Riktigt goda bröd som är perfekt till frukosten, mellanmålet eller kanske till utflykten! Enkla att baka också, vilket är ett pluspoäng. Receptet kommer från tidningen Hembakat.
POLARKAKOR: (ca 20 st)
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt
1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.
5. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Lät jäsa under bakduk i ca 10 min.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 3-5 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Vad gömmer sig under bakduken, måntro?
Jo, polarkakorna förstås!
//Matilda
måndag 14 november 2011
torsdag 10 november 2011
Julgodis 2011
Nu är det nog klart vad jag ska laga för julgodis i år. Det blev fyra olika sorter, men sedan kanske det blir någon till sort vid sidan om, som julklapp till någon i familjen eller till någon kompis.
Wienernougat är ju så gott och hemlagad blir ju mycket godare än färdigköpt!
Vit chokladtryffeln såg jag hos Pickipicki, och hon i sin tur har fått den från systrarna Eisenmanns bok Vinterns Söta.
Knäck tillhör julen på något sätt, så det fick också komma med i år. Men det blir som klubbor!
Och till sist, där är det lite oklart än, ska jag laga fransk nougat eller ska jag laga chokladkola? Det är den stora frågan!
Kommer sedan lägga upp recepten om det blir bra, men det närmare jul.
Vad ska ni laga för julgodis i år?
//Matilda
Wienernougat är ju så gott och hemlagad blir ju mycket godare än färdigköpt!
Vit chokladtryffeln såg jag hos Pickipicki, och hon i sin tur har fått den från systrarna Eisenmanns bok Vinterns Söta.
Knäck tillhör julen på något sätt, så det fick också komma med i år. Men det blir som klubbor!
Och till sist, där är det lite oklart än, ska jag laga fransk nougat eller ska jag laga chokladkola? Det är den stora frågan!
Kommer sedan lägga upp recepten om det blir bra, men det närmare jul.
Vad ska ni laga för julgodis i år?
//Matilda
måndag 7 november 2011
Frukt- och nötbröd
Det här brödet är jättegott och man kan variera frukterna och nötterna hur man vill. Jag använde naturella jordnötter, mina egna torkade äppelringar och russin, men istället för det kan man ha torkade fikon, torkade aprikoser, hasselnötter, valnötter, cashewnötter...
Brödet hade en strykande åtgång här hemma och tog snabbt slut.
Frukt- och nötbröd: (1 bröd)
30 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37°c
1 1/2 tsk salt
lite honung
ca 1 1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl havregryn
1 1/2 dl russin
1 dl torkade äppelringar, i bitar
1 dl hackade osaltade jordnötter
Sätt ugnen på 200°c. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt saltet, honungen, oljan, mjölen, havregrynen, russinen, äppelringarna och nötterna. Blanda väl till en slät deg. Låt vila under bakduk i ca 35-40 min. Häll i degen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa igen under bakduk i ca 35 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.
//Matilda
Brödet hade en strykande åtgång här hemma och tog snabbt slut.
Frukt- och nötbröd: (1 bröd)
30 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37°c
1 1/2 tsk salt
lite honung
ca 1 1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl havregryn
1 1/2 dl russin
1 dl torkade äppelringar, i bitar
1 dl hackade osaltade jordnötter
Sätt ugnen på 200°c. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt saltet, honungen, oljan, mjölen, havregrynen, russinen, äppelringarna och nötterna. Blanda väl till en slät deg. Låt vila under bakduk i ca 35-40 min. Häll i degen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa igen under bakduk i ca 35 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.
//Matilda
söndag 6 november 2011
"Fredagsmyschoklad"
På fredagen gjorde jag denna enkla och goda choklad. Kallar den för "fredagsmyschoklad" eftersom det var till fredagsmyset, helt enkelt! Jag blandade i lite krossade pepparkakor och polkagrisar, men du kan ju blanda i vad du vill, vad du tycker om. Olika godissorter, mariekex, marshmallows, russin och annan torkad frukt, olika sorters nötter m.m. Jag gjorde också min på mjölkchoklad, men om du vill, använd mörk eller vit choklad istället. Min smakade jul, alltså passar det mycket bra som julgodis också.
Matildas "fredagsmyschoklad":
2 dl mjölkchoklad (knappar eller hackad/i bitar)
1 dl krossade polkagrisar
1 dl krossade pepparkakor
lite vita chokladknappar
aluminiumform
Smält chokladen över ett vattenbad, krossa polkagrisar och pepparkakor.
Rör ner kakorna och godiset i den smälta chokladen och häll ner det i en liten aluminiumform.
Strö över lite vita chokladknappar, ställ i kylen för att stelna.
Bryt eller skär i bitar när det ska serveras.
//Matilda
Matildas "fredagsmyschoklad":
2 dl mjölkchoklad (knappar eller hackad/i bitar)
1 dl krossade polkagrisar
1 dl krossade pepparkakor
lite vita chokladknappar
aluminiumform
Smält chokladen över ett vattenbad, krossa polkagrisar och pepparkakor.
Rör ner kakorna och godiset i den smälta chokladen och häll ner det i en liten aluminiumform.
Strö över lite vita chokladknappar, ställ i kylen för att stelna.
Bryt eller skär i bitar när det ska serveras.
//Matilda
torsdag 3 november 2011
Jag tävlar...
Jag är med i en tävling på bloggen Hellys Jul där man kan vinna den fina boken "Pepparkakshus & Mera julbus".
//Matilda
//Matilda
Örtbröd
Goda små bröd med örtsmak som man helst gräddar i bullformar eller i muffinsformar. Ät dem delade mitt itu med smör och ost eller kanske som tillbehör till någon soppa.
Örtbröd:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten 37° c)
ca 1 tsk salt
2 msk brödsirap (eller 1 tsk socker)
ca 1/2 dl olja
4 dl vetemjöl
ca 4 dl fullkornsmjöl
Fyllning:
1 dl finhackade örter (lite blandat, t.ex örtselleri, rosmarin, timjan, persilja, oregano...)
ca 1/4 dl olja
lite salt (1 - 2 tsk)
Sätt ugnen på 225°c. Smula jästen i en bunke, tillsätt det ljumna vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt de resterande ingredienserna (salt, brödsirap, olja och mjöl) och blanda/knåda till en slät, fin deg. Låt jäsa i ca 10 min.
Gör fyllningen:
Finhacka örterna och blanda detta med oljan och saltet i en skål.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel, bred/häll på örtoljan och rulla ihop så som man gör när man bakar kanelbullar eller rulltårta.
Skär i några cm-stora bitar och lägg dem i pappersformar på en plåt. Låt jäsa i ca 30-40 min. och grädda sedan i ca 16 - 18 min. Det får inte bli för bruna, men ändå inte för ljusa.
//Matilda
Örtbröd:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten 37° c)
ca 1 tsk salt
2 msk brödsirap (eller 1 tsk socker)
ca 1/2 dl olja
4 dl vetemjöl
ca 4 dl fullkornsmjöl
Fyllning:
1 dl finhackade örter (lite blandat, t.ex örtselleri, rosmarin, timjan, persilja, oregano...)
ca 1/4 dl olja
lite salt (1 - 2 tsk)
Sätt ugnen på 225°c. Smula jästen i en bunke, tillsätt det ljumna vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt de resterande ingredienserna (salt, brödsirap, olja och mjöl) och blanda/knåda till en slät, fin deg. Låt jäsa i ca 10 min.
Gör fyllningen:
Finhacka örterna och blanda detta med oljan och saltet i en skål.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel, bred/häll på örtoljan och rulla ihop så som man gör när man bakar kanelbullar eller rulltårta.
Skär i några cm-stora bitar och lägg dem i pappersformar på en plåt. Låt jäsa i ca 30-40 min. och grädda sedan i ca 16 - 18 min. Det får inte bli för bruna, men ändå inte för ljusa.
//Matilda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)