De här kakorna blir väldigt goda! I mitten där dumlen finns är det både lite hårt och knäckigt, samtidigt som det är lite segt. Mums! Det är enkla att baka och är egentligen lite likadana som dumlekakor, men det här är som snitt istället och jag har använt nougat istället för noblesse som man brukar lägga på dumlen när man lagar runda kakor. Men man kan ju förstås laga vanliga runda kakor i småkaksformar (pappersformar) av det här receptet också.
Dumlesnitt:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 20 st dumlekolor
nougat
Sätt ugnen på 200°c. Vispa smör och socker krämigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och rör ner i smöret. Blanda ihop till en slät deg. Plasta in och låt vila i kylskåp ca 15 min. Ta ut degen och dela i två bitar. Rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till längderna lite. Tryck med fingret i mitten en liten fördjupning. Skär dumlekolorna i halvor. Lägg dumlen i mitten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 - 12 min. Direkt när kakorna kommer ut ur ugnen, hyvla över lite nougat och låt smälta. Bred ut lite med en kniv så att nougaten blir slät.
Skär bitar lite snett så att det blir snitt. Låt snitten kallna och stelna helt förrän man äter dem.
//Matilda
söndag 29 april 2012
torsdag 26 april 2012
En vinnare är utsedd!
Nu är tävlingen avslutad och jag har utsett en vinnare med hjälp av namnlappar. Har alltså skrivit alla namnen på lappar, satt i en burk och tagit upp en. Har gjort en liten video där jag utser vinnaren.
Vinnaren är alltså Rebecca (Marängel)!
Mejla mig din adress till matildas.kafferep@gmail.com så får du snart paketet hem i brevlådan!
//Matilda
Vinnaren är alltså Rebecca (Marängel)!
Mejla mig din adress till matildas.kafferep@gmail.com så får du snart paketet hem i brevlådan!
//Matilda
onsdag 25 april 2012
Fattiga riddare
Fattiga riddare är ett utmärkt sätt att ta tillvara på en bullängd eller bröd som börjat bli lite torrt och inte är så gott att äta som sådant. Passar bra till frukost (jag åt till frukost), mellanmål, kvällsmål. Fattiga riddare är alltså lite torrt bröd (oftast ljust nog, franskbröd) som doppas i en pannkaksliknande smet gjord på ägg, mjöl, mjölk och ev. socker. Mycket gott! Servera med valfritt tillbehör. Exempelvis sylt eller kanel & socker.
Fattiga riddare (1 - 2 pers.)
3-4 brödskivor av ljust bröd (franskbröd eller bullalängd)
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och socker så att det inte finns några mjölklumpar kvar. Doppa brödet i smeten så att brödet suger in smeten. Värm upp en stekpanna med smör och stek i några minuter på båda sidorna tills de är gyllenbruna. Servera med kanel och socker.
//Matilda
Fattiga riddare (1 - 2 pers.)
3-4 brödskivor av ljust bröd (franskbröd eller bullalängd)
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och socker så att det inte finns några mjölklumpar kvar. Doppa brödet i smeten så att brödet suger in smeten. Värm upp en stekpanna med smör och stek i några minuter på båda sidorna tills de är gyllenbruna. Servera med kanel och socker.
//Matilda
måndag 23 april 2012
Äppelsmoothie
Den här äppelsmoothien gjorde jag till en frukost för några veckor sedan och den blev väldigt god. Vi hade bara hemma lite äpplen så testade! Brukar nästan alltid göra smoothies av alla frukter eller bär vi har hemma. En del blir mycket goda, en del lite sämre... Och det är ju så enkelt att göra smoothie. Det enda man egentligen behöver är naturell yoghurt, ev. mjölk, ev. socker/honung, bär och/eller frukt. Sedan är det bara att mixa och dricka!
Här är exempel på bär och frukter man kan använda:
Mango, melon, jordgubbar, blåbär, hallon, äppel, ananas, banan, apelsin, päron, björnbär, persika/aprikos, vinbär... Ja, det man tycker om helt enkelt. Testa!
Äppelsmoothie:
1 stort glas eller 2 små
1 äppel
1 dl mjölk
1 1/2 - 2 dl naturell yoghurt (ex. turkisk yoghurt)
ev. socker eller honung
lite kanel (1 krm eller mera om man vill)
Skala äpplet och skär i små bitar. Mixa först ihop äpplet med lite av mjölken. Tillsätt sedan resterande mjölk, yoghurt, ev. socker/honung och kanel och mixa ihop till en slät smoothie!
//Matilda
Här är exempel på bär och frukter man kan använda:
Mango, melon, jordgubbar, blåbär, hallon, äppel, ananas, banan, apelsin, päron, björnbär, persika/aprikos, vinbär... Ja, det man tycker om helt enkelt. Testa!
Äppelsmoothie:
1 stort glas eller 2 små
1 äppel
1 dl mjölk
1 1/2 - 2 dl naturell yoghurt (ex. turkisk yoghurt)
ev. socker eller honung
lite kanel (1 krm eller mera om man vill)
Skala äpplet och skär i små bitar. Mixa först ihop äpplet med lite av mjölken. Tillsätt sedan resterande mjölk, yoghurt, ev. socker/honung och kanel och mixa ihop till en slät smoothie!
//Matilda
fredag 20 april 2012
Äppelkompott med citron, grädde och dinkelsmulor
Förra veckoslutet gjorde jag den här desserten snabbt efter en middag. Den är mycket enkelt att laga och går alltså också ganska snabbt att göra. Smakerna passar bra ihop, mjuka och lite söta äpplen tillsammans med len grädde, syrlig lemon curd och knapriga dinkelsmulor gjorda av dinkelflingor. Mycket gott helt enkelt!
Äppelkompott med citron, grädde och dinkelsmulor:
4 port.
Kompott:
3 äppel
2 dl vatten
1 kanelstång
1/4 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron
Dinkelsmulor:
en stor klick smör
1 1/2 dl dinkelflingor (t.ex Saltå Kvarn)
1/2 dl havrekli
1/4 dl strösocker
några msk lemon curd (hemgjord eller köpt, på burk)
ca 2 - 3 dl vispgrädde
Kompott:
Skölj och skala äpplena. Skär i små tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, kanelstång och socker. Låt koka tills äpplena är mjuka, men inte så länge att dom går mycket sönder, ca 5 min.
När kompotten är klar, tillsätt rivet citronskal.
Dinkelsmulor:
Lägg smörklicken i en stekpanna och låt den smälta. Tillsätt dinkelflingor, havrekli och socker. Låt sockret smälta och rosta dinkelflingorna lite. Ställ åt sidan att svalna lite.
Vispa grädden. Ta fram fyra skålar och börja varva. Börja med att lägga äppelkompott på bottnet. Lägg på en klick lemon curd, grädde och dinkelsmulor. Sätt sedan kompott igen, lemon curd, grädde och till sist dinkelsmulor på toppen. Jag fick alltså två lager, men om du har större/djupare skålar kan du göra flera lager. Då kanske det bara räcker till ca 2 port.
//Matilda
Äppelkompott med citron, grädde och dinkelsmulor:
4 port.
Kompott:
3 äppel
2 dl vatten
1 kanelstång
1/4 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron
Dinkelsmulor:
en stor klick smör
1 1/2 dl dinkelflingor (t.ex Saltå Kvarn)
1/2 dl havrekli
1/4 dl strösocker
några msk lemon curd (hemgjord eller köpt, på burk)
ca 2 - 3 dl vispgrädde
Kompott:
Skölj och skala äpplena. Skär i små tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, kanelstång och socker. Låt koka tills äpplena är mjuka, men inte så länge att dom går mycket sönder, ca 5 min.
När kompotten är klar, tillsätt rivet citronskal.
Dinkelsmulor:
Lägg smörklicken i en stekpanna och låt den smälta. Tillsätt dinkelflingor, havrekli och socker. Låt sockret smälta och rosta dinkelflingorna lite. Ställ åt sidan att svalna lite.
Vispa grädden. Ta fram fyra skålar och börja varva. Börja med att lägga äppelkompott på bottnet. Lägg på en klick lemon curd, grädde och dinkelsmulor. Sätt sedan kompott igen, lemon curd, grädde och till sist dinkelsmulor på toppen. Jag fick alltså två lager, men om du har större/djupare skålar kan du göra flera lager. Då kanske det bara räcker till ca 2 port.
//Matilda
tisdag 17 april 2012
Bloggen 1 år, TÄVLING!
Nu är det dags för en tävling här på bloggen eftersom Matildas kafferep faktiskt fyller hela 1 år!
Man har chansen att vinna ett paket med bakprodukter sponsrat av Dr. Oetker.
För att delta ska du endast svara på frågan:
Vad skulle du baka av någon av dessa produkter om du vann?
Jag kommer att dra vinnaren med namnlappar, så kommer inte att välja vinnaren själv.
Du kan också om du vill göra ett inlägg på din blogg om tävlingen och ha med bilden.
Tävlingen avslutas nästa veckas onsdag, kl. 00.00. Kommer dra en vinnare på torsdagen.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD
//Matilda
Man har chansen att vinna ett paket med bakprodukter sponsrat av Dr. Oetker.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD
//Matilda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)