söndag 12 januari 2014

Choklad- och mintmazariner

Mazariner är något av en favorit för mig som jag alltid älskat! Tycker ändå inte det alltid behöver vara just den klassiska mazarinen med bara mandelmassa och glasyr på, utan man kan variera så himla mycket och få olika smaker, men ändå känna den goda mandelmassesmaken. Har ex. gjort äppelmazariner en gång för att få äppelsmak vilket passade perfekt med mandelmassan.
Nu har jag experimenterat lite igen och fått fram de här godingarna. Mazariner med smak av choklad och lite mint. Dom blev väldigt, ja väldigt goda faktiskt! Mördeg med lite kakao i, kakao och pepparmyntsarom i fyllningen, glasyr med pepparmyntsarom i + ännu lite chokladganache på! Låter väl väldigt gott? Testa och se vad du tycker!Mazarinformerna kommer från Åhléns.

Choklad- och mintmazariner:
ca 10 st

Chokladmördeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
2 msk kakao
1 nypa salt
75 g smör

Blanda ihop alla ingredienser för hand eller i assistent till en fast deg. Dela i ca 10 bitar och tryck ut degen i pappersformerna, ända upp till kanten. Sätt ugnen på 175°c.

Mint/chokladfyllning:
120 g mandelmassa, riven
30 g mjukt smör
1 ägg
1/2 dl kakao
2 msk strösocker

Blanda först ihop mandelmassa och smör till en slät blandning. Tillsätt ägget och rör ihop. Tillsätt kakao och socker och rör ihop till en slät fyllning. Fyll formerna med fyllningen, ca 3/4 av formen. Sätt på en plåt och grädda i mitten av ugnen ca 15 min, tills fyllningen stelnat.
Låt kallna. Gör under tiden ganachen;

Chokladganache:
1/2 dl grädde
75 g  mörk choklad
liten klick smör
ca 20 droppar pepparmyntsarom

Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull och slå på den heta grädden på chokladen. Rör om tills all choklad smält och klicka i smöret så det också smälter. Smaksätt ganachen med mintarom tills du fått så stark mintsmak du vill ha. Låt tjockna till sig lite i rumstemperatur. När chokladganachen tjocknat och mazarinerna kallnat - bred på ganachen på varje mazarin.

Mintglasyr:
florsocker + vatten
pepparmyntsarom enligt smak

Blanda ihop florsocker och lite vatten till en rätt tjock, rinnande glasyr. Smaksätt med mintaromen. Ringla på glasyr på mazarinerna. Låt stelna i kylskåpet.//Matilda

2 kommentarer: