lördag 16 februari 2013

Lemon meringue tarts

Jag älskar verkligen citron och det är en av mina favoritråvaror bland smör, grädde och choklad m.m.
Har länge tänkt baka sådana här "tarts", men det har bara inte blivit av. Tog chansen att testa det nu när det ändå är Melodifestival och då ska det ju vara sött och gott! De är verkligen underbart goda och de är ändå så pass små att man gott och väl kan ta två stycken. Små och söta (både gällande smak och utseende). Marängen gräddas inte utan är mjuk, bränns med en gasbrännare. Om du inte har en brännare går det bra att sätta in de i ugnen, högst upp, 250°c (på grilleffekt) i några minuter, vakta hela tiden för det går snabbt!

Lemon meringue tarts:
ca 9 - 11 st (mandelmusselformar)

Mördeg:
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
40 g smör
2 - 3 msk kallt vatten

Lemon curd (köpt eller hemgjord)

Maräng:
1 - 2 äggvitor
1 - 2 dl strösocker

Sätt ugnen på 200°c. Blanda mjöl och socker i en skål. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölet till en smulig deg. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en fast deg. Låt vila i kylskåpet en liten stund.
Kavla ut degen till en rektangulär platta och lägg ovanpå formarna (mandelmusselformar, smorda). Dutta med en liten degbit i formarna så att degen kommer slätt i formarna. Kavla med en kavel ovanpå så att resterande deg lossnar. Grädda i mitten av ugnen ca 7 - 9 min. Låt formarna kallna.

Fyll med lemon curd.

Vispa äggvitan till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa på ganska hård hastighet tills det blir en vit fast maräng som hålls i skålen om den vänds uppochner.
Bränn marängen med en gasbrännare eller sätt in i ugnen några minuter.//Matilda

2 kommentarer:

  1. Det här låter riktigt smarrigt!!! Den söta marängen mot den syrliga curden!!

    SvaraRadera
  2. Mm... exakt. Det var så gott!

    SvaraRadera