lördag 3 augusti 2013

Äppelgrottor med kanelglasyr

Äppel och kanel är och kommer alltid att vara en av de bästa och mest klassiska smakkombinationerna. I de här småkakorna har jag använt just den smakkombon och resultatet blir riktigt smarriga kakor med smak av just äppel och kanel. Smöret i kakorna ger också en så god smak, så en sak ska man komma ihåg när man bakar. Använd alltid äkta smör! Allt blir väldigt mycket godare när man har smör istället för margarin.
Antingen kan man rulla kulor av degen och lägga i små pappersformar, man kan också rulla kulor (som jag gjort) och bara lägga direkt på bakplåtspapper eller så rullar man degen till en längd och skär i 1 cm tjocka skivor. Välj själva!
Men en sak, testa de här.

Äppelgrottor med kanelglasyr:

Mördeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 krm bakpulver

äppelmos till fyllning (ca 1/2 tsk/kaka)

Glasyr:
florsocker + vatten
malen kanel

Sätt ugnen på 175°c. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en fast deg eller kör snabbt i en köksmaskin. Låt degen stå en stund i kylskåpet.
Rulla små kulor av degen och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta kakorna lätt med handen och tryck en grop i kakorna med tummen. Klicka i äppelmos i groparna. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kakorna kallna helt.
Gör glasyr utav florsocker och några droppar vatten, rör tills det har en ganska tjock konsistens. Smaksätt glasyren med kanel.
Ringla glasyren över kakorna. Låt glasyren stelna och servera.
//Matilda

2 kommentarer:

  1. Har gjort liknande kakor, fast med bär! Gott med äpple!

    SvaraRadera
  2. Låter riktigt gott med bär i också! Fast sockerfria gissar jag på? :)

    SvaraRadera