tisdag 31 oktober 2017

Raw hasselnötsbitar med apelsin

Jag har blivit så besatt av att laga raw food - bakverk. Har gjort någon raw-tårta ibland under de senaste åren, men det här året har verkligen intresset blivit mycket större! Det är ju liksom himla svårt att misslyckas med sådana här sorters bakverk. Och det är otroligt enkelt att experimentera och hålla på och testa en massa. Bara att slänga ner en massa nötter och gott i mixern!

Basen i en raw-tårta (en cheesecake-aktig) brukar för det mesta vara blötlagda cashewnötter vilket ger en bra konsistens och fin krämighet. Så är det också bra att ha i något som "stelnar", att fyllningen inte blir för lös och rinner när den tinat. Kokosolja och/eller kakaosmör brukar vara det vanligaste här. Kakaosmör ger dessutom en vit choklad-smak till tårtan! 

Mycket nötter, kakaosmör, agavesirap, kokosolja, raw kakaopulver.. Ja, det är ju lite dyrare ingredienser i raw-kakor, än i "vanliga", men det tycker jag det är värt. Dessa ingredienser brukar ändå räcka relativt enkelt. Och tänk på hur bra det här är för dig! En massa nyttigheter och bra fetter. Och så är det GALET gott! 


Har tre olika raw-recept jag tänkte bjuda på den närmaste tiden. Vi börjar med "Raw Hazelnut Bites" som jag kallar de för - eller raw hasselnötsbitar med apelsin på ren svenska. Här har jag inte använt cashewnötter i fyllningen som jag tidigare nämnde var det vanligast. Istället använde jag orostade hasselnötter, som ger en härlig hasselnötssmak. Tillsammans med apelsin och lite choklad blir dom verkligt goda och beroendeframkallande! Lägg i frysen och ta fram en bit varje gång sötsuget slår till. Hjälper alla gånger!

Raw hasselnötsbitar med apelsin:

1 form, 20x20 cm (fyrkantig) eller ca 18 cm i diameter (rund)

Botten:
2 1/2 dl blandade nötter (ex. cashewnötter, valnötter och mandel)
1 dl kokosflingor
3 msk raw kakaopulver
1 nypa flingsalt
10 mjuka dadlar
(ev. en skvätt vatten)
2 msk kakaonibs

hela hasselnötter

Lägg alla ingredienser i en mixer förutom dadlar och kakaonibs. Mixa till en finare pulver. Tillsätt dadlar och mixa till en fast, något kladdig massa. Känns massan för torr kan du hälla i lite vatten för att få en bra konsistens. Tillsätt till sist kakaonibs och mixa snabbt en gång så kakaonibsen inte mixas sönder. Klä en form med plastfolie och tryck ut massan på botten. Tryck ner hela hasselnötter i bottnet. Lägg botten i frysen så länge du gör fyllningen.

Fyllning:
4 dl hela, orostade hasselnötter
1 dl kokosmjölk (vätskan)
1/2 dl kokosgrädde (det tjocka)
10 dadlar, blötlagda
1 krm vaniljpulver
1 nypa flingsalt
2 msk agavesirap
1 dl smält kokosolja
en skvätt vatten
rivet skal från 1 apelsin
saft från 1/2 apelsin
2 msk raw kakao

Börja med att mixa hasselnötterna till ett fint mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till slät smet. Kan behövas mixas några minuter, så det blir riktigt ordentligt mixat. Häll ut fyllningen över bottnen och släta till ytan. Lägg i frysen för att stelna några timmar, helst över natten.

Dekoration:
råchoklad (läs hur du gör nedan)
kakaonibs
hackade hasselnötter
apelsinskal

Hur du gör råchoklad till dekoration:
Smält kokosolja (eller kakaosmör). Tillsätt agavesirap och raw kakaopulver, blanda så det blir slätt. Tillsätt ev lite mer kakao så du får en bra, inte allt för rinnande konsistens.

Ta ut kakan ur frysen och ringla råchoklad över. Strö på kakaonibs, hasselnötter och apelsinskal. Låt tina lite och dela i bitar. Förvara i kylen (ca 1 vecka) eller i frysen (några månader).


/Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar