onsdag 27 mars 2013

Påskcheesecake

Nu är det ju påsk kan man säga och det är den bästa tiden att baka alla goda, fina och färggranna påskbakverk! Gult är en av de "påskigaste" färgerna jag vet, så jag valde att min cheesecake skulle bli gul nu när det är påsk.
Och den här cheesecaken, alltså den blev så himla god! Helt underbar om jag får säga det själv. Vanilj och citron var smakerna och den blev omtyckt av alla som smakade på den.
Dekorerades med "grönt gräs" gjort av färgade kokosflingor (det var min mammas önskemål), kyckling gjord av färgad sockermassa (Dr. Oetkers) och små chokladägg. Riktigt påskigt och sött.
På bilden syns två stycken cheesecakear, men receptet är bara för en.



















Påskcheesecake
Citron- och vaniljcheesecake
22 - 24 cm i diameter

1/2 paket digistive-kex (ca 12 st)
75 g smör

4 gelatinblad
400 g philadelphiaost
1/2 burk creme fraiché (á 1 dl)
1 1/2 dl strösocker
ca 1 - 1 1/2 tsk vaniljpulver
1 dl vispgrädde
1 ägg
rivet skal av 1/2 citron


Sockermassa/marsipankyckling 
färgade kokosflingor (grönt gräs)
chokladägg

Börja med bottnet. Lägg kakorna i t. ex. en plastpåse och banka kexen till smulor med hjälp av en kavel. Man kan också kavla lite ovanpå så blir de små smulor. Smält smöret. Blanda kexsmulor och smör jämnt. Ta hjälp med handen så blir smöret jämnt fördelat. Häll smulorna i en spingform och tryck med handen så att bottnet packas hårt. 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 5 minuter. Blanda färskost, crème fraîche, socker och vanilj till en jämn smet. Kläck i ägget och blanda. Smält gelatinbladen med lite lite vatten i en kastrull. Det går snabbt så ha koll på det hela tiden. När gelatinet smält, rör ner det i ostsmeten. Man måste blanda snabbt för annars klumpar sig gelatinet när det kallnar och det blir inte gott! Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ner det i smeten så att den blir luftig. Smaksätt med rivet citronskal. 
Häll smeten över kexbottnet i formen och lägg på plastfolié. Låt stelna i kylskåpet, helst över natten. 
Bred lemon curd över cheesecaken när den stelnat helt och låt "stelna" lite till i kylskåpet. Ta cheesecaken ur formen och lägg upp på ett kakfat. Dekorera den ev.






















//Matilda

2 kommentarer:

  1. Låter som en god påskcheesecake du gjort Matilda. Glad påsk till dig!

    SvaraRadera
  2. Tack, den blev verkligen god :)
    Glad påsk till dig också!

    SvaraRadera