Matildas kafferep önskar dig ett riktigt Gott Nytt År 2012!
Här kommer några favoriter från året som gått (eller i alla fall den tid jag hunnit blogga under året, började ju först i april):
Rabarber-toscakaka
Rabarber- och jordgubbsmarmelad
Macarons
Parfaittårta med jordgubbar
Rimbobullar
Chokladbiskvier
Äppelmazariner
Franskt lantbröd
Konfektkaka
Lingonkladdkaka
Pepparkaksmuffins med cream cheese frosting
Wienernougat
Ja, det fanns ju mycket annat, men det här var de största favoriterna!
//Matilda
lördag 31 december 2011
torsdag 29 december 2011
Vit chokladtryffel med lingon
Det här var den sista godissorten som jag lagade till julen. Det blev riktigt gott med mycket vit chokladsmak och en härlig, syrlig smak av lingonen. Om vit choklad inte riktigt är ens grej kanske man inte gillar det, eller vem vet? Man kan ju testa! Men om man älskar vit choklad som mig kommer man nog tycka mycket om det här!
Recept kommer från boken Vinterns Söta.
Vit chokladtryffel med lingon:
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk kanel
1 dl frysta lingon
florsocker
vit choklad att doppa tryfflarna i
Hacka 250 g choklad. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Gör så med resten av tryffelsmeten. Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält vit choklad i en skål över sjudande vatten. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvaras i kylskåp.
Recept kommer från boken Vinterns Söta.
Vit chokladtryffel med lingon:
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk kanel
1 dl frysta lingon
florsocker
vit choklad att doppa tryfflarna i
Hacka 250 g choklad. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Gör så med resten av tryffelsmeten. Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält vit choklad i en skål över sjudande vatten. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvaras i kylskåp.
Här är den vita chokladtryffeln med lingon och wienernougaten... |
...och här är en annan bild på julen godisfat. Här knäck (vanlig och polka) och pepparkakskola.
//Matilda
|
onsdag 28 december 2011
Varm choklad på pinne
Det här lagade jag som julklapp i år till två kompisar. Varm choklad på pinne, både med mjölkchoklad och vit choklad. Har inget egentligt recept på det utan man får ta "på en höft" som man brukar säga.
Varm choklad på pinne:
choklad (mörk choklad, mjölkchoklad och/eller vit choklad)
ev. smaksättning, t.ex kanel, kardemumma, polkagris...
träpinnar
silikon- eller pralinform
Smält chokladen över vattenbad. Smaksätt med något om du vill. Häll den smälta chokladen i formar, stick ner pinnen när chokladen redan stelnat en aning så att pinnen hålls på plats, låt stelna i kylskåp.
När du ska göra varm choklad; Värm mjölk till kokpunkten, lägg i chokladpinnen och låt chokladen smälta i mjölken. Om du tycker det är för lite chokladsmak kan man ev. tillsätta lite kakao. Servera som sådan eller med lite vispad grädde på toppen.
//Matilda
lördag 24 december 2011
God Jul!
Jag vill bara önska en riktigt GOD JUL till er alla! Hoppas att ni kommer ha en bra jul med mycket julklappar och sötsaker!
Återkommer med några recept efter julen.
God Jul &
Ett Gott Nytt År!
Ö. Matilda - Matildas kafferep
//Matilda
Återkommer med några recept efter julen.
God Jul &
Ett Gott Nytt År!
Ö. Matilda - Matildas kafferep
//Matilda
fredag 23 december 2011
Wienernougat
Här kommer ett sista minuten-tips till er som inte kanske hunnit laga något julgodis i år. Wienernougat är väldigt enkelt att göra, behövs få ingredienser och stelnar relativt snabbt i kylen.
Wienernougat:
250 g nougat
150 g mjölkchoklad (eller mörk choklad om man vill)
100 g mandelspån
Börja med att rosta mandelspånen i en torr stekpanna så att de blir gyllenbruna. Låt svalna. Smält nougaten och chokladen över vattenbad, rör ner mandelspånen och blanda om. Häll ut i en fyrkantig form och ställ i kylen för att stelna. Skär nougaten i fyrkantiga bitar och servera.
//Matilda
Wienernougat:
250 g nougat
150 g mjölkchoklad (eller mörk choklad om man vill)
100 g mandelspån
Börja med att rosta mandelspånen i en torr stekpanna så att de blir gyllenbruna. Låt svalna. Smält nougaten och chokladen över vattenbad, rör ner mandelspånen och blanda om. Häll ut i en fyrkantig form och ställ i kylen för att stelna. Skär nougaten i fyrkantiga bitar och servera.
//Matilda
måndag 19 december 2011
Julstjärnor
Julstjärnor eller jultårtor är ett finskt bakverk som bakas här mycket på julen. Det klassiska är att man använder plommonsylt, men om men inte tycker om det kan man t.ex använda aprikossylt istället. Annars är det väldigt enkelt att baka dessa julstjärnor. Det är bara att köpa smördeg och sylt.
Julstjärnor:
smördegsplattor
plommonsylt (eller t.ex aprikossylt)
Skär smördegsplattorna mitt itu (till fyrkanter) med en degsporre och skär fyra snitt, ett i varje hörn, så att det blir några centimeter kvar i mitten (alltså inte ända in). Lägg en klick sylt i mitten och vik in varannat hörn (varannan spets) och tryck till lite försiktigt så att det hålls fast. Grädda i mitten av ugnen i 200 °c i ca 10 min.
//Matilda
Julstjärnor:
smördegsplattor
plommonsylt (eller t.ex aprikossylt)
Skär smördegsplattorna mitt itu (till fyrkanter) med en degsporre och skär fyra snitt, ett i varje hörn, så att det blir några centimeter kvar i mitten (alltså inte ända in). Lägg en klick sylt i mitten och vik in varannat hörn (varannan spets) och tryck till lite försiktigt så att det hålls fast. Grädda i mitten av ugnen i 200 °c i ca 10 min.
//Matilda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)