torsdag 27 april 2017

Biskvier gånger tre

Jag har sagt förut att om jag skulle behöva välja endast ett bakverk som jag skulle leva på skulle det bli semlor, men biskvier… Det kommer nog på en väldigt, väldigt nära andra plats. Biskvier är bara för gott!! Farligt gott!

Den klassiska chokladbiskvin är inte dum alls, men just biskvier är otroligt roliga att variera smaken på. Några varianter jag gjort är (klicka på namnet för att komma till receptet) jordgubbsbiskvier, limebiskvier och pepparkaksbiskvier.

Den här gången gjorde jag tre olika varianter. Lime & svartvinbär, mjölkchoklad, apelsin & hasselnöt och ”prinsessbiskvi” – hallon & vanilj. Har svårt att välja bara en favorit för alla blev verkligen så galet goda!



Biskvier gånger tre:

ca 25 st

Botten:

300 g mandelmassa

3/4 dl strösocker

ca 2 äggvitor

Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att blanda ihop (med vinge om du använder en assistent) mandelmassa och socker. Tillsätt äggvitan lite i taget och kör ihop till en jämn massa med spritsbar konsistens. All äggvita kommer inte nödvändigtvis behövas. Massan får inte vara för tjock, men ändå inte rinnande. Lägg massa i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små rundlar på en plåt klädd med bakplåtspapper, de ska vara ungefär stora som en femkrona, då de kommer flyta ut en aning under gräddning. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min tills de är gyllenbruna. Låt svalna och lossa sedan bottnarna från bakplåtspappret med en spatel och lägg de upp och ner. (Går också bra att frysa in bottnarna om du vill göra biskvier vid ett senare tillfälle.)

Smörkräm:

300 g mjukt, rumsvarmt smör

4 dl florsocker

2 äggulor

Vispa smör och florsocker riktigt vitt och fluffigt. Får gärna vispas i minst 10 min. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa ihop till en slät smörkräm. Dela upp smörkrämen i tre delar om du vill göra alla smaker.

Om du bara vill göra en av smakerna är det bara att tredubbla mängderna på smaksättningarna, som svartvinbärspurén, mjölkchokladen eller limen, då de här mängderna är för 1/3 av smörkrämen.

Smak 1 – svart vinbär & lime:



75 g svartvinbärspuré

rivet skal från 1 lime

vit choklad att doppa i

limeskal till dekoration

Blanda smörkrämen med svartvinbärspurén och limeskalet till en slät smörkräm. Om du vill göra egen puré är det bara att mixa frysta, tinade (eller färska) svarta vinbär med en stavmixer och sedan passera det genom en finmaskig sil. Hur lätt som helst!

Smak 2 – prinsessbiskvi (hallon & vanilj):



1 vaniljstång, urskrapad

hela frysta eller färska hallon

vit choklad att doppa i

ev. mini-marsipanrosor till dekoration

Smaksätt smörkrämen med vaniljfröna.

Smak 3 – apelsin, mjölkchoklad och hasselnöt:



rivet skal från 1 apelsin

50 g smält mjölkchoklad

mörk choklad att doppa i

finhackade hasselnötter (finns färdig kross att köpa)

flingsalt till dekoration

Smaksätt smörkrämen med apelsinskal och smält mjölkchoklad. Blanda hasselnötskrosset med den mörka choklad du ska doppa biskvierna i.

Lägg smörkrämerna i spritspåsar med stor rund tyll. Välj om du vill ha runda, spritsade biskvier eller toppiga biskvier gjorda med en spatel. Spritsa ut smörkrämerna på de upp och nervända biskvibottnarna. Forma ev. med en spatel till en spetsig topp.

Till prinsessbiskvierna spritsar du ut en liten klick vaniljsmörkräm på bottnet, lägger på ett helt hallon och spritsar över smörkräm så hela hallonet och bottnet täcks.

Lägg biskvierna i frysen en stund så smörkrämen stelnar inför doppningen.

Doppa de nu stelnade biskvierna i smält choklad och dekorera med tillhörande dekoration direkt, före chokladen stelnar (vilket den gör snabbt då smörkrämen är frusen!). Enklast, utan kladd tycker jag det går med en spetsig liten kniv som du sticker in i undersidan och sedan doppar i chokladen, lossar från kniven och lägger på ett bakplåtspapper.



//Matilda

måndag 17 april 2017

Påskig rocky road

Påsken är nästan slut, men påskgodis kan en äta för det!

I den här varianten på rocky road är det en massa goda saker, som alltid, men en mycket vårigare variant. Allt toppat med lime, mynta och kokos som mortlats ihop till ett grönt strössel som blir pricken över i:et!


Jag använde de nya Dumle-kolorna med limesmak, men vanlig Dumle går minst lika bra.

Påskig rocky road:

ca 16 bitar

150 g vit choklad

1 dl torkade tranbär + lite till dekoration

1 dl cashewnötter

1 dl pumpafrön

ca 10 st delade Dumle-kolor med limesmak

1/2 dl kokosflingor

rivet skal från 1 lime

1/2 dl färsk mynta (löst packade i ett dl-mått)

Mortla eller mixa ihop kokos, limeskal och myntablad till en grönt strössel. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och rör sedan ner alla ingredienser förutom det gröna strösslet. Rör om så att allt täcks av chokladen. Klä en form med bakplåtspapper eller använd ex. en liten aluminiumform. Häll upp blandningen i formen och jämna ut till en platta. Strö över lite extra torkade tranbär och det gröna strösslet. Låt stelna i kylskåpet en stund och skär sedan upp i bitar. Förvara i kylskåpet.


//Matilda

måndag 10 april 2017

Ricotta- och limefyllda jordgubbar med choklad & kokos

Påskveckan är här, våren är på ingång och jag cravear färska jordgubbar.

De sålde färska jordgubbar för 1 € i butiken förra veckan, då måste en ju bara slå till! Och i och med att det är påsk svängde jag ihop något gottigt och fräscht med en del av jordgubbarna. Världens enklaste att laga och supergott till påskbordet!




Jag fyllde mina med ricotta men mascarpone går lika bra. Eller citronskal istället för lime. Eller vit choklad istället för mörk choklad. Möjligheterna är många. Gott blir det oavsett!

Ricotta- och limefyllda jordgubbar med choklad & kokos:

10 st jordgubbar

ca 100 g ricottaost

1 – 1 1/2 msk florsocker

skal från 1 lime och en skvätt limesaft

smält mörk choklad

kokosflingor att rulla i

Nyp bort det gröna från jordgubbarna och gröp sedan ur lite av innehållet med en vass kniv. Blanda ihop ricotta, florsocker, limeskal- och saft. Fyll en spritspåse med fyllningen och spritsa in fyllning i jordgubbarna. Smält choklad i mikron eller över vattenbad och doppa ändan i chokladen. Strö på/rulla i kokos och låt stelna i kylskåpet en stund.




//Matilda

lördag 25 mars 2017

Tårtbonanza!

I brist på nya recept tänkte jag visa en del tårtor och smörgåstårtor jag gjort och som aldrig visats på bloggen förut. Vissa har varit beställningar, vissa har jag gjort i skolan och vissa har jag gjort till mig själv.

Alla dessa tårtor har jag publicerat bilder av på mitt instagramkonto @matildaskafferep (följ mig gärna där!), men ni som inte följer mig där har ju missat det!

Så låt oss ta en titt på vad jag gjort:

Under mina sju månader jag nu gått på konditorlinjen har jag gjort en del tårtor. Det är ofta folk som beställer tårtor av oss och det är ju det roligaste som finns!






Två tårtor jag gjorde när jag var på min första praktik under utbildningen;

Här en semi-naked cake med vaniljbottnar, jordgubbskompott, dulce de leche och citron- och vaniljfrosting.



Andra bilden har jag lånat från min praktikplats instagram, @kaffia.cafe! En kolatårta med grädde, färska bär och chokladdekorationer.



Förra sommaren hade jag fått en beställning på veganska tårtor och smörgåstårtor till en studentfest.

Till smörgåstårtorna hade jag bakat eget bröd och fyllt de med ett lager avokadokräm, ett lager med havrefraiche, soltorkade tomater, basilika och annat gott och ett lager med rostad paprikaröra.

Ni vet klassika smörgåstårtor med skinkrullar, laxrosor, räkor, skivad gurka och tomat på. Det känns så… 90-tal liksom. När jag gör smörgåstårtor (och har fria händer förstås) vill jag ha på en massa färska, fräscha grönsaker, gärna någon frukt av något slag, mycket olika färger och även bygga på höjden lite så tårtan får mer liv. Rädisor, tunt skivad sparris och granatäppelkärnor är en favorit att ha på.




De söta tårtorna innehöll båda samma fyllning innehållandes bl.a en egenkokt jordgubbskompott, färska hackade jordgubbar, sojakvarg, vanilj och havregrädde. Otroligt god! Det stör mig att jag aldrig skrev ner receptet på fyllningen, då den blev så lyckad. Ena tårtan hade också chokladbottnar och en chokladfrosting. Kan varmt rekommendera att göra frosting på Oatlys På mackan (vegansk färskost gjord på havre) och havregrädde om du vill ha en vegansk frosting som blir stabil och tjock nog att spritsa och spackla tårtor med! Den andra tårtan innehöll ljusa tårtbottnar, spacklades med vaniljgrädde och dekorerades med jordgubbar och tårtgelé.




Till sist tänkte jag visa bild på två tårtor jag gjorde till min dimissionsfest då jag blev färdig kock förra våren. Tyvärr hade jag allt för mycket att tänka på just då och glömde totalt att fota de färdiga tårtorna före gästerna högg in, så fick endast ”detaljbilder”. Nåja, bättre än inget!




Det var alla tårtor det. En riktig tårtbonanza sannerligen! Hoppas jag kanske också inspirerade någon med detta inlägg, har ni några frågor om någon av tårtorna får ni mer än gärna kommentera eller mejla mig!

//Matilda

tisdag 21 mars 2017

Smulpajscheesecake med jordgubbar, basilika, lime och chokladsmuldeg

Jordgubbar, lime och basilika… ah, det är sommar det!




Under helgen kände jag för att baka och passade då på att testa en av alla mina nedskrivna idéer. Ni skulle se mina anteckningar i telefonen.. Fullt med recept och idéer jag plötsligt kan ha kommit på överallt.

Den här kakan kom jag på efter att jag en eftermiddag suttit och bläddrat i mina bakböcker, såg ett recept på en cheesecake och kreativiteten började flöda! Då föds ju de bästa idéerna.

Men lime och basilika i en cheesecake?? tänker du kanske nu. Inte vanligaste smakerna i en cheesecake nej, men åh vilken lyckad kombo ändå. Det kombinerat med jordgubbar och chokladsmuldeg… Oj oj oj vad gott! Vill du lyxa till det – servera kakan med en stor kula vaniljglass.



Receptet på mördegen är det enda receptet på mördeg som behövs, 1-2-3-deg som det kallas, hur lätt som helst att minnas utantill och perfekt i konsistensen. Du kommer troligen inte behöva all mördeg, så med resterande deg kan du laga några goda småkakor eller frysa in den för senare bruk.

Smulpajscheesecake med jordgubbar, lime, basilika och chokladsmuldeg:

Mördegsbotten:

100 g strösocker

200 g smör, tärnat

300 g vetemjöl

1 ägg

Lägg alla ingredienser i en skål och kör i maskin med vinge eller nyp ihop med fingrarna till en fast deg. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet ca 15 min eller längre.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord och fodra en paj- eller springform (jag använde en springform som är 18 cm i diameter) med degen och skär bort överflödig deg runt kanten med en kniv eller tryck ut degen jämnt i formen istället för att kavla. Nagga bottnet och täck kanterna med aluminiumfolie så inte kanterna sjunker ner under gräddning. Förgrädda i mitten av ugnen 10 min.

Sänk temperaturen till 175 grader.

Blanda 2 dl frysta, delade, jordgubbar med 1 msk majsstärkelse (så de inte börjar vattnas under gräddning). Om du använder färska jordgubbar behöver du inte blanda med majsstärkelse. Fördela jordgubbarna på det förgräddade bottnet och gör cheesecakefyllningen;

Cheesecakefyllning:

200 g färskost, naturell

1 ägg

1/2 dl strösocker

1 msk majsstärkelse

1 krm vaniljpulver

rivet skal från 1 lime och saft från 1/2

2 msk finhackad basilika

Vispa ihop alla ingredienser i en skål och bred ut smeten ovanpå jordgubbarna. Gör smuldegen;

Chokladsmuldeg:

75 g smör

1/2 dl strösocker

1 1/2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

50 g mörk choklad, grovhackad

Nyp ihop alla ingredienser för hand eller kör i maskin med vinge. Strö smuldegen ovanpå cheesecakesmeten och grädda sedan kakan i mitten av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt stå på eftervärme ett tag. Ta ut kakan, låt kallna och lägg sedan i kylskåp, gärna över natten, för att sätta sig ordentligt.




//Matilda

söndag 5 mars 2017

Chickpea Cookie Dough Cups

Kikärts-kakdeg… Tycker du det låter galet? Du ska dock inte bli skrämd för den här ovanliga ingrediensen i godis, det är verkligen överraskande gott, jag lovar!



Visst, det smakar ju inte som vanlig kakdeg, men inte långt ifrån faktiskt. Och stora plus med den här varianten – nyttig och väldigt proteinrik!



Du kan göra vad du vill med kakdegen, bara att doppa frukt där i är supergott, men jag valde att göra cookie dough cups med mörk choklad och (surprise surprise) flingsalt. Perfekt helggodis (eller varför inte lyxigt vardagsgodis?)!

Slutpratat för min del, här får ni receptet;

Chickpea Cookie Dough Cups:

2 1/2 dl kikärter

2  msk jordnötssmör (eller något annat nötsmör, ex. mandelsmör)

1 nypa flingsalt

1 krm vaniljpulver

3 tsk honung eller agavesirap

40 – 5o g mörk choklad, grovhackad

150 – 200 g mörk choklad till formarna

flingsalt till dekoration

Lägg alla ingredienser förutom chokladen i en mixer och mixa till en slät massa. Stanna och skrapa ner kanterna några gånger under tiden. Rör till sist ner den mindre mängden hackad choklad.

Smält 150 – 200 g choklad i mikron eller över vattenbad. Fördela choklad, 1/2 – 1 msk, i bottnen på små formar. Lägg i kylskåpet en stund och låt stelna. Rulla kulor av kakdegen och lägg ovanpå chokladen. Tryck ut lite så hela formen täcks. Häll över resterande choklad i formarna och strö över flingsalt. Låt stelna helt och hållet i kylskåpet en stund.





/Matilda