måndag 16 januari 2012

Polkagrismaränger

Nu kommer det i tre dagar att vara polkagristema här på bloggen. Tre dagar, tre recept med polkagrisar i.
Polkagrisar är ju så gott och passar bra i efterrätter och bakverk. Man får en god mintsmak!
De här polkagrismarängerna får en härlig mintsmak och blir krispiga och goda :) Marängerna blir lite ljust rosa men om man vill ha en starkare rosa färg är det bara att färga med lite rosa/röd karamell- eller pastafärg.

Polkagrismaränger:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 1/2 - 2 dl finhackade/krossade polkagrisar

Vispa äggvitorna till ett vitt fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast marängsmet. (Du vet om marängen är klar genom att vända bunken upp och ner, om marängen hålls kvar är det bara att spritsa ut maränger). Finhacka eller krossa polkagrisarna och vänd ner polkagriskrosset i marängsmeten. Spritsa eller klicka ut till maränger (jag spritsade små hjärtan). Grädda i 100°c i ca 1 1/2 timme (90 min).



















Det här blir även mitt bidrag till Månadens Sötsak "Klassiker".

//Matilda

söndag 15 januari 2012

Söndagsinspiration

Nu börjar jag med en ny sak här på bloggen. Söndagsinspiration får det heta och i de här inläggen kommer jag länka till några bloggar där jag hittat något gott eller kanske spännande och nytt recept under veckan som gått. Eller så länkar jag till en blogg för att den bara är så bra och ger mycket inspiration!



















Therésia som har bloggen Söta Saker kom på chokladrutor med överblivna russin och mandlar från julen. En smart idé att göra en kaka utav resterna, tycker jag.

En riktig sockerbomb gjorde Pernilla under veckan, som har bloggen Bli min jäst. Ultimate chocolate chip cookie and Oreo brownie var namnet på den kladdiga kakan som låter riktigt, riktigt god.

Och till sist, Bakspecialisten Jessica har gjort en apelsinkladdkaka som låter riktigt spännande. Kan inte annat än att bli gott, tror jag!

Det var den här söndagens länkar. Nästa söndag kommer några igen.

//Matilda

måndag 9 januari 2012

Pitabröd

Pitabröd är gott att fylla med något och perfekt som mat för en fredagskväll när man inte orkar hålla på så mycket i köket. Baka bröden dagen före och ha bröden till middag dagen efter, eller samma dag om man vill. Fyll bröden med vad du känner för, det kan exempelvis vara fetaost, mozzarella, parmaskinka, kyckling, köttfärs, hummus, guacamole, gurka, oliver, tomat, sallad, paprika, rökt skinka...
Jag gjorde en röra utav överbliven julskinka, riven morot, äppel, crème fraiche och curry. Blev riktigt gott!
Receptet på pitabröden kommer från den fina bloggen Pickipicki.

Pitabröd (10 st):
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
2 dl fullkornsvetemjöl (använde mig utav grahamsmjöl)
ungefär 5 dl vetemjöl

Rör ut jäst i fingervarmt vatten. Rör ner salt och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen rejält. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ungefär en halvtimme). Dela i tio lika stora bitar, rulla bollar och platta ut så tunt som möjligt. Låt jäsa ytterligare en halvtimme på bakplåtspapper. Grädda i 250°c i ungefär 7 - 8 min. Låt svalna under bakduk.



















//Matilda

lördag 7 januari 2012

Hjärtformar

Jag köpte för en tid sen fina ugnsfasta hjärtformar. Har inte haft några från förrut så nu när jag har sådana formar ska jag prova laga t.ex sufflé, créme bruleé m.m. 

Har du något tips på vad man skulle kunna laga i formarna? 




















Visst är dom fina?

//Matilda

torsdag 5 januari 2012

Tiramisù

Jag lagade tiramisù som nyårsdessert det här året och det blev riktigt gott. Var första gången jag både lagade själv och åt tiramisù. Men lämnade bort likören och marsalavinet och doppade savoiardikexen i bara kallt kaffe. Recept kommer från recept.nu.
Tiramisù i portionsglas (4 port.)
2 ägg
3 msk socker
250 g mascarpone
1/2 citron
ca 2 dl kallt kaffe
15 st savoiardikex
kakao att sikta över
ev. passionsfrukt eller annan frukt/bär

Dela äggen i gulor och vitor. Spara äggvitan i kylskåpet och vispa äggulan med hälften av sockret vitt och poröst. Vänd i mascarponen. Tvätta citronen, riv skalet och tillsätt i äggblandningen. Ställ sedan bunken och åt sidan. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt resten av sockret och vispa till en slät marängsmet. Vänd försiktigt ner marängen i mascarponesmeten. Doppa kexen i det kalla kaffet och lägg på bottnet i fyra portionsglas. Lägg på hälften av krämen, lägg på nya, doppade kex och lägg på det sista av smeten. Plasta, låt stå i kylskåpet i några timmar. Sikta över kakao vid servering. Servera tillsammans med ev. någon frukt eller bär.























//Matilda

tisdag 3 januari 2012

Citrusmarmelad

Citrusmarmelad tycker jag passar bra att ha på brödet en kall vinterdag. Känns perfekt för det eftersom det är gult/orange som solen och man blir "pigg" av färgen. I den här marmeladen har jag använt mig utav citron, blodgrape och apelsin. Jag hade kanske i en aning för lite socker och därför blev sylten ganska syrlig. Om man inte tycker om syrligheten är det bara att tillsätta lite mer socker så att det blir sötare. Jag hade också i lite citron- och apelsinskal vilket går bra att lämna bort om man inte tycker om skalen.

Citrusmarmelad: (en liten burk)
2 apelsiner
1 blodgrape
2 citroner
ev. skalet av 1 citron och 1 apelsin
ca 3 dl syltsocker (eller mer)

Börja med att riva skalet från en apelsin och citron om man vill. Skär bort skalet och det vita från citrusfrukterna med en kniv och filéa dom. Håll citrusfrukterna över en skål när du filéar dom så att saften rinner ner. När du filéat klart frukten pressar du ur den sista saften så att du tar tillvara på all saft. Lägg citrusfiléerna i en kastrull tillsammans med saften. Låt koka tills citrusfrukterna kokat sönder. Skumma av. Tillsätt syltsockret och låt sjuda i ca 20 min. Gör ett marmeladprov genom att sätta en tallrik en stund i kylskåpet eller i frysen så att den blir kall, hälla lite av marmeladen på tallriken och dra igenom med en sked. Om det bildas en gång och den hålls så utan att flyta igen är den klar. Om det flyter igen måste du fortsätta koka marmeladen en stund till. Häll ev. i citron- och apelsinskalet i den färdiga marmeladen och låt svalna en stund. Häll på burk och förvara i kylskåp.













//Matilda