fredag 30 september 2011

Apelsinkakor med choklad

Dessa småkakor är väldigt lättlagade och väldigt goda! En mycket god smakkombination är choklad/apelsin och det är just de smakerna som jag använt mig utav i dessa kakor. Orange curd och mörk choklad. Visst låter det gott! Testa vetja! Rekommenderas!
Matildas apelsinkakor med choklad:
Mördeg:
4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
150 g smör
1 äggula
Fyllning:
orange curd
riven mörk choklad eller mörk chokladknappar (ex. odense)

småbrödsformar

Placera ut småbrödsformar på en plåt och sätt ugnen på 175 °c.
Blanda mjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret skärt i små bitar och nyp ihop till en smuldeg. Häll i äggulan och arbeta snabbt ihop degen.
Rulla bollar utav mördegen och lägg i formarna. Tryck en liten grop med fingret och lägg i en liten klick orange curd. Grädda i ca 10 min. i mitten av ugnen och strö över riven choklad eller några chokladknappar när de kommit ut ur ugnen och ännu är varma. Låt chokladen smälta och stelna. Förvara i en kakburk.

Jag läste i någon tidning ett tips för att hålla småkakor spröda längre när man förvarar dem i en kakburk. Det var att man skulle lägga med några sockerbitar med kakorna.
Prövade det. Får se om det stämmer...



















Skär smöret i små kuber, så är det lätt att nypa ihop till en deg



















//Matilda

torsdag 29 september 2011

Orange curd

Det vanligaste är ju lemon curd, men jag provade laga orange curd, alltså istället för citroner använde jag apelsiner. Det blev minst lika gott och krämen får en härligt gul färg! Passar bra att äta på scones, använda i kakor, bullar, småkakor m.m. Kom ihåg att skrubba och tvätta apelsinerna noga förrän du skalar dem! Recept från Söta Saker
ORANGE CURD:
2 apelsiner
3 ägg
2 dl socker
75 g smör

Tvätta apelsinerna och riv skalet fint. Pressa också ur saften. Vispa ihop ägg och socker i en rostfri bunke och rör i apelsinskal- och saft. Ställ i vattenbad och rör tills krämen tjocknar. Klicka i smöret och häll upp på burk. Låt svalna och förvara i kylskåpet. 




















//Matilda




måndag 26 september 2011

Jag tävlar...

Ja, nu är jag med i en till tävling på bloggen "Fyra årstider - Mitt liv på landet".
Där kan man vinna ett bakkit från Style and fun stuff.  


















































//Matilda

Jag tävlar...

Nu har Sockerrus en tävling på sin blogg där man kan vinna den fina macaronmattan + en decomax och en liten receptbok.



























Tävla hos Sockerrus och vinn ett supersmart Macaronsetet (med macaronmatta, en decomax och en liten receptbok) från webbutiken Mika Design

//Matilda

söndag 25 september 2011

Höstens äppelkaka

Äppelkaka, äppelpaj, äppelkräm... allt med äpple tillhör hösten. Här får ni ett recept på en god äppelkaka som passar att äta som sådan eller med vaniljkräm/vaniljglass. När man blandar äpplena, kanelen och sockret "marineras" dom eftersom sockret smälter. Då blir det ganska mycket vätska kvar men det är inget att bry sig om. Du kan hälla lite av det över äpplena eller bara hälla bort det. Det är ju trots allt bara smält socker (och kanel).
Höstens äppelkaka:
5 äpplen (medelstora)
1/2 dl socker
2 tsk kanel

Smeten:
3 ägg
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
Ev. flagad mandel eller pärlsocker

smör och ströbröd till formen

1. Smörj och bröa en liten långpanna. Klyfta äpplena och blanda klyftorna med sockret och kanelen. Låt marineras under tiden du gör smeten.
2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
4. Smält smöret och rör ner de torra ingredienserna i äggvispet.
5. Häll i det smälta smöret och mjölken och rör smeten slät.
6. Häll smeten i formen och lägg på äppelklyftorna. Strö ev. över flagad mandel eller pärlsocker.
7. Grädda i mitten av ugnen i 200°c i ca 25 min. Låt svalna och skär i bitar.
8. Servera ev. med vaniljvisp/sås eller vaniljglass.




















//Matilda

fredag 23 september 2011

Julgodis

Ja, jag vet. Endel kanske tycker det är lite väl tidigt att redan i september börja prata om julen och julgodis men tiden går så snabbt! Snart är det jul och jag är en sådan person som älskar julen så mycket så jag börjar planera tidigt :)
Jag undrar alltså nu om ni har något tips på julgodis, kanske inte det klassiska utan något annorlunda!
Det vanliga som jag tänkt på är t.ex knäck (klubbor), mintkyssar, kola, tryffel, fudge, brända mandlar, tjong, mozartkulor, bräck... Men jag kanske tänkte prova på att laga egen marshmallows och rocky road, det är ju så gott! :)

Har ni något tips på julgodis? Vad är eran favorit?


//Matilda