onsdag 5 juni 2013

Rabarbersaft 2.0

I två års tid har jag gjort rabarbersaft efter det här receptet och den saften (eller all sorts rabarbersaft egentligen) är  god! Jag tycker inte att det blir någon sommar utan hemlagad rabarbersaft. Så är det bara.

Det receptet blev klart samma dag som man började och innehåller citron och citronsyra.
Det här "nya" receptet, rabarbersaft 2.0 helt enkelt, är en saft som inte innehåller något konserveringsmedel (jag tycker inte att saften behöver det eftersom man ändå dricker upp det relativt snabbt!) och så är det en variant där man låter den stå över natten och sedan kokar upp den med socker.
Tycker faktiskt att den här blev snäppet godare. När man låter rabarber och vatten stå över natten i en kastrull så hinner vattnet ta åt sig all färg och smak från rabarbern. Därför blev också den här saften lite rödare i färgen. Helt underbar.
Det finns ju verkligen inget bättre än hemlagad saft.
Rabarbersaft 2.0 (över natten):
ca 2 flaskor

1 1/2 kg rabarberstjälkar
2 liter vatten
5 - 7 dl strösocker (det beror helt på hur sur eller söt saft man vill ha, jag hade i 5 dl och tycker det räckte bra)

Skär rabarbern i bitar (håll kvar skalet) och lägg i en stor kastrull. Koka upp vattnet och häll över rabarberbitarna. Lägg på ett lock och låt stå och ta smak över natten.


Dag 2: Sila bort rabarbern med en sil och häll tillbaka saften i kastrullen. Tillsätt sockret och låt saften koka upp. Låt den svalna och häll sedan upp på flaskor.
//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar