söndag 7 december 2014

Saffranskrans med äppel, russin och mandel

Saffran. Världens godaste krydda. Och världens dyraste. Men man kan allt betala lite extra när man vet hur himla gott slutresultat man får! Mina underbara saffransbullar med mandelmassa och apelsin är något jag bakar varje år, HÄR hittar du receptet på dom, men i år gjorde jag också en saffranskrans fylld med en massa gott som hackad mandel, rivet äppel, vanilj och russin. Juligt, saftigt och gott. 



Saffranskrans med äppel, russin och mandel:

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten, 37-gradigt
1 ägg
0,25 - 0,5 g saffran (hela saffranspistiller som mortlas själv är klart godast!)
1 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 msk kardemumma
75 g mjukt smör
6 - 8 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3/4 dl grovhackad mandel
3/4 dl russin
1 rivet äppel

ägg till pensling
en näve hackad eller flagad mandel

Smula jästen i en bunke och lös upp jästen i vattnet. Mortla saffranet med en nypa socker. Tillsätt allt i vattnet förutom mjölet och rör ihop. Tillsätt mjölet, några dl i taget, tills du fått en slät deg som inte kladdar och som släpper från bunkens kanter. Låt vila under bakduk ca 10 min. 
Gör fyllningen genom att blanda ihop allt i en skål.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor, rektangulär platta. Bred ut fyllningen jämnt över hela plattan. Rulla sedan ihop från den ena långsidan till den andra, precis som när du gör kanelbullar. Forma rullen till en rund ring och nyp ihop ändorna så det blir en krans. Klipp hack med en sax runt hela rullen och ta sedan degbitarna och böj dom till vänster, höger, vänster, höger osv. 
Ungefär så här;




Pensla kransen med uppvispat ägg och strö på mandel. Grädda i mitten av ugnen, på 225°c, i 30 - 40 min. 































//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar