onsdag 14 november 2012

Klassiska mazariner

























Till farsdag bakade jag helt klassiska mazariner. Inga konstigheter, inget krångel. Mördeg, mandelfyllning och glasyr. Enkelt, men ack så gott! :)
Jag fick ut 5 mazariner ur receptet, men skulle kanske ha fått en sjätte. Och ja, jag använde runda aluminiumformer, men mazariner brukar ju vanligtvis bakas i ovala former. Det kanske blir någon mazarin färre då...
Här kommer då receptet;

Mazariner:
ca 5 st

Mördeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
50 g smör
1 tsk kallt vatten

Mandelfyllning:
100 g mandelmassa
25 g mjukt smör
1 ägg, rumstempererat

Glasyr:
florsocker + vatten

Sätt ugnen på 175°c. Blanda mjöl och socker i en bunke och tillsätt smöret skärt i kuber. Nyp ihop med fingertopparna till deg, lite smulig. Ha i vattnet (testa dig fram, den får inte bli för lös) och knåda ihop till en fast deg.
Dela degen i ca 5 delar och tryck degen i formarna. Låt det komma ändå upp på kanterna. Om det blir deg över på kanten är det bara att skära bort det.

Riv mandelmassa och blanda med det mjuka smöret. Tillsätt ägget och rör ihop till en slät fyllning. Fyll formerna med fyllning, nästan ändå upp till kanten och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
När mazarinerna är färdiggräddade, låt dem svalna och rör ihop glasyren under tiden (blanda florsocker med lite vatten i taget tills du får en glasyr som inte är för fast, men ändå inte för lös så att den bara rinner).
När mazarinerna har svalnat brer man på glasyren och låter den stelna.


Dålig kvalitet på bilderna för att jag fotat med vår iPad.

//Matilda

2 kommentarer:

  1. Visst är det gott med egna mazariner!! Och det spelar ju ingen roll om de är i runda formar. Smakar ju likadant ändå!!

    SvaraRadera
  2. Precis, och det är ju så gott! :)

    SvaraRadera