söndag 12 november 2017

Raw brownies med jordnötsswirl

Nej men, ett raw-recept igen? Just det. Och förvänta er som sagt även några fler den närmsta tiden. Näst på tur står galet goda raw brownies med jordnötsswirl! En kladdig, nötig botten, krämig chokladfrosting på avokado och swirls av jordnötssmör. Choklad och jordnötssmör, den klassiska kombon gör en aldrig besviken.

Om du vill behålla browniesarna helt raw - toppa med orostade, naturella jordnötter. Annars, kör på saltade jordnötter.* Kokosmanna eller kokossmör som det heter är inte samma som kokosolja, utan är gjord på mixad färsk kokos som blir till en beigevit massa. Finns att köpa på hälsokostaffärer. Om du inte hittar kokossmör/manna eller inte har det hemma, ersätt det med samma mängd kokosolja istället.

Raw brownies med jordnötsswirl:


Brownies:
20 dadlar, blötlagda
1 1/2 dl valnötter
1 1/2 dl mandel
1/2 dl rå kakaopulver
1 nypa salt
2 msk kokosgrädde (den tjocka delen i kokosmjölksburken)
2 msk smält kokosolja
1 msk smält kokosmanna/smör*

Blötlägg dadlar i några timmar före, gärna över natten. 
Mixa nötter i en mixer till mjöl, om du vill ha lite "crunch" i dina brownies - mixa inte nötterna riktigt lika länge så att det blir bitar kvar. Tillsätt resterande ingredienser och dadlarna som du hällt bort vattnet av. Mixa till en kladdig, fast massa. Om massan är för torr, tillsätt en skvätt vatten. Klä en form (jag använde en fyrkantig form på 20x20 cm) med plastfolie och tryck ut browniemassan i formen. Lägg in i frysen eller kylen så länge.

Chokladfrosting:
1 avokado
1 msk agavesirap
1 nypa salt
1 msk kokosgrädde
2 msk smält kokosolja
1 msk smält kokosmanna/smör*
2 msk rå kakaopulver

Dela avokadon, ta ut kärnan och gröp ur avokadon ner i en mixer. Tillsätt alla ingredienser och kör till en len, krämig frosting.

Jordnötsswirl:
3/4 dl jordnötssmör, osötat, raw (ex. urtekrams)
2 msk kokosolja
1 msk agavesirap

Mixa eller vispa ihop alla ingredienser till en slät "sås".

Dekoration:
jordnötter
kakaonibs
flingsalt

Ta ut brownien ur frysen och bred ut frostingen jämnt över hela. Ringla över jordnötssåsen och gör swirls i frostingen med ex. en tandpetare eller en knivspets. Strö över nötter, nibs och flingsalt. Lägg i kyl eller frys och låt stelna. Ta ut, skär upp i bitar och njut av en eller tre browniebitar, eller förvara i frysen.
/Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar