lördag 25 mars 2017

Tårtbonanza!

I brist på nya recept tänkte jag visa en del tårtor och smörgåstårtor jag gjort och som aldrig visats på bloggen förut. Vissa har varit beställningar, vissa har jag gjort i skolan och vissa har jag gjort till mig själv.

Alla dessa tårtor har jag publicerat bilder av på mitt instagramkonto @matildaskafferep (följ mig gärna där!), men ni som inte följer mig där har ju missat det!

Så låt oss ta en titt på vad jag gjort:

Under mina sju månader jag nu gått på konditorlinjen har jag gjort en del tårtor. Det är ofta folk som beställer tårtor av oss och det är ju det roligaste som finns!






Två tårtor jag gjorde när jag var på min första praktik under utbildningen;

Här en semi-naked cake med vaniljbottnar, jordgubbskompott, dulce de leche och citron- och vaniljfrosting.



Andra bilden har jag lånat från min praktikplats instagram, @kaffia.cafe! En kolatårta med grädde, färska bär och chokladdekorationer.



Förra sommaren hade jag fått en beställning på veganska tårtor och smörgåstårtor till en studentfest.

Till smörgåstårtorna hade jag bakat eget bröd och fyllt de med ett lager avokadokräm, ett lager med havrefraiche, soltorkade tomater, basilika och annat gott och ett lager med rostad paprikaröra.

Ni vet klassika smörgåstårtor med skinkrullar, laxrosor, räkor, skivad gurka och tomat på. Det känns så… 90-tal liksom. När jag gör smörgåstårtor (och har fria händer förstås) vill jag ha på en massa färska, fräscha grönsaker, gärna någon frukt av något slag, mycket olika färger och även bygga på höjden lite så tårtan får mer liv. Rädisor, tunt skivad sparris och granatäppelkärnor är en favorit att ha på.




De söta tårtorna innehöll båda samma fyllning innehållandes bl.a en egenkokt jordgubbskompott, färska hackade jordgubbar, sojakvarg, vanilj och havregrädde. Otroligt god! Det stör mig att jag aldrig skrev ner receptet på fyllningen, då den blev så lyckad. Ena tårtan hade också chokladbottnar och en chokladfrosting. Kan varmt rekommendera att göra frosting på Oatlys På mackan (vegansk färskost gjord på havre) och havregrädde om du vill ha en vegansk frosting som blir stabil och tjock nog att spritsa och spackla tårtor med! Den andra tårtan innehöll ljusa tårtbottnar, spacklades med vaniljgrädde och dekorerades med jordgubbar och tårtgelé.




Till sist tänkte jag visa bild på två tårtor jag gjorde till min dimissionsfest då jag blev färdig kock förra våren. Tyvärr hade jag allt för mycket att tänka på just då och glömde totalt att fota de färdiga tårtorna före gästerna högg in, så fick endast ”detaljbilder”. Nåja, bättre än inget!




Det var alla tårtor det. En riktig tårtbonanza sannerligen! Hoppas jag kanske också inspirerade någon med detta inlägg, har ni några frågor om någon av tårtorna får ni mer än gärna kommentera eller mejla mig!

//Matilda

tisdag 21 mars 2017

Smulpajscheesecake med jordgubbar, basilika, lime och chokladsmuldeg

Jordgubbar, lime och basilika… ah, det är sommar det!




Under helgen kände jag för att baka och passade då på att testa en av alla mina nedskrivna idéer. Ni skulle se mina anteckningar i telefonen.. Fullt med recept och idéer jag plötsligt kan ha kommit på överallt.

Den här kakan kom jag på efter att jag en eftermiddag suttit och bläddrat i mina bakböcker, såg ett recept på en cheesecake och kreativiteten började flöda! Då föds ju de bästa idéerna.

Men lime och basilika i en cheesecake?? tänker du kanske nu. Inte vanligaste smakerna i en cheesecake nej, men åh vilken lyckad kombo ändå. Det kombinerat med jordgubbar och chokladsmuldeg… Oj oj oj vad gott! Vill du lyxa till det – servera kakan med en stor kula vaniljglass.



Receptet på mördegen är det enda receptet på mördeg som behövs, 1-2-3-deg som det kallas, hur lätt som helst att minnas utantill och perfekt i konsistensen. Du kommer troligen inte behöva all mördeg, så med resterande deg kan du laga några goda småkakor eller frysa in den för senare bruk.

Smulpajscheesecake med jordgubbar, lime, basilika och chokladsmuldeg:

Mördegsbotten:

100 g strösocker

200 g smör, tärnat

300 g vetemjöl

1 ägg

Lägg alla ingredienser i en skål och kör i maskin med vinge eller nyp ihop med fingrarna till en fast deg. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet ca 15 min eller längre.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord och fodra en paj- eller springform (jag använde en springform som är 18 cm i diameter) med degen och skär bort överflödig deg runt kanten med en kniv eller tryck ut degen jämnt i formen istället för att kavla. Nagga bottnet och täck kanterna med aluminiumfolie så inte kanterna sjunker ner under gräddning. Förgrädda i mitten av ugnen 10 min.

Sänk temperaturen till 175 grader.

Blanda 2 dl frysta, delade, jordgubbar med 1 msk majsstärkelse (så de inte börjar vattnas under gräddning). Om du använder färska jordgubbar behöver du inte blanda med majsstärkelse. Fördela jordgubbarna på det förgräddade bottnet och gör cheesecakefyllningen;

Cheesecakefyllning:

200 g färskost, naturell

1 ägg

1/2 dl strösocker

1 msk majsstärkelse

1 krm vaniljpulver

rivet skal från 1 lime och saft från 1/2

2 msk finhackad basilika

Vispa ihop alla ingredienser i en skål och bred ut smeten ovanpå jordgubbarna. Gör smuldegen;

Chokladsmuldeg:

75 g smör

1/2 dl strösocker

1 1/2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

50 g mörk choklad, grovhackad

Nyp ihop alla ingredienser för hand eller kör i maskin med vinge. Strö smuldegen ovanpå cheesecakesmeten och grädda sedan kakan i mitten av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt stå på eftervärme ett tag. Ta ut kakan, låt kallna och lägg sedan i kylskåp, gärna över natten, för att sätta sig ordentligt.




//Matilda

söndag 5 mars 2017

Chickpea Cookie Dough Cups

Kikärts-kakdeg… Tycker du det låter galet? Du ska dock inte bli skrämd för den här ovanliga ingrediensen i godis, det är verkligen överraskande gott, jag lovar!



Visst, det smakar ju inte som vanlig kakdeg, men inte långt ifrån faktiskt. Och stora plus med den här varianten – nyttig och väldigt proteinrik!



Du kan göra vad du vill med kakdegen, bara att doppa frukt där i är supergott, men jag valde att göra cookie dough cups med mörk choklad och (surprise surprise) flingsalt. Perfekt helggodis (eller varför inte lyxigt vardagsgodis?)!

Slutpratat för min del, här får ni receptet;

Chickpea Cookie Dough Cups:

2 1/2 dl kikärter

2  msk jordnötssmör (eller något annat nötsmör, ex. mandelsmör)

1 nypa flingsalt

1 krm vaniljpulver

3 tsk honung eller agavesirap

40 – 5o g mörk choklad, grovhackad

150 – 200 g mörk choklad till formarna

flingsalt till dekoration

Lägg alla ingredienser förutom chokladen i en mixer och mixa till en slät massa. Stanna och skrapa ner kanterna några gånger under tiden. Rör till sist ner den mindre mängden hackad choklad.

Smält 150 – 200 g choklad i mikron eller över vattenbad. Fördela choklad, 1/2 – 1 msk, i bottnen på små formar. Lägg i kylskåpet en stund och låt stelna. Rulla kulor av kakdegen och lägg ovanpå chokladen. Tryck ut lite så hela formen täcks. Häll över resterande choklad i formarna och strö över flingsalt. Låt stelna helt och hållet i kylskåpet en stund.





/Matilda

måndag 20 februari 2017

PB&J Nana Ice Cream Bars with Chocolate

Ni är väl bekanta med den fantastiska kombinationen jordnötssmör och sylt som typ är det mest amerikanska jag kan komma att tänka på. Och nu snackar vi inte någon onyttig variant med sötat jordnötssmör, en massa sockersöt sylt och vitt, svampigt formbröd som vissa amerikaner brukar äta. Nej, här är det blandat med bananglass, eller nana ice cream som det också kallas, vilket är en fantastisk skapelse (tänk att det går att få så otroligt god glass på ENDAST fryst banan!?), havre/jordnötsbotten och mörk choklad.

Om du använder agavesirap istället för honung blir dessa också veganska! Hurra! Och om du ersätter den mörka chokladen med råchoklad (smält kokosolja + rå kakao + flytande sötning) blir detta även raw!
Himmelska glassrutor som är nyttiga och som innehåller jordnötssmör (vilket ni vet att jag är galen i) – bättre kan det inte bli.

PB&J Nana Ice Cream Bars with Chocolate:

Havre/jordnötsbotten:
2 dl havregryn
1 1/2 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja
1 msk jordnötssmör
1 msk agavesirap/honung
2 msk vatten
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
Blanda eller mixa ihop allt till en fast deg. Täck en form med plastfolie (jag använde en 20×20 cm:s form, en brödform funkar också) och tryck ut degen jämnt på bottnet.
Chiasylt:
1 1/2 dl röda bär, ex. hallon eller jordgubbar (färska eller frysta & tinade)
1 1/2 msk chiafrön
1 tsk agavesirap eller honung
Mosa eller mixa bären och blanda med chiafrön och sötning. Rör om efter några minuter och låt sedan stå och svälla åtminstone 15 min. Bred ut ungefär hälften av sylten ovanpå bottnet och spara resten till senare.
Jordnötssmörsglass:
4 frysta bananer
1 1 /2 dl jordnötssmör
Skala och skiva bananerna, lägg i en ask eller fryspåse och lägg i frysen. Gör gärna detta dagen före så bananen hinner frysa ordentligt.
Lägg bananerna i en matberedare och mixa till en slät glass. Tillsätt jordnötssmör och mixa snabbt ihop. Bred ut glassen ovanpå bottnet, klicka ut resten av chiasylten och marmorera ihop det lite med en knivspets eller sked. Lägg i frysen några timmar så glassen stelnar.
50 – 75 g mörk choklad
Ta ut formen från frysen. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och bred ut chokladen på glassen. Lägg åter igen i frysen en sväng och skär sedan upp glassen i bitar. Förvara i frysen och ta gärna fram glassen en stund före servering så är den mycket godare om den hinner bli lite mjukare.


//Matilda

måndag 13 februari 2017

Banancupcakes med mörk choklad och jordnötsfrosting

Banan, choklad och jordnötssmör är en himmelsk kombo! Här möts de i banancupcakes med chokladbitar och en galet god, len jordnötssmörsfrosting.
Jordnötssmör är mitt beroende. Ett rätt bra beroende ändå. Har alltid en burk hemma som lätt tar slut på en vecka och som används flitigt till både mackor, smoothies, mat och bakverk. Kärlek till jordnötssmör <3

Banancupcakes med mörk choklad och jordnötssmörsfrosting:
ca 15 st medelstora
150 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3 ägg
3 mogna bananer
2 msk honung
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
75 g mörk choklad, grovhackad
Mixa banan och honung till en slät puré. Vispa smör, socker och vanilj vitt och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje. Rör ner bananpurén. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en skild skål och rör ner det i smeten. Rör till en slät smet och tillsätt slutligen den hackade chokladen och rör om. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min tills de är torra i mitten och blivit en aning gyllenbruna. Låt kallna.
Jordnötssmörsfrosting:
100 g mjukt smör
ca 6 dl florsocker
1 dl jordnötssmör, osötat
250 g naturell färskost
Vispa smör och florsocker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt jordnötssmöret och vispa ihop. Tillsätt slutligen färskosten och vispa ihop till en slät, tjock frosting.
smält mörk choklad
grovhackade saltade jordnötter
Spritsa eller bred ut frostingen på dina cupcakes och dekorera med ex. smält mörk choklad och hackade jordnötter.


//Matilda

måndag 6 februari 2017

Brownies med karamelliserad banan, jordnötskola & mörk choklad

Det här receptet kan ge de absolut godaste, mest kladdigaste och mest fantastiska brownies jag vet. Toppa det med karamelliserad banan, jordnötskola och mörk choklad, och resultatet? Alldeles magiskt goda och sockersöta brownierutor.
Ja, hör ni, glöm inte flingsaltet för guds skull!! Toppa ALLTID med flingsalt när det gäller kola och choklad. Kombinationen kola + choklad + flingsalt är det BÄSTA som finns ju!!!




Brownies med karamelliserad banan, jordnötskola och mörk choklad:
Brownies:
240 g smör
200 g strösocker
4 ägg
100 g kakao
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
180 g vetemjöl
Karamelliserad banan:
2 bananer
25 g smör
1/2 dl muscovadosocker
Börja med bananerna. Skiva bananerna i centimeter-tjocka skivor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt sockret. Låt sockret smälta och rör sedan ner bananskivorna. Låt småbubbla ett par minuter, tills bananerna blivit mjuka och ”gojsiga”. Ställ stekpannan åt sidan så länge.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör och socker i en kastrull. Låt det smälta och sjud 2 min. Ta kastrullen från plattan och tillsätt ägg, kakao, salt, bakpulver och vanilj. Rör om till en slät smet. Tillsätt slutligen mjölet och rör om. Klä en form, 20×20 cm, med bakplåtspapper (eller smöra och bröa). Häll smeten i formen och fördela bananskivorna ovanpå brownien. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Brownien ska vara torr i kanterna och fortfarande kladdig i mitten. Låt svalna.
Jordnötskola:
75 g smör
1 dl ljus (eller mörk) sirap
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 dl saltade jordnötter
Lägg alla ingredienser förutom jordnötterna i en kastrull och låt koka upp. Koka till en trögflytande, gyllene kola, tar 5 – 10 min. Ta kastrullen från plattan och rör ner nötterna. Häll kolan ovanpå brownien. Låt svalna och lägg sedan i kylskåpet för att sätta sig. Minst 6 timmar, gärna över natten.
Dekoration:
75 g mörk choklad
flingsalt
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Bred ut chokladen ovanpå kolan och strö över flingsalt. Låt chokladen stelna och skär sedan brownien i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylskåpet, men ta gärna ut browniebitarna i rumstemperatur en stund före servering


//Matilda