torsdag 8 september 2011

Kalljästa frukostsemlor

Det är så enkelt att laga degen på kvällen före och baka ut dem till semlor. Sedan lägger man dem på en plåt och sätter in dom i kylskåpet under natten att kalljäsa. När man vaknar nästa morgon är det bara att låt dom jäsa en stund till och grädda dom. Och så har man nygräddade semlor till frukost. Underbart! :)
Kom bara ihåg att man ska använda kall degvätska när man kalljäser semlorna. Kall mjölk eller kallt vatten. 
Kalljästa frukostsemlor:
30 g jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl olja
1/2 - 1 dl linfrön
3 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

Kvällen före:
Smula jästen i en bunke och tillsätt de kalla vattnet. Tillsätt de resterande ingredienserna och blanda ihop till en deg. Baka ut till semlor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt in i kylskåpet och låt kalljäsa under natten. 

På morgonen: 
Sätt ugnen på 225°c. Ta ut semlorna från kylskåpet och låt jäsa en stund i rumstemperatur. Grädda i ca 10-15 min. Servera de nygräddade semlorna till frukost!

//Matilda

3 kommentarer:

  1. Tack! Det är väldigt enkelt, ja! :)

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag har en tävling där man kan vinna en valfri vara från Erikas Garderob eller Runns.se. Du får väldigt gärna vara med! :)

    http://vickelido.blogg.se/2011/september/vinn-valfri-vara-fran-erikas-garderob-eller-r.html

    MVH Victoria

    SvaraRadera