lördag 13 april 2013

Lakrits- och apelsinkakor

Lakrits och apelsin är en överraskande god smakkombination. Riktigt riktigt god t.o.m!
Som ni kanske redan vet är småkakor en stor favorit för mig. Jag älskar att både baka dem och äta dem. Nu har jag alltså kommit på en ny favorit-småkaka som jag definitivt kommer laga igen. Jag tycker att också ni ska testa de här småkakorna. Jag lovar er, ni kommer absolut inte bli besvikna (förutsatt att ni då gillar lakrits).



















Lakrits- och apelsinkakor:
ca 12 st

Mördeg:
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
75 g kallt smör
1 äggula

1/2 - 1 msk lakritsgranulat (om du inte har det kan du använda lakritspulver eller t.ex riktigt fint krossad turkisk peppar)
rivet skal av 1/2 apelsin

Sätt ugnen på 200°c. Blanda mjöl och socker. Nyp ihop smöret med mjölblandningen till en smulig deg. Tillsätt äggulan och rör om till en slät och fast deg. Det här går snabbt om man använder sig utav en köksmaskin. Smaksätt degen med lakritsgranulat och apelsinskal. Rulla in degen i plastfolié och låt stå i kylskåpet en liten stund, ca 15 min. 
Skär den kalla degrullen i skivor till runda kakor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. De är lite mjuka när de är nygräddade och precis kommit ut ut ugnen, men bara de kallnar så stelnar de och blir perfekt knapriga!






















//Matilda

4 kommentarer:

  1. Spännande smaker, det måste prövas! Vill också ha lakritspulver.. Har du något speciellt märke?

    SvaraRadera
  2. Ja, det var verkligen en toppenkombo!
    Mitt lakritspulver är av märket Lakritsfabriken och jag tycker det är väldigt bra, med en stark lakritssmak.

    SvaraRadera
  3. Lakrits och apelsin har jag aldrig testat men det låter som en god smak kombo!!!

    SvaraRadera
  4. Det är verkligen en supergod smakkombination!

    SvaraRadera