söndag 15 november 2015

Chokladtårta med pepparkaksfrosting, syltade clementiner och chokladganache

Just nu tänker jag endast på julen och vill bara sätta igång med julbaket! Måste nog göra en sats med lussekatter någon dag nu..

Till farsdagen förra helgen bakade jag en tårta som farsdagspresent, vilket förövrigt alltid är den perfekta presenten! Vem gillar inte tårta liksom?

Jag ville att tårtan skulle smaka jul och julsmaker för mig är bl.a pepparkakskryddor som kanel, kardemumma, nejlika och ingefära.. Därför fick tårtan bli och smaka pepparkaka vilket smakar ypperligt ihop med choklad och, i mitt fall, clementiner (eller är det kanske satsumas..?)! 




Tårtan bestod utav mjuka chokladbottnar, pepparkaksfrosting, krossade pepparkakor, syltade clementiner, chokladganache och mer pepparkakor som dekoration. Gudomligt god!!

Chokladtårta med pepparkaksfrosting, syltade clementiner och chokladganache:
18 cm i diamater

Chokladbotten: 
recept härifrån, men ursprungligen från "Chocolate" av Trish Deseine (med ett par tillägg av mig)

1/2 dl kakao
1/2 dl kokande vatten
225 g smör
2 3/4 dl strösocker
4 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 180°c. Blanda kakao med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver och rör ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form (jag hade även i kakao), 18 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Låt svalna innan den stjälps upp. 

Fyllning och spackling:
Pepparkaksfrosting:

100 g mjukt smör
ca 4 dl florsocker
300 g philadelphiaost 
1/2 - 1 msk pepparkakskrydda

Vispa ihop smör och florsocker först så du undviker smörklumpar i frostingen. Tillsätt färskosten och pepparkakskryddan och vispa snabbt ihop till en slät frosting. 

Syltade clementiner:
receptet finns i ett tidigare inlägg, HÄR

krossade pepparkakor 
  
Garnering:
Chokladganache:

1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
5 g smör

Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Tillsätt smöret. Låt chokladen smälta helt och rör till en slät ganache. 

Pepparkakshjärtan
Stjärnanis
Kanelstång
Florsocker

Lägg ihop tårtan:
Dela chokladbottnet i tre delar. Lägg det första bottnet på ett tårtfat. Bred ut pepparkaksfrosting. Strö på krossade pepparkakor och halverade clementinklyftor. Lägg på det andra bottnet och gör likadant. Lägg på det sista bottnat och spackla hela tårtan med resterande pepparkaksfrosting. Häll chokladganachen över tårtan och låt den rinna lite över kanten. Dekorera tårtan med pepparkakor du sticker ner i mitten, några stjärnanis, kanelstång och avsluta genom att pudra över lite florsocker på pepparkakorna. 




//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar