måndag 23 november 2015

Surdegslussekatter

Julbaket är officiellt igång och det startades med lussekatter förstås! Ett måste den här tiden på året. Jag kan verkligen inte få nog av saffran. Bästa kryddan jag vet. Därför är lussekatter något av det godaste under julen. Mycket saffranssmak, gyllengula och fluffiga.

I år testade jag dessutom att göra lussekatterna med vetesurdeg. Och vad bra det blev sen då!
Jag tog mitt vanliga bullrecept, men tillsatte surdeg och gjorde först en fördeg med just surdegen i sig och tillsatte sedan allt det andra.

Så om du ska baka lussekatter i jul, mina bästa tips är att; använda surdeg, använda mycket smör och socker som en alltid ska göra med bullar, göra degen ganska lös och blötlägga russinen så de hålls mjuka under gräddningen.




Surdegslussekatter:
ca 20 st

Fördeg:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
200 g aktiv vetesurdeg
3 dl vetemjöl
1 påse saffran (0,5 g) mortlar med en sockerbit

russin

Rör ihop allt i en bunke till en lös deg och låt jäsa 30 min. Blötlägg även samtidigt russinen i rikligt med kallt vatten.

Deg:
1 3/4 dl strösocker
1/2 msk kardemumma
1 nypa salt
1 ägg
100 g mjukt smör
7 - 8 dl vetemjöl

russin, blötlagda
ägg, en skvätt vatten och en nypa salt till pensling

Rör ner alla ingredienser i bunken med fördegen och rör ihop till en slät, inte för hård, deg. Låt jäsa 15 - 20 min.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i mindre bitar. Jag brukar använda en våg för att få lika stora lussekatter. Varje bit ska i så fall väga ca 60 g. Rulla ut varje bit till en lång längd. Rulla in från kanterna från motsatt håll så det bildas ett S. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör likadant med resterande deg. Tryck ner russin i lussekatterna. Lägg ugnen på 225°c. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30 - 50 min beroende på hur varmt det är. Vispa ihop ägg med en skvätt vatten och en nypa salt. Pensla lussekatterna med äggblandningen. Grädda i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna, 10 - 15 min.






























//Matilda

söndag 15 november 2015

Chokladtårta med pepparkaksfrosting, syltade clementiner och chokladganache

Just nu tänker jag endast på julen och vill bara sätta igång med julbaket! Måste nog göra en sats med lussekatter någon dag nu..

Till farsdagen förra helgen bakade jag en tårta som farsdagspresent, vilket förövrigt alltid är den perfekta presenten! Vem gillar inte tårta liksom?

Jag ville att tårtan skulle smaka jul och julsmaker för mig är bl.a pepparkakskryddor som kanel, kardemumma, nejlika och ingefära.. Därför fick tårtan bli och smaka pepparkaka vilket smakar ypperligt ihop med choklad och, i mitt fall, clementiner (eller är det kanske satsumas..?)! 




Tårtan bestod utav mjuka chokladbottnar, pepparkaksfrosting, krossade pepparkakor, syltade clementiner, chokladganache och mer pepparkakor som dekoration. Gudomligt god!!

Chokladtårta med pepparkaksfrosting, syltade clementiner och chokladganache:
18 cm i diamater

Chokladbotten: 
recept härifrån, men ursprungligen från "Chocolate" av Trish Deseine (med ett par tillägg av mig)

1/2 dl kakao
1/2 dl kokande vatten
225 g smör
2 3/4 dl strösocker
4 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 180°c. Blanda kakao med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver och rör ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form (jag hade även i kakao), 18 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Låt svalna innan den stjälps upp. 

Fyllning och spackling:
Pepparkaksfrosting:

100 g mjukt smör
ca 4 dl florsocker
300 g philadelphiaost 
1/2 - 1 msk pepparkakskrydda

Vispa ihop smör och florsocker först så du undviker smörklumpar i frostingen. Tillsätt färskosten och pepparkakskryddan och vispa snabbt ihop till en slät frosting. 

Syltade clementiner:
receptet finns i ett tidigare inlägg, HÄR

krossade pepparkakor 
  
Garnering:
Chokladganache:

1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
5 g smör

Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Tillsätt smöret. Låt chokladen smälta helt och rör till en slät ganache. 

Pepparkakshjärtan
Stjärnanis
Kanelstång
Florsocker

Lägg ihop tårtan:
Dela chokladbottnet i tre delar. Lägg det första bottnet på ett tårtfat. Bred ut pepparkaksfrosting. Strö på krossade pepparkakor och halverade clementinklyftor. Lägg på det andra bottnet och gör likadant. Lägg på det sista bottnat och spackla hela tårtan med resterande pepparkaksfrosting. Häll chokladganachen över tårtan och låt den rinna lite över kanten. Dekorera tårtan med pepparkakor du sticker ner i mitten, några stjärnanis, kanelstång och avsluta genom att pudra över lite florsocker på pepparkakorna. 




//Matilda

söndag 8 november 2015

Syltade clementiner

Julen börjar sakta men säkert infinna sig runt om oss, till min stora glädje, och jag känner bara att jag vill börja baka en massa juligt med detsamma! Vilket jag också börjat göra.. Har många goda recept som ni ska få ta del av i december här på bloggen.

I veckan gjorde jag en liten burk med syltade clementiner där alla julens bästa kryddor ingår, ni kan ju förstå hur gott det luktade då! De ska hamna i en farsdagstårta jag ska göra idag, receptet på den får ni nästa vecka. Och ja, det blir en jultårta fastän det bara är farsdag ännu, men kan bara inte bärga mig. 

Skulle kunna tänka mig att dessa skulle passa finfint med en kula vaniljglass eller grädde, bara som en liten dessert.




Syltade clementiner:
1 liten burk

3 clementiner 
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
2 stjärnanis
1 kanelstång
4 nejlikor
3 kardemummakärnor eller 1/2 tsk mald kardemumma
1 liten bit ingefära
1 lagerblad

Lägg vatten, socker och alla kryddor i en kastrull och låt koka ca 10 min. Under tiden, skala clementinerna och ta bort allt det vita. Dela dem i klyftor och lägg i en liten glasburk. Låt sockerlagen vila några minuter och slå sedan på den på clementinklyftorna. Låt stå i kylskåp minst 2 dagar före användning, så clementinerna drar åt sig kryddorna. 

//Matilda

tisdag 13 oktober 2015

Pumpa- och chokladrutor

Hösten är här på riktigt och något av det godaste jag vet på hösten är pumpa. Underbar i både mat och i bakverk! Min favorit är myskpumpa, vilken jag också använt i dessa rutor.

Ja, pumpa- och chokladrutor. Låt oss tala om dem. Jag fick inspiration när jag såg liknande på pinterest och gjorde sedan receptet svenskt. Saftiga, lite brownie-aktiga i konsistensen och en underbar smak av pumpa vilket ger en fin färg och passar perfekt med den mörka chokladen.




Pumpa- och chokladrutor:





























































































Om du vill baka något annat med pumpa hittar du fler recept HÄR.

//Matilda

tisdag 6 oktober 2015

Mjuksega bountysnittar

Bounty måste nästan åt vara en av mina absoluta favoriter bland all världens godissorter. Är väldigt svag för allt med kokossmak- eller doft. 

Fick för mig att jag skulle baka idag och självklart blev det något kokossmakande! Choklad och kokos är ju himlans gott och dessa kakor blev kalasgoda. 
Mjuksega, bitar av choklad, bounty ovanpå och ännu till ringlad choklad på toppen. M U M S!




Mjuksega bountysnittar:
ca 15 st kakor

100 g smör, mjukt
3/4 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
1 nypa salt
75 g grovhackad mörk choklad
1 bounty, i små bitar

25 g mörk choklad till dekorering 

Sätt ugnen på 175°c. Vispa smör och båda sockersorterna fluffigt. Tillsätt ägget och vispa ihop. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en skild skål. Rör ner mjölblandningen i smöret. Tillsätt chokladhacket. Rör till en slät deg. 
Dela degen i två delar och forma bitarna till två längder på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta ut dom en aning och lägg bountybitar i mitten. 1 bountybit per längd. Grädda i mitten av ugnen ca 17 min. Ta ut och och skär i snittar. Låt kallna. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och ringla över kakorna. Låt chokladen stelna lite. 





























//Matilda

torsdag 1 oktober 2015

6 tips för att piffa upp kanelbullen

Visst vet ni om att kanelbullens dag firas på söndagen? Kanske jag bakar en sats till frysen, får se, men visst är det alltid gott med en kanelbulle eller två!

Om man känner för att testa något nytt i år, inte den helt vanliga kanelbullen har jag nu samlat ihop sex stycken tips på sätt att "piffa upp" kanelbullen. Alla bilder har jag funnit på Pinterest, som för övrigt är världens bästa inspirationskälla (tips tips!).























Från v till h:

  • Forma kanelbullarna som hjärtan istället för runda, har jag testat och kan meddela att de blir himla fina!
  • Små kanelbulle-cake pops. Hur gulliga var inte dessa? Forma små, små kanelbullar som du trycker ner på ex. träpinnar
  • Stort kanelbullehjärta
  • Rund stor kanelsnurra - något jag absolut skulle kunna tänka mig att testa på söndag. Bara att rulla en lång "orm" av degen och lägga den i en rund springform
  • Kanelbullevåfflor - skiva tunna skivor av degen och grädda i ett våffeljärn för att få sådana söta kanelbullevåfflor!
  • Sticky bun ring: blanda sirap och smält smör samt (farin)socker och kanel. Häll hälften av sirapsblandningen och sockerblandningen i bottnet på en sockerkaksform. Lägg kanelbullar runt om i formen. Häll på resterande sirap och sockerblandning. Grädda som vanligt. Måste ju vara otroligt gott!
//Matilda