tisdag 3 december 2013

Julkalender 2013 - Lucka 3


I lucka tre hittar vi dessa små, söta pepparkaksbiskvier med mandelbotten (med en aningen apelsinskal i), pepparkakssmörkräm, doppade i mörk choklad och krossade pepparkakor på toppen. Underbart gott! Testa detta till sötsaksbordet i jul!

Pepparkaksbiskvier:

Mandelbotten:
175 g mandelmassa
1 (liten) äggvita
rivet skal av 1/4 apelsin
ev. 1 msk vetemjöl

Pepparkakssmörkräm:
100 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 - 2 msk pepparkakskrydda
1 äggula
ca 1/2 msk grädde

100 g mörk choklad

några krossade pepparkakor

Bottnen:
Sätt ugnen på 200°c. Riv mandelmassan. Blanda med äggvitan till en slät smet. Ska inte vara allt för lös utan ska gå att spritsa. Smaksätt med apelsinskal och tillsätt ev. vetemjöl om du tycker den är en aning för lös. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa små runda bottnar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 10 min. Låt kallna.

Pepparkakssmörkräm:
Vispa smöret mjukt och tillsätt florsockret lite i taget. Vispa tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt pepparkakskrydda, äggulan och lite lite grädde. Vispa så att allt blandas.

Lossa bottnarna från bakplåtspappret och vänd dem uppochner. Bred på smörkräm på baksidan av bottnen, ganska rejält så att det blir en "topp", cylinderformat. Ställ i kylskåpet så smörkrämen stelnar.

Smält chokladen och låt det svalna lite (så inte smörkrämen smälter). Doppa biskvierna i chokladen, inte bottnet. Strö på krossade pepparkakor och låt sedan stelna i kylskåpet.












//Matilda

4 kommentarer:

  1. Terese Uddh Söderberg3 december 2013 kl. 16:14

    låter underbart, det bara måste jag pröva!

    SvaraRadera
  2. Vad kul! Hoppas det blir bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Terese Uddh Söderberg4 december 2013 kl. 21:02

      Det blev kanon! tack!

      Radera
  3. Vad bra att du gillade de! :D

    SvaraRadera