måndag 6 februari 2017

Brownies med karamelliserad banan, jordnötskola & mörk choklad

Det här receptet kan ge de absolut godaste, mest kladdigaste och mest fantastiska brownies jag vet. Toppa det med karamelliserad banan, jordnötskola och mörk choklad, och resultatet? Alldeles magiskt goda och sockersöta brownierutor.
Ja, hör ni, glöm inte flingsaltet för guds skull!! Toppa ALLTID med flingsalt när det gäller kola och choklad. Kombinationen kola + choklad + flingsalt är det BÄSTA som finns ju!!!




Brownies med karamelliserad banan, jordnötskola och mörk choklad:
Brownies:
240 g smör
200 g strösocker
4 ägg
100 g kakao
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
180 g vetemjöl
Karamelliserad banan:
2 bananer
25 g smör
1/2 dl muscovadosocker
Börja med bananerna. Skiva bananerna i centimeter-tjocka skivor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt sockret. Låt sockret smälta och rör sedan ner bananskivorna. Låt småbubbla ett par minuter, tills bananerna blivit mjuka och ”gojsiga”. Ställ stekpannan åt sidan så länge.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör och socker i en kastrull. Låt det smälta och sjud 2 min. Ta kastrullen från plattan och tillsätt ägg, kakao, salt, bakpulver och vanilj. Rör om till en slät smet. Tillsätt slutligen mjölet och rör om. Klä en form, 20×20 cm, med bakplåtspapper (eller smöra och bröa). Häll smeten i formen och fördela bananskivorna ovanpå brownien. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Brownien ska vara torr i kanterna och fortfarande kladdig i mitten. Låt svalna.
Jordnötskola:
75 g smör
1 dl ljus (eller mörk) sirap
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 dl saltade jordnötter
Lägg alla ingredienser förutom jordnötterna i en kastrull och låt koka upp. Koka till en trögflytande, gyllene kola, tar 5 – 10 min. Ta kastrullen från plattan och rör ner nötterna. Häll kolan ovanpå brownien. Låt svalna och lägg sedan i kylskåpet för att sätta sig. Minst 6 timmar, gärna över natten.
Dekoration:
75 g mörk choklad
flingsalt
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Bred ut chokladen ovanpå kolan och strö över flingsalt. Låt chokladen stelna och skär sedan brownien i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylskåpet, men ta gärna ut browniebitarna i rumstemperatur en stund före servering


//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar