lördag 11 februari 2012

Råa cashewbollar

Det här blir kvällens melodifestivalssnacks, cashewbollar! Har ännu bara smakat på en liten boll men det verkade riktigt gott. Och nyttigt godis är det också! Inget man behöver äta med dåligt samvete...
Om man inte skulle veta att det var cashewbollar liknar det faktiskt precis chokladbollar.
Recept från Pickipicki.

Råa cashewbollar (om man gör lite mindre; ca 15 st, om man gör lite större; ca 10 st)
4 dl cashewnötter
1 dl russin
1 dl torkade, hackade fikon
3 tsk kakao
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk muscovadosocker (använde farinsocker)
2 msk agavesirap
kokosflingor

Mixa cashewnötterna till ett grovt mjöl, tillsätt kryddorna, blanda och lägg sedan i russinen och fikonen. Mixa igen, tills allt är finfördelat. Tillsätt agavesirapen och kör till en lättformad smet. Forma små bollar och rulla i kokos. Förvara i kylen.






























//Matilda

torsdag 9 februari 2012

Tigerkakor

De här småkakorna kom jag på för någon vecka sedan. Tänkte när det finns tigerkaka (mjuk kaka) så borde det finnas randiga småkakor som liknar denna mjuka kaka. Sökte på Google om det skulle finnas något recept, men det fanns inte egentligen något och de få recept som fanns tyckte jag inte var bra (jag hade tänkt mig annorlunda). Så blandade ihop ett eget recept på mina egna tigerkakor. Slutresultatet blev riktigt goda småkakor, randiga, med hackad vit choklad i. Mums!
Tigerkakor (ca 19 st):
100 g smör
1 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/4 dl mjölk
50 g hackad vit choklad (i den vita degen)
1/2 msk kakao (i den mörka degen)

Sätt ugnen på 200°c. Vispa smöret och de båda sockersorterna krämigt i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skild bunke och rör ner det i smöret. Tillsätt mjölken och rör till en slät deg. Dela upp degen i två lika stora delar och rör ner kakaon i den ena degbiten och den hackade chokladen i den andra. Rulla de både degbitarna till lika långa "degkorvar", ställ i kylskåpet en stund, rulla ihop de båda degkorvarna till en enda. Skär lite tjockare skivor (inte så tunna) och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min. i mitten av ugnen.























//Matilda

måndag 6 februari 2012

Nougatpraliner

De här pralinerna gjorde jag också till Melodifestivalen. Jag har inga riktigt pralinformar hemma, så jag använde mig utav IKEAs iskubsformar. Det finns ju många olika former och när det ändå är gjorda av silikon så lossnar dom ju relativt enkelt. Jag penslade med två lager choklad så att pralinerna skulle hållas ihop och inte fara sönder. Fyllde mina med smält nougat och la i en hel hasselnöt i varje. Blev riktigt gott, men förstås kan man ju fylla med vad man känner för och vill ha i!

Nougatpraliner (ca 16 st)
200 g mörk choklad
100 g nougat
hela hasselnötter

Smält chokladen över vattebad. Pensla iskubsformar eller pralinformar med ett lager choklad, låt stelna i kylskåpet en stund. Pensla med ett andra lager med choklad, låt stelna en stund igen. Smält nougaten över vattenbad och häll i varje form nästan upp till kanten. Tryck ner en hel hasselnöt i varje pralin. Låt stelna i kylskåpet. Häll resterande choklad över varje pralin som ett "lock" och låt stelna helt. Servera!






























//Matilda

söndag 5 februari 2012

Söndagsinspiration



















Semlor eller fastlagsbullar, det är ju ett bakverk som är aktuellt just nu. Finns att köpa i alla matbutiker, cafeér och bagerier.
Semmelmannen smakar på en semla om dagen runt om i Stockholm. HÄR kan ni läsa hans blogg där det varje dag kommer upp ett inlägg med en semla han testat och gett betyg åt.

//Matilda

lördag 4 februari 2012

Chokladdoppade mandariner med flingsalt

Det här är ett riktigt gott och lättlagat godis till fredagsmys och framför tv:n till Melodifestivalen på lördagar flera veckor framöver! Och man behöver bara tre ingredienser. Inga dyra ingredienser heller. När man smakar på mandarinklyftan känner man lite syrlighet och sötma från mandarinen, den mörka chokladsmaken och en liten saltsmak som passar bra ihop med chokladen. Mums!
Idén kommer från den engelska bloggen How Sweet It Is.
Chokladdoppade mandariner med flingsalt:
ca 20 st klyftor
2 st mandariner
100 g mörk choklad
lite flingsalt

Smält den mörka chokladen över vattenbad. Skala mandarinerna och "klyfta" dem. Doppa halva mandarinklyftan i chokladen, lägg på ett bakplåtspapper eller på en tallrik och strö över lite lite flingsalt (inte för mycket!). Gör så med resten av klyftorna och låt stelna i kylskåpet.






























//Matilda

onsdag 1 februari 2012

Jag tävlar...

Är med i en tävling hos Cupcakesfluffan där man kan vinna tre olika designade disktrasor. Väldigt fina, man skulle ju inte ens vilja använda dem att torka med :)
















Sedan är jag också med i en tävling hos Little Dessert där man kan vinna ett fint paket med bl.a muffinsformar, sugrör, ett cupcakeshalsband och överföringsark.

















//Matilda