lördag 2 februari 2013

Dulce de leche - praliner

Idag börjar äntligen Melodifestivalen 2013 och det ska förstås firas med något riktigt gott! Jag har gjort Dulce de leche - praliner. Och det går nästan inte att beskriva med ord hur underbart gott Dulce de leche är! Krämig, härlig kolasmak, helt vrålgod och livsfarlig att ha i kylskåpet! Man skulle ju hela tiden vilja ha en sked ;)
När man lagar praliner ska man temperera chokladen för att den inte ska bli grå, att den inte ska smälta och för att den ska lossna från pralinformen. Jag har ingen pralinform så jag brukar istället använda mig utav en silikonform/iskubsform. Det går riktigt bra det också. Och jag tempererade inte helt med alla konstens regler, använde mig av Leilas beskrivning som bara går ut på att smälta 1/3 av chokladen, hacka resten fint och röra ner så att det smälter. Sedan vänta tills chokladen blir 28°c.


Dulce de leche - praliner
fick 13 st

200 g mörk choklad
ca 1/2 burk Dulce de leche (HÄR är beskrivning hur man kokar det)

Börja med att temperera chokladen:
Smält 1/3 av chokladen över vattenbad (ca 67 g). Hacka resten riktigt fint så att den smälter i chokladen och att det inte blir kvar chokladbitar. Låt temperaturen sjunka till 28°c. Rör om ibland. Om chokladen stelnar under tiden kan man värma upp den på nytt när man tempererat den.
När chokladen är rätt temperatur ska man gjuta pralinskal:
Fyll hålen med choklad, ända upp till kanten. Knacka formen i bordet några gånger så att ev. luftbubblor tas bort, åt stå i en minut och vänd sedan formen uppochner över en tallrik/skål så att den "överblivna" chokladen rinner ut ut formen. Då blir det ett skal i formen. Dra över några gånger med en spatel så att chokladen ovanpå tas bort. Låt stå en stund i kylskåpet så att chokladen stelnar. Chokladen som blivit över sparar du till senare.
Nät chokladen stelnat är det dags att fylla skalen med Dulce de lechen (använd gärna en spritspåse för mindre kladd). Fyll nästan upp till kanten. Låt igen stelna en stund i kylskåpet.
Sedan så blir det dags att använda den sista chokladen som är kvar. Ta ut formen och fyll på med chokladen så att all Dulce de leche täcks. Ta bort chokladen som är runt om pralinerna med en spatel. Låt till sist stelna en gång i kylskåpet. Knacka bort/tryck ut pralinerna ur formen och förvara i kylskåpet till servering (ta ut en stund före servering).//Matilda

4 kommentarer:

  1. Mm jag med! Det är så underbart gott :)

    SvaraRadera
  2. Dom såg riktigt goda ut! Fina är dom också. Ska nog testa att göra sådana vid tillfälle!:)

    SvaraRadera
  3. Tack! :D Dom är vääldigt goda!!

    SvaraRadera