tisdag 24 januari 2017

Bovetegranola med äppel, kanel & kokos

Morgonen startas bäst med egengjord granola tycker jag! Detta är en galet god variant utan socker, med helt bovete och en massa annat gott som äppel, kanel, kokos, kardemumma och russin i. Fröna går att byta ut mot andra frön du gillar eller varför inte nötter istället?

Gör en sats, ha en stor burk full med granola hemma och ät frukost med ett leende på läpparna (gärna i sällskap med en smoothiebowl)!

Bovetegranola med äpple, kanel och kokos:

1 medelstor burk
2 dl helt bovete
1 äppel
1 päron
2 msk kokosolja
2 dl vatten
1/2 dl honung (eller agavesirap/lönnsirap)
1 1/2 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön
1 dl seasamfrön
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljpulver
1/2 msk mald kardemumma
1 nypa flingsalt
2 dl russin
1 dl hackade dadlar
Börja med att lägga bovetet i blöt, minst 2 h.
Mixa äppel, päron, kokosolja, vatten och honung till en slät blandning. Häll bort vattnet från bovetet och skölj det i en sil. Lägg i en stor skål och tillsätt resterande ingredienser förutom russin och dadlar. Häll på äppelblandningen och rör om så du får en klumpig massa. Granolan är rätt kladdig nu, men ingen fara, den kommer torka i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut granolan. Fördela den jämnt över hela plåten. Torka granolan i mitten av ugnen 50 – 60 min och rör om med jämna mellanrum. Stäng av ugnen och låt granolan stå i ugnen på eftervärme. Låt den svalna och rör sedan ner russin och dadlar. Häll upp på burk.

//Matilda

torsdag 5 januari 2017

Fikon- och hasselnötsbollar

Efter julen hade det blivit kvar bl.a torkad frukt, mörk choklad och nötter från julgodiset och nötkorgen. Det resulterade i fikon- och hasselnötsbollar med choklad, kaffe och annat mumsigt. Himla lättlagade och beroendeframkallande goda! Är också enkelt att byta ut fikonen och russinen mot någon annan frukt eller hasselnötterna mot några andra nötter.

FIKON- OCH HASSELNÖTSBOLLAR:
2 dl hasselnötter
50 g mörk choklad (spara lite till senare)
4 st torkade fikon
1 dl russin
1 1/2 msk starkt kaffe
1 1/2 msk kakao
1 tsk honung
1 nypa flingsalt
kakao eller kokosflingor att rulla bollarna i
Lägg nötterna och det mesta av chokladen i en mixer och mixa det fint. Tillsätt resterande ingredienser och kör ihop till en kladdig massa. Rör tills sist ner den sparade hackade chokladen för lite ”crunch”. Rulla till små bollar och rulla i kakao eller kokosflingor. Förvara i kylskåpet.



//Matilda

onsdag 28 december 2016

Ris á la malta med mandarinkompott, choklad och hasselnötter

Om man råkar ha kvar risgrynsgröt från julen är det här ju den perfekta desserten att göra! Vi har som tradition i min familj att göra ris á la malta på juldagen, vi brukar alltid koka lite extra risgrynsgröt på flit för att få en skål över.

Jag älskar ris á la malta, så himla gott, trots så få ingredienser. I år kände jag för att ”piffa upp” den klassiska desserten en aning och kokade en kompott av mandarinsaft- och klyftor som jag toppade desserten med. Hade även kvar karamelliserade hasselnötter och mörk choklad från julgodiset och det blev galet gott som topping på det hela!

Ris á la malta med mandarinkompott, choklad och hasselnötter:

4 port
1 1/2 dl vispgrädde
3 dl kallt, kokt risgrynsgröt
1/2 – 3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Vispa grädden, inte allt för hårt. Blanda ner risgrynsgröt, flor- och vaniljsocker i grädden och rör om till en slät, fluffig massa.
Mandarinkompott:
saft från 4 mandariner
klyftor från 2 mandariner
3/4 dl strösocker
1/2 tsk mald kardemumma
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka ca 15 min tills du har en rätt tjock kompott. Låt svalna.
3 mandariner, filéade
mandarinkompotten
grovhackad mörk choklad
grovhackade rostade hasselnötter eller karamelliserade hasselnötter
Lägg de filéade mandarinklyftorna på botten av portionsskålar. Portionera ut ris á la maltan jämnt i skålarna. Toppa med en sked mandarinkompott och avsluta med att strö över choklad och hasselnötter.

//Matilda

måndag 26 december 2016

Min juliga rocky road

Rocky road har jag alltid haft en extrem förkärlek för, men har inte gjort det på flera år eftersom jag aldrig hittat gelatinfria marshmallows. I år dock fick jag några påsar av något som heter tomteskallar (gelatinfritt skumgodis), inte direkt marshmallows kanske, men så nära jag kunde komma. Då passade jag ju på att göra mitt älsklingsgodis! Klassisk rocky road brukar innehålla choklad, marshmallows, saltade jordnötter och dumle, men jag gjorde istället en egen juligare blandning av typ allt gott som finns. Pepparkakor, torkade tranbär, dumle gingerbread, tomteskallarna, jordnötter… En salig, men galet god, blandning.



Min juliga rocky road:
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
12 st krossade pepparkakor
ca 1 påse Dumle Gingerbread
ca 1 påse tomteskallar eller marshmallows
175 g saltade jordnötter
1 1/2 dl torkade tranbär
Lägg de krossade pepparkakorna, halverade dumle-kolor, tomteskallar/marshmallows klippta i mindre bitar, jordnötter och tranbär i en skål. Smält båda chokladsorterna i mikron eller i vattenbad och häll det sedan över blandningen i skålen. Rör om så allt täcks helt med choklad. Klä en form med bakplåtspapper (eller använd en aluminiumform) och häll ut blandningen där i. Låt det stelna i kylskåp några timmar och skär sedan upp det i små bitar. Förvara i kylskåpet.



//Matilda

söndag 25 december 2016

Apelsinkola med mörk choklad, karamelliserade hasselnötter och flingsalt

Julafton är nu slut och den innehöll en massa godis och sötsaker, som det ska vara givetvis. Men även om själva julafton är över kan man laga eget godis och denna himmelska kola ni nu ska få receptet på kan du göra när som helst! En vanlig lördag, till födelsedagskalas, till påsk. När som.
Kolan blir perfekt mjuk som jag gillar kola och inte alls sådär hård och seg som den ibland kan bli. Jag smaksatte kolasmeten med apelsinsmak vilket ger en otroligt god smak och passar hur bra som helst med choklad, karamelliserade hasselnötter och flingsalt. För alltså den kombon, kola/choklad/hasselnötter/flingsalt/apelsin, det är lika med SANT.




Apelsinkola med mörk choklad, karamelliserade nötter och flingsalt
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
rivet skal från 1 apelsin
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde och sirap och låt koka upp. Låt kolan koka tills den är 125 grader. Ta kastrullen från plattan och riv ner apelsinskal. Klä en form, jag använde en brödform, med bakplåtspapper och häll kolasmeten däri. Låt stelna några timmar, gärna över natten.
75 g mörk choklad
3/4 dl rostade hasselnötter, grovt hackade
1/4 dl strösocker
1/2 msk vatten
flingsalt
Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt vattnet (var försiktigt, det bubblar upp ganska mycket) och rör om. Tillsätt nötterna och rör om så sockret täcker alla nötter. Häll upp på ett bakplåtspapper, sära på nötterna och låt det sedan stelna. Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Bred ut den smälta chokladen ovanpå kolan, strö över hasselnötterna och till sist lite flingsalt. Låt chokladen stelna och skär sedan upp kolan i bitar. Slå in kolan i bakplåtspapper.



//Matilda

fredag 23 december 2016

Vit chokladfudge med pistagenötter och tranbär

Det var alltså meningen att detta skulle bli saffransfudge med tranbär och pistagenötter, men jag hade bara en halv påse saffran hemma och det visade ju sig vara allt för lite saffran för att få en gul fin fudge… Så då får det bli vit chokladfudge istället haha! Lika gott ändå, sött som bara den, men hiskeligt gott!

Känner du för att göra saffransfudge är det bara att blanda ner en hel(!) påse, alltså 0,5 g, saffran.

Vit chokladfudge med tranbär och pistagenötter:

1 burk kondenserad mjölk, 397 g
440 g vit choklad
2 dl skalade, naturella pistagenötter
1 1/2 dl torkade tranbär
Häll kondenserad mjölk och vit choklad, bruten i mindre bitar, i en kastrull och låt chokladen smälta helt. Ta kastrullen från plattan, tillsätt nötterna och bären och rör om. Klä en form med bakplåtspapper och häll fudgesmeten i formen. Lägg fudgen i kylskåp och låt stelna några, gärna över natten. Skär upp fudgen i bitar.

//Matilda