söndag 6 april 2014

Vitlöksbröd - kalasgott!

Det här brödet, som görs hur lätt som helst i en långpanna, gjorde jag igår som tillbehör till middagen. Det är hur snabblagat som helst och man behöver inte alls mycket tid för det! Bara jäsningstid men under den tiden hinner man ju med massor! Det är som foccacia och smakar vitlök, basilika och svagt citron. Underbart gott!! Degen lämnas rätt så lös och därför får den fina luftbubblor och blir så luftigt och fint. Rekommenderas!
Receptet kommer från Jennie Benjaminssons fina kokbok "Kalasgott".




Vitlöksbröd:
1 långpanna

25 g jäst
5 dl ljummet vatten. 37°c
1 dl olivolja (tog vanlig rapsolja)
1 msk strösocker
2 tsk salt
12 - 14 dl vetemjöl

Fyllning:
1 dl olivolja
1/2 kruka basilika, bladen
2 vitlöksklyftor
1/2 citron, skalet
salt och svartpeppar

Rör ut jästen i vattnet och häll i olja, socker och salt. Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen smidig och slät. Pudra över mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 - 60 min. Stjälp upp degen i en bakplåtspappersklädd, mjölad långpanna och tryck ut den till en jämntjock platta. Lägg över en bakduk och låt brödet jäsa ytterligare 40 min. Sätt under tiden ugnen på 250°c och förbered fyllningen.

Fyllning: Mixa olja med basilika till en nästan slät olja. Finstrimla vitlöken. Skölj citronen noga och finriv skalet. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

När brödet är färdigjäst, gör försiktigt små gropar tummen över hela ytan. Pensla fyllningen över brödet. Grädda i mitten av ugnen tills det är vackert gyllenbrunt, ca 15 - 20 min. Låt brödet svalna under bakduk.































//Matilda

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Du har missat att fylla i antalet dl vatten :-) Såg på instagram att du lagt ut ett vitlöksbröd recept och ville genast och skriva ut det, ser jättegott ut :-)

    SvaraRadera
  2. Nej det står nog att det ska vara 5 dl ljummet vatten! :)

    SvaraRadera