onsdag 18 maj 2016

Jordgubbsbiskvier

Något av det godaste som finns är biskvier och visst är det så himla kul att testa olika smaksättningar och inte bara ha den klassiska chokladtryffeln/smörkrämen i? Eftersom det snart är sommar och dags för jordgubbssäsong gjorde jag biskvier med en jordgubbs/vit chokladsmörkräm + bitar av jordgubbar.

De mjuksega mandelbottnarna, den lena smörkrämen och det spröda chokladskalet - det tillsammans bildar en himmelskt god liten kondisbit som är oemotståndliga.





Jordgubbsbiskvier:
ca 7 medelstora/10 små

Mandelbotten:
150 g mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 200°c. Smula eller riv ner mandelmassan i en bunke. Tillsätt äggvitan och sockret och vispa ihop till en slät, inte för lös, smet. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut jämna, runda bottnar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tänk på att dom flyter ut en aning under gräddning. Grädda dom i mitten av ugnen i 15 min, tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

Jordgubbssmörkräm:
150 g mjukt smör
1 3/4 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
100 g färska eller frysta, tinade jordgubbar, mixade
75 g vit choklad, smält
1 äggula
ca 5 st färska jordgubbar, finhackade

Vispa smör, socker och vanilj på hög hastighet i några minuter tills du har en vit, fluffig kräm. Rör ner jordgubbspurén under vispning. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och tillsätt sedan äggulan. Vispa ihop till en slät kräm. Rör till sist ner de finhackade jordgubbarna för hand. 

Bred ut smörkrämen på undersidan av mandelbottnarna, enklast går det med en liten spatel. Lägg biskvierna på en bricka och låt smörkrämen stelna i kylskåp eller frys några timmar. 

Till garnering:
150 g mörk choklad
25 g vit choklad
några färska jordgubbar

Temperera chokladen genom att smälta 50 g av chokladen i en skål över vattenbad och finhacka resterande 100 g. Rör ner den finhackade chokladen i den smälta chokladen och rör tills all choklad smält. Ta fram biskvierna och doppa dom snabbt i chokladen. Låt överbliven choklad rinna av och lägg på en bricka. Enklast gör du det här genom att sticka en gaffel i bottnet och doppa biskvin i chokladen. Smält även den vita chokladen och fyll en liten strut gjord av bakplåtspapper med chokladen. Dekorera biskvierna enligt smak och tycke och lägg på en jordgubbsbit. Låt stelna i kylskåpet en stund till.




//Matilda

måndag 9 maj 2016

Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache

Jordnötter, salt, kola och choklad är min absoluta favoritkombo, något jag aldrig tröttnar på! Alla dessa godheter är här samlade i en fantastiskt god jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache. HERREGUD VAD GOTT!




Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache:
18 cm i diameter

Muscovadobotten:
75 g smör
1 1/2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl strösocker
ca 1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 äggula

Sätt ugnen på 175°c. Vispa ihop smör och de båda sockersorterna. Tillsätt mjöl, salt och äggulan och rör snabbt ihop till en fast deg. Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i bottnet och nagga bottnet med en gaffel. Förgrädda bottnet i mitten av ugnen 10 min.

Cheesecake:
400 g färskost
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 1/2 - 2 dl osötat jordnötssmör
2 msk maizena (majsstärkelse)

1/2 dl dulce de leche
3/4 dl salta jordnötter

Blanda ihop färskosten med socker, grädde, ägg och maizena till en slät smet i en skål. Rör till sist ner jordnötssmöret. Fyll formen med cheesecakesmeten och klicka på dulce de leche och strö över jordnötter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Om cheesecaken blir för mörk mot slutet, täck med aluminiumfolie. Låt cheesecaken svalna och låt sedan stå i kylskåpet några timmar, gärna över natten, så den får sätta sig.

ca 1/2 burk dulce de leche

Bred ut dulce de leche jämnt över hela cheesecaken.

Chokladganache:

1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
5 g smör

Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull. Slå över grädden på chokladen och rör tills chokladen smält. Klicka i smöret och rör till en slät ganache. Häll ganachen på cheesecaken så det rinner över längs kanterna. Enklast gör du det genom att använda en spritspåse och först spritsa ut ganache runt kanten så det rinner ner snyggt och sedan fyller du "ringen" med resterande ganache så det blir en slät yta. Spara lite ganache till garnering. Låt det stelna till spritsnar konsistens. Snabbast går det i kylskåpet, men håll koll på att den inte blir för hård!

Jordnötsbräck:
1 dl strösocker
1/2 dl salta jordnötter

Finhacka nötterna. Smält sockret i en stekpanna. När det smält och fått en gyllenbrun färg, rör snabbt ner nötterna och häll sedan ut på ett bakplåtspapper. Bred ut till en platta och låt stelna. Bryt i bitar.

Dekoration:
3/4 dl dulce de leche
resterande chokladganache
salta jordnötter
flingsalt
jordnötsbräck (recept ovanför)




//Matilda

tisdag 5 april 2016

Citron- och vallmobullar

Citron och vallmofrön är en fantastisk kombination som man kan se här och där på nätet, oftast i form av en sockerkaka med citron och vallmofrön tycker jag. Jag har istället använt smakkombon i bullar jag gjorde här om dagen när jag inte hade något annat att göra och hade en halv burk lemon curd kvar i kylen från påsken. Bullarna blev otroligt goda och tack vare lemon curden blev dom så saftiga och härligt "kladdiga"!




Citron- och vallmobullar:
1 plåt, ca 15 bullar

Deg:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 msk malen kardemumma
1 ägg
75 g mjukt smör
8 - 10 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mjukt smör
1 1/2 dl lemon curd
1/2 dl strösocker
ca 1/2 dl blåa vallmofrön

ägg, vatten och salt till pensling

Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och smör. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och rör till en slät deg som lossnar från bunkens kanter. Låt vila ca 10 min. Gör fyllningen under tiden genom att blanda ihop alla ingredienser, förutom vallmofröna, i en skål. Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen över hela plattan. Strö över vallmofröna. Vik över halva degen så det blir en halv platta. Skär degen i ca 15 remsor. Snurra remsorna till knutar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°c. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk 30 - 60 min, beroende på hur varmt det är på jäsningsplatsen. Vispa ihop ägg, en skvätt vatten och en nypa salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen och grädda i mitten av ugnen 12 - 15 min.




//Matilda

måndag 28 mars 2016

Kladdkakebakelser med vispad vaniljpannacotta, rostad rabarber & pistage

Kladdig, fudgig kladdkaka, vispad vaniljpannacotta, ugnsrostad och karamelliserad rabarber och pistagenötter. Allt toppat med färggranna, marmorerade maränger. Hur gott låter inte det? Detta gjorde gjorde jag till påsken och oj, vad goda dom blev!

Kladdkakan jag gjorde till bakelserna blev nog något av den bästa kladdkakan jag någonsin gjort. Den blev sådär perfekt kladdig som den ska vara. Hemligheten för den bästa kladdkakan är alltså att lämna den riktigt kladdig i mitten och sen låta den stå i kylskåpet över natten, då när kladdkakan stelnar blir den så fudgig och god! För att få ut 10 - 12 st bottnar måste du göra två kladdkakor. Jag gjord en 26 cm och en 18 cm i diameter som räckte precis. Bottnarna gjorde jag 6 cm i diameter stora.





Marängerna är superenkla att göra och kan göras med vilken färg du än vill, gärna pastafärger då eftersom karamellfärg är så vattniga. Ju fler ränder du drar med färgen, desto mindre vita blir marängerna. Jag drog rätt många ränder och som ni ser är dom nästan åt helt orange med vita ränder. Om du hellre vill ha vita maränger med några orange ränder drar du helt enkelt endast några enstaka ränder. Marängerna håller i en plåtburk några veckor.




Kladdkakebakelser med vispad vaniljpannacotta, rostad rabarber och pistage:
5 - 6 st bakelser

Kladdkaka:
225 g smör
4 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1 nypa flingsalt
3 ägg
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°c. Smöra två springformar, ex 26- och 18 cm i diameter och "bröa" med kakao. Smält smöret i en kastrull. När smöret smält, ta kastrullen från plattan och rör ner resterande ingredienser. Rör till en slät smet. Dela upp smeten i formarna och grädda sedan i mitten av ugnen ca 25 min. Kakorna ska vara kladdiga i mitten när dom är klara. Låt svalna och ställ i kylskåpet över natten. Stansa ut 10 - 12 bottnar (två bottnar/bakelse) med en stans som är ca 6 cm i diameter.

Vispad vaniljpannacotta:
3 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1/2 - 3/4 påse Dr. Oetkers Vegegel (vegetariskt alternativ till gelatin) (eller 1 1/2 gelatinblad)

Om du använder Vegegel: Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull. Koka upp grädden och dra från plattan. Häll upp i en skål och låt stelna över natten.
Om du använder gelatinblad: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Koka upp grädde, socker och vanilj i en kastrull. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i den varma grädden. Häll upp i en skål och låt stelna över natten.
Dagen efter - vispa upp pannacottan till en tjock kräm. Lägg i en spritspåse med rund tyll.

Ugnsrostad rabarber:
3 dl rabarber, färsk eller fryst och halvtinad
3/4 dl strösocker
3 klickar smör

Sätt ugnen på 225°c. Lägg allt i en ugnsform och täck med aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen 30 min. Rör om lätt så det blir kompott-aktigt. Låt rabarbern kallna.

Maränger:
2 äggvitor
1 krm ättika
1 1/2 dl strösocker
valfri pastafärg

Sätt ugnen på 100°c. Vispa äggvitorna och ättikan till ett vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa på hög hastighet till en vit, fast maräng. Dra streck av pastafärgen i en spritspåse med hjälp av ex. en tandpetare eller grillpinne. Fyll på med marängen och spritsa sen ut maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. När marängerna lossnar från pappret och är torra, stäng av ugnen och låt dom torka i eftervärme.

Dekoration:
1/2 dl pistagenötter, grovhackade
marängerna ovan

Spritsa en ring av pannacotta på hälften av kladdkakebottnarna. Fyll hålet med rabarbern och strö på lite pistagenötter. Lägg på dom andra kladdkakebottnarna och tryck till lite. Spritsa ut en klick pannacotta på det översta bottnet och bred ut det med hjälp av en sked eller en liten spatel. Jämna till pannacotta mellan bottnarna om det vill rinna ut lite. Dekorera med en maräng/bakelse och lite pistagenötter.




//Matilda

fredag 25 mars 2016

Söta tips inför påsk














Glad påsk alla!

Påsk är, med julen inräknat, matens högtid och inte minst sötsakernas högtid. Under mina snart fem bloggår har jag samlat på mig några påskfavoriter och vad vore inte bättre än att tipsa er läsare om dem så ni kan få chansen att testa dessa smarriga sötsaker?

Inom tårkategorin är "pinata"tårtan en stor favorit. När man skär en bit får man nämligen en härlig överraskning i form av en massa godis! God är den dessutom med både choklad- och apelsinbotten, fylld med nutella och spacklad med apelsinfrosting. För recept, klicka HÄR.






























Inom godiskategorin har jag ett par favoriter.
Först ut är en lakritsfudge som, hör och häpna, är raw. Gjord på bl.a dadlar, kokosolja och lakritspulver är jag säker på att du kommer älska detta lika mycket som jag. Den är så himla len och god och man kan verkligen inte tro att den är gjord på främst dadlar! För recept, klicka HÄR.




Den andra favoriten är något som både kunde klassas som godis och småkaka faktiskt. Mina fågelbon gjorda på mjuksega mandelmassebottnar, "fågelbon" gjorda på mörk choklad, kokos, mandel och tranbär och så några chokladägg i boet som pricken över i. Kalasgoda! För recept, klicka HÄR.






























Till sist, inom småkaks/övriga bakverk-kategorin har jag tre favoriter.
Den första; "Easter egg muffin with egg yolk", helt enkelt muffins gräddade i färgade äggskal, fyllda med lemon curd som ska föreställa äggula. Jätteroliga att göra, fina att titta på och goda att äta. Recept finns HÄR.




Den andra; Äggformade strösselkakor. Så färggranna och fina småkakor som du kan svänga ihop på ett kick och som kommer imponera bland gästerna. Recept hittar du HÄR.




Och den tredje och sista; Påskägg, vilket är dubbla mördegskakor fyllda med smörkräm och dekorerade med färggrann glasyr och strössel i mängder. Recept hittar du HÄR.





























//Matilda

torsdag 24 mars 2016

Tårta med lime, svarta vinbär och kokos

För ett par veckor sedan var det årets höjdpunkt - mello! För att fira det bakade jag en otroligt fräsch tårta med smak av lime, svarta vinbär och kokos. Som botten hade jag luftiga white velvet bottnar och tårtan fyllde jag med lime curd, rårörda svarta vinbär och kokosfrosting. Ja du hör ju, visst låter det gott?

Tårtan dekorerade jag med mello-loggan som jag gjort av smält socker och kristyr. Jag hade fått en idé som jag försökte förverkliga och visst lyckades det rätt bra, men lite trixigt var det allt.




Här får ni receptet;

Tårta med lime, svarta vinbär och kokos:
18 cm i diameter

White velvet bottnar:
3 st (receptet hittade jag hos sockerrus)

4 äggvitor (spara två av äggulorna till lime curden!)
2 1/2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 dl strösocker
1 nypa salt
175 g smör, rumstempererat
ev. gul och rosa pastafärg

Smöra tre formar, 18 cm i diameter, och lägg ett bakplåtspapper på botten. Sätt ugnen på 175°c. Vispa ihop äggvita och mjölk i en skål. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en annan skål. Kör smöret några sekunder i mikron så det blir en aning rinnigt. Rör ner smöret i mjölblandningen och rör till en slät deg. Tillsätt 1/3 av äggblandningen och rör till en slät smet. Tillsätt en till 1/3 och rör igen. Tillsätt den sista delen och rör till en slät smet. Om du vill färga smeten; dela upp smeten i tre delar. Håll den ena ofärgad och färga de två andra med rosa samt gul pastafärg. Fördela smeten i de tre formarna och grädda i mitten av ugnen ca 35 min. De ska vara torra i mitten när de är klara. Låt svalna.

Lime curd:
4 lime
40 g smör
1 dl strösocker
1 1/2 msk maizena (majsstärkelse)
1 ägg
2 äggulor

Koka upp smör, socker och skal och saft från 3 limefrukter i en kastrull. Sila vätskan. Blanda maizena med saften från den fjärde limen och vispa ner det i den silade blandningen. Vispa ihop ägget med äggulorna och rör även ner det i blandningen. Lägg tillbaka på spisen och sjud under vispning till en tjock kräm. Låt svalna och förvara i kylskåpet.

Rårörda svarta vinbär:
ca 150 g frysta svarta vinbär
1/2 - 3/4 dl strösocker

Blanda vinbären med sockret i en skål. Låt bären tina upp och sockret smälta. Det kan ta några timmar. Rör om några gånger under tiden så sockret fördelas jämnt bland bären.

Kokosfrosting:
100 g smör
4 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
400 g färskost
ca 1 dl tjock kokosmjölk/kokosgrädde

Vispa smör, socker och vanilj vitt och fluffigt. Tillsätt färskosten och kokosmjölken och vispa snabbt ihop till en slät frosting.

Ihopsättning:
Lägg det gula bottnet på ett tårtfat. Bred ut lite frosting på bottnet och spritsa runt kanten med frostingen. Bred ut lime curd i mitten och strö på lite svarta vinbär. Lägg på det ofärgade bottnet och gör likadant igen. Lägg till sist på det rosa bottnet och spackla hela tårtan med frostingen. Gör först en s.k "crumb coating", alltså ett tunt lager frosting så att smulorna fastnar. Låt frostingen stelna till sig lite i kylskåpet. Spackla ett nytt lager frosting. För att göra dekorationen runt tårtan är det bara att spritsa små "bollar" på rad från toppen till bottnet. Dra ut "bollarna" med baksidan av en sked och spritsa sedan på nytt nya "bollar" så att de överlappar de andra en aning. Fortsätt göra på samma satt tills du kommit hela tårta runt.

Mello-loggan gjorde jag som sagt av kristyr och smält socker. Jag gjorde en vanlig, rätt så styv kristyr på florsocker och äggvita och spritsade sedan konturerna av loggan genom att ha bilden under ett bakplåtspapper. Det smälta sockret gjorde jag genom att koka ihop;
1 dl strösocker
1/4 dl florsocker
1/2 dl vatten
ca 1/4 dl glukos
valfria pastafärger

till 152°c. Sedan delade jag upp sockret i sex delar och färgade de med respektive färg och fyllde sedan de tomma fälten med sockret och lät det stelna. Lite trixigt, men slutresultatet blir rätt snyggt!




//Matilda