torsdag 3 november 2011

Örtbröd

Goda små bröd med örtsmak som man helst gräddar i bullformar eller i muffinsformar. Ät dem delade mitt itu med smör och ost eller kanske som tillbehör till någon soppa.

Örtbröd:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten 37° c)
ca 1 tsk salt
2 msk brödsirap (eller 1 tsk socker)
ca 1/2 dl olja
4 dl vetemjöl
ca 4 dl fullkornsmjöl
Fyllning:
1 dl finhackade örter (lite blandat, t.ex örtselleri, rosmarin, timjan, persilja, oregano...)
ca 1/4 dl olja
lite salt (1 - 2 tsk)

Sätt ugnen på 225°c. Smula jästen i en bunke, tillsätt det ljumna vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt de resterande ingredienserna (salt, brödsirap, olja och mjöl) och blanda/knåda till en slät, fin deg. Låt jäsa i ca 10 min.
Gör fyllningen:
Finhacka örterna och blanda detta med oljan och saltet i en skål.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel, bred/häll på örtoljan och rulla ihop så som man gör när man bakar kanelbullar eller rulltårta.
Skär i några cm-stora bitar och lägg dem i pappersformar på en plåt. Låt jäsa i ca 30-40 min. och grädda sedan i ca 16 - 18 min. Det får inte bli för bruna, men ändå inte för ljusa.





















//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar