söndag 4 augusti 2013

Mazarintårta

När vi var i Sverige på semester bestämde vi oss för att bjuda in släktingar på fika till stugan vi bodde i. Jag valde att baka en mazarintårta, för mazariner är en stor favorit. Den här kakan är bra på många olika sätt. För det första är den väldigt lättgjord. För det andra är den fantastiskt god (alla gillade den mycket och det var två som t.o.m. frågade efter receptet). Och för det tredje är den glutenfri, så den passar åt alla!
Receptet kommer från Roy Fares.




















Jag dekorerade min tårta med vaniljgrädde (vaniljkräm + vispad grädde) och underbara färska bär (hallon, jordgubbar, röda vinbär och svarta vinbär).




















Mazarintårta:

370 g mandelmassa
160 g rumstempererat smör
110 g ägg (2 st)
60 g äggula (3 st)

Sätt ugnen på 180°c. Smörj en form med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter). Riv mandelmassan och rör ihop det med smöret till en slät massa med elvisp eller i matberedare/köksmaskin. Blanda ner äggen och äggulorna ordentligt, ett i taget. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 20 - 25 min. Låt svalna.

Snabb vaniljkräm:
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 äggula
1 msk maizena (majsstärkelse)
1 tsk vaniljpulver / 1/2 vaniljstång / 2 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull, förutom vaniljen och vispa tills första bubblan kommit och krämen tjocknat. Tillsätt vaniljen och låt krämen kallna.
Vispa upp grädden, den ska inte vara för tjock men ändå inte rinnig. Blanda den vispade grädden med vaniljkrämen.

Färska bär till dekorering (t.ex jordgubbar, hallon, svarta- och röda vinbär)

Lägg mazarinkakan på ett tårtfat. Bred på vaniljgrädden och lägg på valfria färska bär.





































//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar