söndag 11 december 2016

Nyttig(are) jordnöts- och chokladfudge

På julen ska man äta socker, det hör ju liksom till, men känner du att det kanske kan bli för mycket av det söta ibland är den här ”fudgen” ett perfekt nyttigare alternativ. Om du byter ut honungen mot lönnsirap eller agavesirap (och använder riktig mörk choklad som är mjölkfri) blir den 100 % vegansk också! Bra va!
Chokladen är dock helt valfritt. Jag gillar verkligen kombon jordnötssmör/choklad, men det går hur bra som helst att skippa chokladen. Toppa fudgen med vad du vill, allt från nötter och frön till frystorkade bär, flingsalt eller kokosflingor.

Förvara gärna fudgen i frysen för längst hållbarhet, men de bli godast om du låter de tina före servering, då blir de mer fudgiga i konsistensen.
Nyttig(are) jordnöts- och chokladfudge:
8 – 10 st
60 g jordnötssmör (jag brukar använda Urtekrams smooth jordnötssmör)
30 g honung
35 g kallpressad kokosolja
1 krm vaniljpulver
en nypa flingsalt
valfritt: en bit mörk choklad (70 %), 25 – 30 g
valfri topping, ex. kakaonibs och granatäppelkärnor
Koka upp jordnötssmör, honung, kokosolja, vanilj och salt i en kastrull. Ta från plattan, låt chokladen smälta i den varma blandningen och häll sedan upp i små pappersformar. Toppa med ex. kakaonibs och granatäppelkärnor. Låt stelna i frysen minst 30 min. Förvara i frysen.


//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar