måndag 3 juni 2013

Jordgubbstårta i cupcakesformat

Jordgubbar är en av de bästa sakerna med sommaren! Under hela vinterhalvåret längtar jag så mycket till alla bär och jordgubbar och sen när de väl kommer äter jag det nästan varje dag. För visst finns det inget bättre än färska bär på sommaren?
Eftersom jag älskar jordgubbar så mycket så är ju en av mina favorittårtor jordgubbstårta, förstås! Inte då någon Frödinge jordgubbstårta från frysdisken utan ett riktigt stor hembakad jordgubbstårta. Åh vad gott! När jag fick sommarlov och gick ut grundskolan på lördagen bestämde jag mig för att jag ville ha jordgubbstårta. Jag brukar tycka om att laga små varianter av olika bakverk, så därför blev det helt enkelt jordgubbstårta i cupcakesformat. Behändigt och gott med ett eget litet "bakverk".
Smakerna är precis samma som i en vanlig jordgubbstårta med vaniljkräm, jordgubbar, jordgubbssylt och grädde. Jag använde inte jordgubbssylt utan jag mosade istället färska jordgubbar. Mycket godare.
Det här är de perfekta cupcakesen till sommarens alla kafferep, eller varför inte till Sveriges nationaldag?





















Jordgubbstårta i cupcakesformat:
ca 6 st

Sockerkaka i muffinsform:
1 ägg
1/2 dl strösocker
30 g smör
1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Snabb vaniljkräm:
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 äggula
1 msk maizena (majsstärkelse)
2 tsk vaniljsocker / 1 tsk vaniljpulver / 1/2 vaniljstång

3 msk jordgubbssylt eller mosade färska jordgubbar (5 st jordgubbar)

Garnering:
1 1/2 dl vispgrädde
färska jordgubbar, ca 3 st

Sätt ugnen på 225°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda med mjölken. Rör ner i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna i en skild skål och häll ner i smeten. Rör om till en slät smet. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Häll i smeten i muffinsformarna, 3/4 av formen, och grädda i mitten av ugnen i 10 - 12 min. Känn med en sticka, de ska vara torra i mitten. Låt svalna.




















Gör vaniljkrämen: Vispa ihop mjölk, socker, äggula och maizena i en kastrull. Lägg kastrullen på plattan och vispa tills krämen tjocknar. Det går rätt snabbt när det innehåller både äggula och maizena, så håll koll och vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret eller vaniljfröna. Häll upp i en skål och låt kallna.




















Mosa jordgubbarna till fyllningen med en gaffel.




















Skär hål i cupcakesen med en kniv eller med en sådan;




































Klicka i mosade jordgubbar eller jordgubbssylt till hälften av hålet. Spritsa på vaniljkräm upp till toppen.





















Vispa grädden hårt och spritsa på dina cupcakes. Dela jordgubbarna på mitten (håll gärna det gröna kvar) och lägg på dem på grädden som dekoration.

























//Matilda

4 kommentarer:

  1. Så fina och goda. Sommarens bär är bäst :)

    SvaraRadera
  2. Tack :D
    Håller verkligen med dig, finns inget bättre!

    SvaraRadera
  3. Wow,va sugen jag blev! De ser kanongoda ut :)
    hittade precis din blogg,här fanns ju massvis med smaskens!

    SvaraRadera