tisdag 24 januari 2017

Bovetegranola med äppel, kanel & kokos

Morgonen startas bäst med egengjord granola tycker jag! Detta är en galet god variant utan socker, med helt bovete och en massa annat gott som äppel, kanel, kokos, kardemumma och russin i. Fröna går att byta ut mot andra frön du gillar eller varför inte nötter istället?

Gör en sats, ha en stor burk full med granola hemma och ät frukost med ett leende på läpparna (gärna i sällskap med en smoothiebowl)!

Bovetegranola med äpple, kanel och kokos:

1 medelstor burk
2 dl helt bovete
1 äppel
1 päron
2 msk kokosolja
2 dl vatten
1/2 dl honung (eller agavesirap/lönnsirap)
1 1/2 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön
1 dl seasamfrön
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljpulver
1/2 msk mald kardemumma
1 nypa flingsalt
2 dl russin
1 dl hackade dadlar
Börja med att lägga bovetet i blöt, minst 2 h.
Mixa äppel, päron, kokosolja, vatten och honung till en slät blandning. Häll bort vattnet från bovetet och skölj det i en sil. Lägg i en stor skål och tillsätt resterande ingredienser förutom russin och dadlar. Häll på äppelblandningen och rör om så du får en klumpig massa. Granolan är rätt kladdig nu, men ingen fara, den kommer torka i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut granolan. Fördela den jämnt över hela plåten. Torka granolan i mitten av ugnen 50 – 60 min och rör om med jämna mellanrum. Stäng av ugnen och låt granolan stå i ugnen på eftervärme. Låt den svalna och rör sedan ner russin och dadlar. Häll upp på burk.

//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar