lördag 6 augusti 2011

Snabb filmjölkslimpa

Det här brödet är väldigt lättlagat, man behöver bara blanda sirap och filmjölk i en bunke, sedan häller man i alla torra ingredienser, häller i en form och gräddar! Tadaa, sen har man ett jättegott bröd fullproppat med goda saker! Och man kan variera innehållet i brödet ganska mycket, prova istället med lingon, torkade fikon eller aprikoser, mandel, grahamsmjöl istället för rågmjöl m.m. Testa vetja! :) Recept från boken "A piece of cake" av Leila Lindholm. Jag har ändrat lite ingredienser i receptet.
Det här blir även mitt bidrag till Månadens Sötsak på bloggen Söta Saker där temat just är "Lättlagat". 


Snabb filmjölkslimpa:
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl havregryn
2 1/2 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl "gurpitsfrön" (jag tror det är samma sak som pumpafrön)
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
(2 tsk brödkryddor)
1 dl hasselnötter
1 dl russin


Ovanpå:
lite havregryn


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
3. Hacka hasselnötterna grovt, blanda med russinen och de torra ingredienserna. Rör ner det i filmjölken. 
4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
5. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i cirka 45 minuter.


















//Matilda

fredag 5 augusti 2011

Chokladwhoopies

När min storebror fyllde år bakade jag chokladwhoopies. Jag lagade jordnötsfrosting och vit choklad frosting som fyllning och som blev supergoda, faktiskt. Kakorna blev också jättegoda, det var första gången jag både bakade och åt whoopies, men det kommer jag definitivt baka igen, men med någon annan frosting.
Receptet kommer från programmet "Leila bakar i Frankrike", och receptet finns på recept.nu. Jag har ändrat något litet i receptet. I receptet har hon 3 msk kaffe, smält mörk choklad och kakao, men jag har inte använt mig utav smält choklad. Receptet på frosting är eget.
Chokladwhoopies:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 knivsudd salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl créme fraiche
1-3 msk starkt kaffe
ca 1 dl kakao, av god kvalitet (jag använder mig utav Fazer Ögon Cacao, 99,9 %)


1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Kakdeg
Vispa smör och socker krämigt.
3. Tillsätt alla de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
4. Blanda i ägg, kaffe och créme fraiche för hand och rör till en slät kaksmet. 
5. Fukta händerna med kallt vatten och rulla kakorna till bollar som är lite mindre än en pingisboll.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 min.
7. Låt svalna helt och gör frostingen.


Frosting:
200 g philadelphiaost
ca 50-60 g mjukt smör (vet inte precis mängden smör för jag bara tog vad jag tyckte kändes som en bra mängd)


Blanda philadelphiaosten och smöret i en skål med visp eller med en sked krämigt. Lägg hälften av osten i en annan skål. Tillsätt jordnötsfrostingens ingredienser i den ena skålen, rör om tills du har en slät och fin frosting. Tillsätt vit choklad frostingens ingredienser i den andra skålen. Rör om. 
Bred frosting på undersidan av en kaka, lägg på en annan som lock. Tryck till lite försiktigt. Gör så med resten av kakorna. Servera kakorna färska, samma dag som de bakats. 


Till jordnötsfrostingen:
ca 4-5 msk jordnötssmör
3-4 dl florsocker (efter tycke och smak)
ca 1 msk kakao


Till vit choklad frostingen:
ca 55-75 g smält vit choklad
2-4 dl florsocker (efter tycke och smak)






















//Matilda

torsdag 4 augusti 2011

Karelska piroger

Jag har alltså bakat karelska piroger eller karjalan piirakat som man säger på finska. Det är en pirog med rågmjölsdeg och som fyllning risgrynsgröt. Till det brukar man oftast servera äggsmör till. Det kanske låter konstigt med piroger fyllda med gröt, men dom är jättegoda! Speciellt med lite äggsmör på som är väldigt enkelt att laga. Man behöver bara ägg & smör. Receptet kommer från den fina bloggen Pickipicki, men jag har ändrat något litet i receptet. Receptet på äggsmör är eget. Så här lagar man denna finska delikatess:

Skalet/degen:
4 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1- 2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Gröten/fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör

Låt riset koka i vattnet tills vattnet kokat in, tillsätt mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 min. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna. 
Blanda alla degingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt i mitten och lämna en liten kant runt om (ca 1 cm). Vik över kanten, en liten bit i taget och pressa/nyp ihop runtom vart efter. Grädda pirogerna i 275°c i ca 15 min. När de är färdiggräddade och precis kommit ur ugnen penslas ovan- och undersidan med en blandning av vatten och smält smör. Låt svalna. 
Servera med äggsmör.

Äggsmör:
3-4 ägg
lite mjukt smör (kanske 3-5 msk)
lite finhackad persilja

Koka äggen, skala dem och mosa äggen med en gaffel i en skål medans äggen ännu är lite varma. Blanda ner det rumsvarma smöret och den finhackade persiljan. Servera till karelska piroger. 





 











//Matilda

onsdag 3 augusti 2011

Bakverk i juli!





















1. Kanelknutar & Rimbobullar; De här bullarna blir supergoda, om jag får säga det själv :) Rimbobullarna har en härlig fyllning av smör, vaniljsocker och strösocker. Och kanelbullar, en klassiker som de flesta gillar!
2. Smoothie med blåbär och smultron; En god smoothie med en härlig rosa färg. Helt naturlig färg! Smoothien innehåller havrekli som går att utesluta men blir gott där i.
3. Franska fruktflarn; Krispiga, goda flarn med nektariner och mandelmassa. Man kan byta ut nektarinerna mot annan frukt som ex. päron, äppel, persikor, aprikoser...
4. Blommig blåbärspaj;  En lättlagad blåbärspaj som blir godast tillsammans med en kula vaniljglass, lite vaniljsås/visp eller grädde. Får ett fint utseende med blommorna som man enkelt lagar med hjälp av en blomformad pepparkaksform eller någon annan form.

Ha en trevlig sensommar! :)
//Matilda

tisdag 2 augusti 2011

Min handvisp

När vi var på resa i Sverige så fick jag en fin handvisp av en bekant. Den är av märket Nils-Johan, en röd och är väldigt fin. Det går bra att vispa med den och är ju bra träning för armarna :) Man kan också hitta likadana på loppisar för ganska billigt pris tror jag.

Chokladbiskvier - underbara små bakelser

Igår lagade jag chokladbiskvier till min mammas födelsedag. Hennes favoritbakverk! Dom blev jättegoda och det är inte alls nån svårt att få till fina och goda biskvier. En annan variant är Sarah Bernhardt-bakelser, som är likadana fast med chokladtryffel istället för chokladsmörkräm som fyllning. Det här receptet på smörkräm blir ganska mycket så du kan minska receptet eller så går det bra att frysa in smörkrämen och använda till något annat tillfälle. T.ex om du ska fylla småkakor, macarons eller rulltårta.
Mina chokladbiskvier:
Bottnarna:
200 g mandelmassa
1 äggvita
Smörkrämen:
ca 190 g mjukt smör
3 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
1 äggula
1 msk grädde
Garnering:
100 - 150 g mörk choklad

Bottnarna:
1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med äggvitan tills du får en fast och kladdig smet.
3. Spritsa ut små runda bottnar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda i (ungefär) mitten av ugnen i ca 13 - 15 min.
Smörkrämen:
5. Rör ihop smörkrämen med en slev/slickepott eller med elvisp. (Handvisp går också bra, sådan använde jag!)
6. Blanda alltså alla ingredienser i en bunke och rör tills du har en mjuk och smidig smörkräm.
7. Bred ut smörkrämen toppigt på undersidan av mandelbottnarna med en liten spatel eller någon annan "böjlig" kniv (eller slickepott).
8. Låt stå och stelna i kylskåpet en stund.
Garnering:
9. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa de stelnade biskvierna i chokladen så att fyllningen täcks. (Ej bottnarna.) Låt överflödig choklad rinna av och låt stelna på ett bakplåtspapper eller på en tallrik.

Med de här chokladbiskvierna är jag också med och tävlar i Kalasgott´s tävling, Månadens matutmaning som du hittar här. Månadens tema är choklad och vad passar inte bättre än chokladbiskvier! :)

















//Matilda