onsdag 1 januari 2014

Desserten till nyår

Nyåret har gått och nu är det alltså 2014!

































(förlåt för de dåliga bilderna, de var ju väldigt mörkt ute!!)

Jag gjorde ju en nyårsdessert tills igår med smakerna choklad, hallon, apelsin och lakrits. Och oj vad gott det blev! Det tyckte hela familjen! Försökte göra den lite snygg och lägga upp det fint. Är rätt nöjd med upplägget faktiskt.
Det som fanns på tallriken var hallonsorbet, apelsinpannacotta, apelsingelékuber, lakritssmulor + mörk choklad på tallriken.
Alla olika komponenter kan förberedas dagen före och så är det bara att lägga upp allt före servering vilket gör den här desserten rätt enkelt att laga.

Nyårsdessert:

Apelsinpannacotta:
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 gelatinblad
rivet skal av 1/2 apelsin
1/2 tsk vaniljpulver

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 5 min. Koka upp grädde och socker i en kastrull och dra åt sidan när det börjar koka. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i grädden. Riv skalet av apelsinen och blanda med grädden. Tillsätt även vaniljpulvret. Låt stå och svalna. Häll upp i en platfoliéklädd form och låt stelna i kylskåpet över natten.

Apelsingelékuber:
1 gelatinblad
saften av 1/2 apelsin

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten minst 5 min. Pressa ur saften ur apelsinen och koka upp i en kastrull. Krama ur det mesta av vattnet från gelatinbladet och låt smälta i apelsinsaften. Häll upp i små formar (använde en silikonform som är tänkt för choklad). Låt stelna i kylskåpet. Man kan låta de stå över natten helt bra men de stelnar rätt så snabbt.

Lakritssmulor:
30 g smör
1/2 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
ca 1/2 msk lakritspulver (enligt smak)

Sätt ugnen på 175°c. Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Smula ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna och krossa sedan till smulor.

Hallonsorbet (receptkälla/halverat):
1 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
4 dl frysta hallon, tinade
saften från 1/4 citron
1 liten äggvita

Man kan i förväg koka upp hallonen om man använder utländska så de få kallna. I sådana fall, ca 2 min till 90°c.
Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret löst sig. Låt svalna. Mixa hallonen och sila. Blanda hallon och sockerlag. Smaka av med citronsaft. Frys i glassmaskin enligt dess beskrivning. Tillsätt äggvitan, lätt uppvispad, när sorbeten börjar stelna. Servera direkt eller lägg i en frystålig ask och förvara i frysen till servering.

50 g mörk choklad

Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Dekorera tallrikarna du ska servera desserten på med chokladen. Låt stelna i kylskåpet.
Ta ut pannacottan med en rund form eller ett litet glas (med hjälp av en kniv) så du får små runda "pannacottor". Lägg på tallrikarna. Strö på lakritssmulor och lägg två gelékuber på tallrikarna.
Till sist, ta fram sorbeten och ta kulor med en "äggformad" sked. Lägg på tallrikarna och servera omedelbart. Sorbeten smälter lätt och väldigt snabbt!


























//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar