torsdag 4 december 2014

Pepparkaks- och lingoncheesecake

Pepparkakor och lingon är en riktigt underbar kombo och som dessutom är så julig.
Jag är tokig i cheesecakes, gärna då dessa som är "bakade" i ugnen och som är sådär riktigt lena och krämiga. Åh vad gott!!
Den här cheesecaken har ett botten gjort av både digistive och pepparkakor, en fyllning med smak av pepparkaka, ett lager uppepå med lingon och ännu på toppen mer lingon + krossade pepparkakor.





Jag säger bara, testa testa!

Pepparkaks- och lingoncheesecake:
18 cm i diameter

Botten:
10 digistivekex
ca 4 pepparkakor
50 g smör

Pepparkaksfyllning:
400 g philadelphiaost
2 ägg
1 dl vispgrädde, ovispad
2 msk maizena (majsstärkelse)
1 1/2 dl strösocker
rivet skal av 1/2 apelsin
ca 2 msk pepparkakskrydda

Lingonlager:
3 dl creme fraiche
1 msk maizena (majsstärkelse)
1/2 krm vaniljpulver
1/2 dl strösocker
1 dl lingon, mosade

På toppen:
1/2 dl lingon
några pepparkakor, krossade

Sätt ugnen på 175°c. Förbered en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper i bottnet. Lägg kexen och pepparkakorna i en plastpåse. Slå på med en kavel så det blir till små smulor. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna. Häll ut kexsmulorna i formen och tryck till med handen. Pressa hårt med handen så bottnet blir fast.

Gör fyllningen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål till en slät smet. Häll ut fyllningen i formen och grädda på nedersta falsen, ca 50 min.

Gör under tiden lingonlagret: Mosa lingonen lätt med en gaffel, det kan gärna vara lite lingonbitar kvar. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. När cheesecaken gräddats ca 50 min, ta ut den och häll på lingonsmeten. Strö på lite mer lingon samt lite krossade pepparkakor. Ställ tillbaka i ugnen och fortsätt grädda 10 - 15 min. Cheesecaken är klar när båda lagrena har "stelnat" till sig och är fasta. Låt cheesecaken kallna och ställ sedan den i kylskåpet över natten.






























//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar