Jag ska laga knäck, pepparkakskola, vit chokladtryffel med lingon och wienernougat som julgodis och jag har lagat knäck och kolan hittills, eftersom de håller lite längre. Nu får ni recepten! Av knäcken lagade jag både klubbor, vanliga och med krossade polkagrisar i. Blev väldigt gott (smakade bara en, men allt ska sparas till julafton :)) Recept kommer från Kryddburken.
Knäck - grundrecept: (lätt att komma ihåg eftersom det bara är 1 dl)
1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
1/4 dl hackad sötmandel eller lika mycket hackade polkagrisar
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, rör om med en träslev. Låt knäcken småkoka (på 2:an) utan att röra om. Gör ett kulprov* efter ca 10-15 min. Tillsätt mandeln (eller polkagrisarna) och häll i knäckformarna eller strutar som man gör genom att klippa till fyrkanter av bakplåtspapper/smörpapper (15x15 cm), tejpa och ställ i en skål med socker. Fyll strutarna till ungefär halva och tryck ner en träpinne.
* Kulprov gör du genom att fylla ett glas med kallt vatten, droppa lite smet i vattnet och så är knäcken klar om det går att rulla en liten kula av knäcksmeten.
//Matilda
Knäck - grundrecept: (lätt att komma ihåg eftersom det bara är 1 dl)
1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
1/4 dl hackad sötmandel eller lika mycket hackade polkagrisar
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, rör om med en träslev. Låt knäcken småkoka (på 2:an) utan att röra om. Gör ett kulprov* efter ca 10-15 min. Tillsätt mandeln (eller polkagrisarna) och häll i knäckformarna eller strutar som man gör genom att klippa till fyrkanter av bakplåtspapper/smörpapper (15x15 cm), tejpa och ställ i en skål med socker. Fyll strutarna till ungefär halva och tryck ner en träpinne.
* Kulprov gör du genom att fylla ett glas med kallt vatten, droppa lite smet i vattnet och så är knäcken klar om det går att rulla en liten kula av knäcksmeten.
Recept på kolan kommer snart |
//Matilda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar