda
fredag 18 maj 2012
Spenat- och getostpiroger
Spenat- och getostpiroger, det var det andra jag bakade av smördegen för en tid sedan. Och det här blir väldigt mumsiga piroger. Om man älskar getost (som jag!) är det här något för en. Det här är en ganska "liten sats", men man kan ju förstås öka ingrediensmängderna.
Blir ca 7 - 8 (ganska små) piroger
Spenat- och getostpiroger:
1/4 lök
50 g färsk spenat
smör, salt & vitpeppar
ca 3 smördegsplattor
några skivor chevré/getost
ägg till pensling
Sätt ugnen på 225°c. Finhacka löken och och spenaten. Stek i en klick smör. Salta & peppra. Kavla ut smördegen. Skär i kvadrater. Lägg en sked spenatfyllning på varje kvadrat. Lägg en bit getost på och vik över från kant till kant så att det blir en triangel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga några gånger med en gaffel och pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
//Matilda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)